Hdp Grup Başkanvekili Yıldırım:

Hdp Grup Başkanvekili Yıldırım:
"(IKBY'nin referandum kararı) Türkiye'nin referandum tavrını, herhangi bir dış politika doktrinin bir yerine oturtabilmek kolay değildir"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararına ilişkin, Türkiye'nin tavrını herhangi bir dış politika doktrinin bir yerine oturtabilmenin kolay olmadığını söyledi.

Yıldırım, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere ve öğretmenlere başarılar dilerken, HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş'ın "Seher" adında bir öykü kitabının yayınlandığını belirtti.

Yazar Musa Anter'in öldürülmesinin üzerinden 25 yıl geçtiğini anımsatan Yıldırım, "O günlerin bugünlerden temel bir farkı vardı. O günler, siyasiler açısından bir acziyet dönemiydi. O kara yılların planlayıcısı, uygulayıcısı siyasiler değildi. Onlar sadece aciz aciz izlerler, inisiyatif almazlardı. 90'lı yıllarda insanlık dışı uygulamaya imza atmış olanlarla birlikte fotoğraf çekilmezdi. 90'lı yıllarda bir mezarlığa saldırı da olmazdı. Bir mezarlığa saldıracak kadar gözü dönmüş güruhun mensuplarıyla bir bakanın fotoğrafını da göremezsiniz." dedi.

Yıldırım, 1990'lı yıllara rahmet okutan bir "kara tablonun" Türkiye'ye utanç olarak yaşatıldığını savundu. Ahmet Yıldırım, "Sadece bir bakanla mı fotoğraf var? AKP Genel Başkanı'nın fiili bakanlık yapan oğlu ile fotoğrafı var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile fotoğrafı var. AKP'li siyasilerle fotoğrafları, AKP kongrelerinde selfileri var. Mızrak çuvala sığmadığı, artık bu işi örtbas edemedikleri için göz boyamak adına yedi kişi gözaltına alınmış, yarın birgün bırakılmak üzere herhalde bir hapishanede vip misafir edilmek üzere üç kişi de tutuklanmıştır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TEOG'un kaldırılmasına ilişkin açıklamalarının Türkiye'nin gündemini değiştirdiğini belirten Yıldırım, Başbakan ile Milli Eğitim Bakanının konudan haberinin olmadığını iddia etti.

- Referandum kararı

Yıldırım, 25 Eylül'de IKBY'nin gerçekleştirmeyi planladığı referanduma ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, IKBY'nin referandum kararının anımsatılması üzerine, "Türkiye'nin referandum tavrını herhangi bir dış politika doktrinin bir yerine oturtabilmek kolay değildir. Başika krizi yaşanırken Cumhurbaşkanı, İbadi için, 'benim kıratım değilsin' diyordu. Söz konusu Kürt'ün huzuru, mutluluğu, kendi statüsünü belirleme olunca 'kendi kıratı olmayanlarla' başbakanıyla birlikte görüşme yarışı içerisine girebilmektedirler." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın farklı coğrafyalarında bağımsızlık süreci yaşayan farklı halklar olduğunu ve bunlardan birinin de Katalonya halkı olduğunu ifade eden Yıldırım, "Türkiye Hükümeti'ni ve devletini ne kadar ilgilendiriyor Katalonya'daki bağımsızlık. Katalonya bağımsızlık ilan ederse İspanya'nın toprak bütünlüğü önemli olmuyor da sadece bunu kalkıp Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinden tartışıyor olmak en hafif deyimle samimiyetsizliktir." dedi.

Bir gazetecinin, "Referandum süresince HDP olarak ne yapacaksınız? Gözlemci olacak mısınız?" sorusuna Ahmet Yıldırım, "Biz oradaki halkın sağlıklı karar verebilmesi ve iradesinin sandığa sağlıklı yansımasını arzularız. Bu ilkesel kararımızdır. Aynı şeyi Katalonya, Filistin halkı için de istiyoruz. Bizim bu konudaki yaklaşımımızda bir ikirciklilik yoktur. Bütün dünya halklarına tanınmış olan self determinasyon hakkı evrensel bir haktır. Referandumun şiddetten, siyasi baskıdan ve tehditten uzak, oradaki halkın iradesinin sandığa yansıması biçiminde tecelli etmesini arzuluyoruz. Bu konuda üzerimize bir şey düşerse yaparız." yanıtını verdi.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.