HDP İzmir Milletvekili Doğan:

HDP İzmir Milletvekili Doğan:
"Türkiye, AİHM kararını uygulayarak, Alevilerin yıllardır itiraz ettiği, İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlal edilen maddelerini ortadan kaldıracak önlemleri almak zorundadır"

TBMM (AA) - HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, "Türkiye, AİHM kararını uygulayarak, Alevilerin yıllardır itiraz ettiği, İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlal edilen maddelerini ortadan kaldıracak önlemleri almak zorundadır." dedi.

Doğan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Aleviliği farklı bir inanç olarak tanıyan karar verdiğini belirterek, bu kararın tarihi nitelikte, meselenin temeline inen bir karar olduğunu ifade etti.

Hükümetin Alevilere verdiği sözleri yerine getirmediğini öne süren Doğan, AİHM kararının ardından hükümetin yeni bir uyarıya gerek kalmadan sorunların çözümüne yönelik adımlar atmasını istedi.

Doğan, AİHM’in kararının kesin ve hükümetin bu kararı uygulamak zorunda olduğunu savunarak, "Türkiye, AİHM kararını uygulayarak, Alevilerin yıllardır itiraz ettiği, İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlal edilen maddelerini ortadan kaldıracak önlemleri almak zorundadır." diye konuştu.

Müslüm Doğan, iktidarın mülteciler konusunda da gizli çalışmalar yaptığını öne sürerek, Sivas'ın Divriği, İmranlı ve Zara ilçelerinde Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelere, demografik yapıyı bozmak amacıyla mültecilerin yerleştirileceği kamplar için alanlar tahsis edildiğini belirtti.

-"Kanla olabilir' meselesi çok da doğru bir ifade değildir"

Doğan, bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözlerini değerlendirmesini istemesi üzerine, şunları kaydetti:

"Demokratik sistemin başkanlık sistemine evrilmesi kabul edilecek durum değildir. Ama bu işin kanla çözüleceği, 'kanlı mıdır, kansız mıdır' bunun geçmişte örnekleri var, bunu çok doğru bulmuyorum. Türkiye demokrasi hareketi içinde yer alan partimiz demokratik zeminlerin sağlamlaşması yönünde, yeni demokratik zeminlerin geliştirilmesinde bu tür şeyleri engelleyecektir. Başkanlık sistemi demokratik zeminde verilecek mücadeleyle engellenebilir düzeydedir. Bu yüzden 'kanla olabilir' meselesi çok da doğru bir ifade değildir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.