HDP mitingindeki patlamaya ilişkin dava

HDP mitingindeki patlamaya ilişkin dava
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP'nin Diyarbakır'da gerçekleştirdiği mitingde meydana gelen patlamaya ilişkin davanın "güvenlik" gerekçesiyle başka ilde görülmesini talep etti

DİYARBAKIR (AA) - HDP'nin 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirdiği mitingde meydana gelen patlamaya ilişkin davanın, güvenlik gerekçesiyle başka bir kentte alınması talep edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 1'i firari, 4'ü tutuklu 5 sanık hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etmesinin ardından davanın "güvenlik" gerekçesiyle başka ilde görülmesine ilişkin talep yazısını, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Kurul ve Bakanlık Muhabere Bürosuna verdi.

Yazıda, davanın Diyarbakır'da görülmesi halinde provokatif eylemler, asayiş olayları ve bazı grupların karşı karşıya gelme ihtimali bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Davanın gerek ulusal gerekse yerel medya ve kentteki sivil toplum kuruluşları tarafından yakından takip edilen bir davadır. Kovuşturmanın Diyarbakır ilinde yapılmasının CMK 19/2 maddesi uyarınca kamu güvenliği için tehlike olacağı düşünüldüğünden gereğinin takdir ve ifası rica olunur."

İddianamede, tutuklu sanıklar Orhan G, İsmail K, Mustafa K. ve Burhan G. ile hakkında yakalama kararı bulunan İlhami B. hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "nitelikli adam öldürmek" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca iddianamede sanıkların olayda yaralanan olan 210 kişiyi "nitelikli öldürmeye teşebbüs" suçundan da cezalandırılması talep ediliyor.

- Olay

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı'nda 5 Haziran 2015'te düzenlenen HDP mitinginde iki ayrı patlama meydana gelmiş, patlamada 4 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.