HDP Muş Milletvekili Yıldırım:

HDP Muş Milletvekili Yıldırım:
"(Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda HDP'nin şerhine yer verilmemesi) Sokağa çıkma yasakları döneminde sivillerin öldürülmesinden bahsetmemiz Komisyon Başkanını ve siyasi iktidarı rahatsız etmiş"

TBMM (AA) - HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda HDP'nin muhalefet şerhine yer verilmemesine ilişkin, "Sokağa çıkma yasakları döneminde sivillerin öldürülmesinden bahsetmemiz Komisyon Başkanını ve siyasi iktidarı rahatsız etmiş" dedi.

Yıldırım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçmesinin ardından, hazırlanan komisyon raporunda HDP'nin muhalefet şerhinin yer verilmediğini anımsattı.

Muhalefet şerhlerinin hangi nedenlerle eklenemeyeceğinin kendilerine belirtilmesinden önce komisyon raporunun matbaaya gönderildiğini belirten Yıldırım, komisyon raporu kitabı basıldıktan sonra muhalefet şerhlerine yer verilmemesi gerekçesinin ellerine ulaştığını anlattı.

Muhalefet şerhlerinin giriş kısmında nesnel hiçbir değerlendirme yapılmadığı, özerklik ve sivil ölümleri konularına yer verdikleri gerekçesiyle komisyon raporunda şerhlerinin yer almadığının kendilerine bildirildiğini aktaran Yıldırım, "Üzülerek ifade ediyorum, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Bilgiç, hala tek partili dönem zihniyetiyle hareket etmiş ve bize muhalefet şerhimizi neden komisyon raporuna eklenmeyeceği hususunda nesnel gerçeklik üzerinden akıllara zarar bir cümleyle yazı göndermiştir" diye konuştu.

İçtüzüğün 67. Maddesi'nin ise herhangi bir komisyon başkanının görev ve yetkilerini tarif etmediğini vurgulayan Yıldırım, Komisyon Başkanı Sadi Bilgiç'in, TBMM Başkanı'nın yetkisini gasbederek kullanmaya kalkıştığını savundu.

Yıldırım, "Sokağa çıkma yasakları döneminde sivillerin öldürülmesinden bahsetmemiz Komisyon Başkanı'nı ve siyasi iktidarı rahatsız etmiş" dedi.

Yıldırım, Meclis Başkanlığı nezdinde başvurada bulunarak, bu konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise siyaset alanının her geçen gün daraldığını savunarak, böyle bir iklimde siyaset alanının açılması için mücadele verdiklerini belirtti.

HDP'nin muhalefet şerhine, komisyon raporunda yer verilmemesini de eleştiren Paylan, "Hangi kantarın topuzuna göre HDP'nin muhalefet şerhini sansürlediniz?" diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş da "Nasıl siyasetin, halkların, toplumların, inançların ötekileri varsa bütçe hazırlık çalışmasının da ötekileri durumuna düşürüldük" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili soru üzerine, 550 milletvekilinin, kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dokunulmazlıklar konusunu iç siyasete malzeme yapmaya çalıştığını savundu.

Yıldırım, "Sadece iç hassasiyetler ve iç siyaset üzerinden efelenme siyaseti ötesinde hiçbir anlam ifade etmiyor bunlar" iddiasında bulundu.

"Sayın Cumhurbaşkanı blöf mü yapıyor?" sorusuna ise Yıldırım, "Ben öyle olduğunu düşünüyorum. Ya değilse getirir, o da onların anlına demokrasi açısından düşürülmüş bir kara leke olarak kalır. Grubu da kaldırır dokunulmazlığımızı" yanıtını verdi.

Suriye'deki ateşkes sürecine ilişkin bir soru üzerine de Yıldırım, "Orada her kim ki akan kanı durdurur, kitlelerin ölümünün sonlanmasına bir olanak sağlar ve çaba sarfederse 'Allah ondan razı olsun' deriz biz" yanıtını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.