Hdp'nin İzmir Mitingi

Hdp'nin İzmir Mitingi
Eş Genel Başkan Demirtaş: - "AKP'liler 'Bize oy verin' çalışması yapmıyorlar, 'HDP'ye oy vermeyin' çalışması yapıyorlar. Bu HDP nasıl bir korku salmış bunların yüreğine"- "Onlar televizyona çıktığında elektriği ziyan etmeyin, kapatın yahu, iki defa kara

İZMİR (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "AKP'liler 'Bize oy verin' çalışması yapmıyorlar, 'HDP'ye oy vermeyin' çalışması yapıyorlar. Bu HDP nasıl bir korku salmış bunların yüreğine" dedi.

Demirtaş, partisinin İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki mitinginde, 7 Haziran seçimlerinin Cumhuriyet tarihinin görüp görebileceği en kritik, sonuçları itibarıyla da en büyük kırılmayı yaratacak seçim olacağını söyledi. Bu kırılmanın HDP'nin tarafına gerçekleşeceğini savunan Demirtaş, diktatörlüğe, tek adamlığa asla izin vermeyeceklerini belirtti.

AK Parti'nin "başkanlık" adı altında "anayasal diktatörlük rejimini" hayata geçirmeyi hedeflediğini öne süren Demirtaş, İzmir'in bugün onurlu duruş sergilediğini, meydandaki kalabalığın oluşturduğu tablonun barajın yıkıldığını gösterdiğini ifade etti.

İzmir'in kendi duruşuyla güzel olduğunu anlatan Demirtaş, 81 ili birbirine benzetmeye, renkli çiçek bahçesini soldurup gri karanlık Türkiye yaratmaya çalışanlara karşı herkesi HDP'de buluşmaya davet ettiklerini söyledi.

Demirtaş, taşeron işçiliği kaldıracaklarını, asgari ücreti ve emekli aylıklarını en az bin 800 lira yapacaklarını, gençlere iş bulana kadar aylık 200 lira yükleyecekleri genç yaşam kartı vermeyi vadettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin barışa ve yeni anayasa ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Demirtaş, Bursa'da metal işçilerinin direnişine, İzmir'deki emekçilerin de destek vermesi ve seslerini yükseltmesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti'nin HDP'ye kışkırtıcı söylemle yaklaştığını öne süren Demirtaş, "Meydanlarda bizi yuhalatıyorlar, inancımızı, mezheplerimizi, kimliklerimizi yuhalatıyorlar. Sakın ola ki bu tuzağa düşmeyin. Onlar yuhalattıkça siz birbirinize sarılın. Nerede Alevi görseniz, onlar yuhalattıkça siz sarılın, düşman yapmaya çalıştıkça siz elinden tutun. AKP'li, CHP'li, MHP'li hangi partili olursa olsun, asla düşmanca yaklaşmayın, bunların tuzağına düşmeyin" diye konuştu.

- "HDP'ye oy vermeyin çalışması"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'nin baraj altında kalması için çaba gösterdiğini iddia eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bir Cumhurbaşkanına düşen, siyasi düşmanlığı kışkırtmak olmamalı. Meydan meydan dolaşıp 'Ben 77 milyonun Cumhurbaşkanıyım' diyorsun. Ötekileştirdiğin, baraj altında bırakmaya çalıştığın insanların nasıl 'Cumhurbaşkanıyım' diyeceksin. Hangi yüzle bunu söyleyeceksin. Bu tam bir baskıcı rejim anlayışıdır. 'Diktatör değilim' diyor ama 'HDP'ye aman oy vermeyin, parlamentoya gelmesin' diye adım adım dolaşıp, tahrik mitingleri yapıyor. AKP sözcüleri işi gücü bırakmışlar, kendilerine oy toplamaktan vazgeçmiş. AKP'liler 'Bize oy verin' çalışması yapmıyorlar, 'HDP'ye oy vermeyin' çalışması yapıyorlar. Sadece HDP karşıtı bir kampanya yürütüyorlar. Bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır. Bu HDP nasıl bir korku salmış bunların yüreğine. Nasıl gümbür gümbür ortaya koymuş ki yürekleri bu kadar titremiş."

AK Parti'nin oylarının her geçen gün düştüğünü savunan Demirtaş, ancak HDP baraj altında kalırsa 65-70 milletvekilinin onlara geçeceğini kaydetti. Demirtaş, "Bedava yüzde 10 için bu kadar çirkefleşiyorlar. 65-70 milletvekilliğini bedava almak varken 'Niye AKP'ye oy toplayalım' diyorlar. 'HDP'yi baraj altında bırakıp, bedava 10 puanı AKP'nin hanesine yazalım' diyorlar. Buna da 'ileri demokrasi' diyorlar. Bütün Türkiye'nin bu matematiği iyi hesap etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

- "Televizyonları kapatın"

HDP'yi baraj altında bırakmak isteyenlerin olmadık oyunlara, tezgahlara, iftira kampanyalarına başvurduğunu iddia eden Demirtaş, vatandaşa, bu kampanyaları dikkate almaması için televizyonlarını kapatmasını önerdi.

Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Zaten Türkiye'de elektrik çok pahalı, elektrik faturalarınızı ödemekte zorlanıyorsunuz. Onlar televizyona çıktığında elektriği ziyan etmeyin, kapatın yahu, iki defa kara girersiniz. Onların hakaretlerini, mikrofonlar önünde ekranlarınızdan size bağırarak çağırarak öfkeyle hakaret etmelerini izlemeyin. Hem onlardan kurtulursunuz hem de elektrik paranız cebinizde kalır. Yazık oluyor, ziyan oluyor ziyan. İzlemeyin, dinlemeyin yalandan başka bir şey konuşmuyorlar, çünkü iftiradan başka ellerinde malzeme kalmadı.

Her şehirde 'Sadece AKP'liler gibi yaşayabilirsiniz' deniyor. 'Yaşam tarzınız bizim gibi olacak' deniyor. 'Yapmıyorsanız vatan hainisiniz' diyorlar. Böylesine bir anlayış ülkeye felaket getirir. Suriye'ye felaket getiren anlayış böyle bir anlayıştı. Irak'a, bütün Orta Doğu ülkelerindeki diktatörlüklere felaket getiren anlayış böyle bir anlayıştır."

DAEŞ'in Irak'ın Ramadi kentini ele geçirmesine değinen Demirtaş, örgütün yönünü Türkiye'ye çevirmeyeceğinin bir garantisinin bulunmadığını da savundu.

Demirtaş, seçmenlerden sandıklara sahip çıkmalarını isteyerek, "Sizin bu konudaki duyarlılığınız, dikkatiniz ve disiplininiz seçim gecesine kadar, oy sayım resmi işlemler bitene kadar devam ederse, emin olun barajı aşmış olacağız, emin olun 7 Haziran akşamı Türkiye'de düğün olacak, bayram olacak" dedi. 

-Syriza temsilcisi de mitinge katıldı 

HDP'nin İzmir mitingine, Yunanistan'da iktidarda bulunan Radikal Sol İttifak (Syriza) da destek verdi. 

HDP'nin davetlisi olarak mitinge katılan Syriza Merkez Komite Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous, yaptığı konuşmada, ülkesinde uygulanan kemer sıkma politikalarının sosyal felakete yol açtığını, Yunan halkının buna son vermek için mücadele ettiğini söyledi.

Ülkesinde krizin toplumda yarattığı tahribatı gidermek üzere hayata geçirdikleri uygulamaları anlatan Bournous, "Tam bu noktada aynı amaçlar uğruna Bursa'da direnişini sürdüren emekçi kardeşlerimize en samimi dayanışma dileklerimizi göndermek istiyorum" diye konuştu.

Bournous, konuşmasını Nazım Hikmet'in "En güzel deniz, henüz gidilmemiş olanıdır, En güzel çocuk henüz büyümedi, En güzel günlerimiz henüz yaşamadıklarımız, Ve sana söylemek istediğim en güzel söz, Henüz söylememiş olduğum sözdür" dizelerini okuyarak tamamladı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.