Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı

Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı
Ekonomi Bakanı Elitaş:- "2015 yılı Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 4'lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten önemli bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir üst üste büyüme göste

SAMSUN (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "2015 yılı Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 4'lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten önemli bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir üst üste büyüme gösterme başarısı elde etmiş oldu" dedi.

Elitaş, kentteki bir otelde iş adamları ve sanayicilerin katılımıyla düzenlenen Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı. Pastırma konusunda damak zevkine güvendiğini, Samsun pastırmasının başarılı olduğunu belirten Elitaş'ın pastırmanın kalitesi ve kesim teknikleriyle ilgili bilgi vermesi, salonda gülüşmelere neden oldu.

Samsun'da iş dünyası ve sanayicilerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Elitaş, söz konusu toplantıda ülke ve Samsun ekonomisinin masaya yatırılacağını söyledi.

İş adamlarıyla yapacakları fikir alışverişlerini değerli bulduklarını vurgulayan Elitaş, "Sizlerin sunacağı fikirleri çok değerli buluyorum. Bu fikirlerin Samsun'un geleceğine yön vererek olumlu yönde gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye son 14 yılda ekonomik istikrar ve güvenin tesis edilmesiyle birlikte çok ciddi adımlar attı, ilerlemeler kaydetti ancak önümüzdeki süreçte küresel arenada söz sahibi olan güçlü bir Türkiye'nin varlığı hepimizin gayretlerine bağlıdır. İnanıyorum ki sizler de düşüncelerimi paylaşıyor, hedeflerimize ulaşma noktasında aynı heyecanı hissediyorsunuz" diye konuştu.

- "Türkiye'nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az"

Önceki günlerde Türkiye'nin 2015 yılı büyüme verilerinin açıklandığını hatırlatan Elitaş, şunları kaydetti:

"2015 yılı Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 4'lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten önemli bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir üst üste büyüme gösterme başarısı elde etmiş oldu. Dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda ülkemizin Avrupa Birliği, Avrupa bölgesi ve OECD ülkelerinin ortalamalarından daha fazla büyüdüğünü görüyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 1,9, Avro Bölgesi yüzde 1,6, OECD ülkeleri yüzde 1,9 büyüme gerçekleştirmişler. 2015 yılı itibarıyla 23 AB ülkesinden daha hızlı büyüdük. Bu verilerle değerlendirdiğimizde ülkemizin büyüme açısından dünyadan ve bölgesinden olumlu yönde ayrıştığını daha net olarak gözlemliyoruz."

Mustafa Elitaş, 2015 yılının ihracat rakamlarına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılında ihracatımız yüzde 8,7 gerileyerek 143,9 milyar dolar oldu ancak burada bir noktanın altını çizmek istiyorum. Dünya Ticaret Örgütünün iki gün önce açıkladığı verilere, resmi rakamlara göre 2015 yılında küresel ticaret yüzde 13,5 daraldı. Türkiye'nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az. Yani dünyadaki toplam ihracat, bir önceki yıla göre, 2014 yılına göre yüzde 13,5 daralırken Türkiye'nin dünyaya yaptığı ihracat yüzde 8,7 daraldı. 2016 yılında ihracatımız çok iyi başlamamış olsa da şubat ve mart aylarında toparlama sürecine girdiğimizi görüyoruz. İhracatımızda büyüme rakamlarını yeniden artıya geçirdik. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici vergilere göre mart ayında ihracatımız 2015 Mart ayına göre yüzde 3,2 artarak 12,8 milyar dolara yükseldi. İthalatımız ise yüzde yüzde 5,1 düştü, 17,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-mart döneminde hem ihracatımızda hem de ithalatımızda düşüş var ancak dış ticaret açığımız bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 azaldı. Bu durum bizim için çok önemli. İnşallah bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağımızı ümit ediyorum. Tabii burada en önemli görev değerli iş adamlarına düşüyor. Bakanlık olarak sizlere elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Ocak-mart döneminde toplam ihracatın geçen yıla göre yüzde 1,7 azaldığını anlatan Elitaş, bunun en önemli sebeplerinden birinin Rusya krizi olduğunu kaydetti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terörle mücadele konusunda Habur Sınır Kapısı'nın ocakta 20 gün kapalı olduğunu belirten Elitaş, "Gürbulak Sınır Kapısı'nda da İran ile kış mevsimi dolayısıyla karşı tarafın tek vardiya çalışması münasebetiyle araç geçişlerinde bir azalma ortaya çıktı. 20 günlük sürede ortalama 2 bin 500 ila 3 bin civarında tırın geçtiğini düşünürsek, toplam 50-60 bin civarında tır 2016 yılı ocak ayının 20'sine kadar geçemedi. 10 bin dolarlık mal taşısa 600 milyon dolar, 15 bin dolarlık mal taşısa 900 milyon dolar. 2016 yılı 1 Ocak-21 Mart tarihindeki eksilişlerin sebeplerinin bu olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Elitaş, konuşmasının sonunda Samsun'un ekonomik verileriyle ilgili de bilgi verdi.

- "Vaatlerimizin hepsini gerçekleştirdik"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise Türkiye'nin ekonomik istikrar sayesinde büyümeye devam ettiğine vurgu yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istihdam artışı ve özel sektöre yönelik desteklemeler konusunda yaptığı açıklamayı hatırlatan Kılıç, şöyle dedi:

"Seçim dönemi içerisinde ortaya koymuş olduğumuz vaatleri gerçekleştirme oranlarını hep beraber dün Sayın Başbakanımızın yaptığı toplantıda gördük. İlk üç aylık vaatlerimizin hepsini gerçekleştirdik. Bunun içerisindeki ana unsur istihdamla alakalı olan vatandaşımızın ve milletimizin doğrudan kendi ekonomik yapısıyla ilgili olan vaatler, gençlere verilen hibe destekleri, genç çiftlere verilen hibe destekleri, asgari ücretin artışı, aynı zamanda gençlerimizin genel sağlık sigortasıyla ilgili borçların silinmesi noktasındaki çalışma, yeni girişimci olarak piyasaya giren gençlerimizin işlerinin desteklenmesi, bu anlamda piyasaya girenlerin maaşlarının bir yıl devlet tarafından ödenmesi... Bunlar hep istihdama ve çalışmalara ön ayak olacak çalışmalardır."

Girişimci ruh ile Ar-Ge'nin desteklemesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Samsun'da istihdam noktasında gerçekten cesaretli ve aynı zamanda ön ayak olabilen cesur girişimcilerimiz var. Bu bizim için bir şans. Yapmamız gereken tüm Samsun dinamiklerini bir araya getirerek bu girişimlerimizin önünü açmaktır" diye konuştu.

Toplantı, daha sonra basına kapalı bir süre daha devam etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.