Hedefim Kainat Şampiyonası

Hedefim Kainat Şampiyonası
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Wappa Federasyonu’nun İtalya’da düzenlediği Vücut Geliştirme Body Tall Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi ve Konya’yı temsil eden Süleyman Candan, büyük bir başarıya imza attı.

ALİ ÇELİK'İN RÖPORTAJI

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Wappa Federasyonu’nun İtalya’da düzenlediği Vücut Geliştirme Body Tall Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi ve Konya’yı temsil eden Süleyman Candan, büyük bir başarıya imza attı. -1.80 boy kategorisinde dünya şampiyonasında dördüncü olarak bronz madalya kazanan Süleyman Candan ile Pusula Spor olarak sizler için görüşürken, vücut geliştirme sporunu enine boyuna konuştuk.

Bize Kendinizden bahseder misiniz?

1978 Konya doğumluyum. Evli ve bir çocuk babasıyım. Bu branşa ilk olarak 15 yaşımda başladım. 1995 yılında ilk müsabakam gençlerde 70 kiloda Türkiye şampiyonası oldu. Uzun bir aradan sonra 2008 yılına kadar hiçbir yarışmaya katılmadım fakat antrenmanlarımı hiç aksatmadan bu spordan kopmadım. 2008 yılında Ankara’da Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası’nda -1.80 boyunda klasik vücut geliştirme sıkletinde şampiyon oldum. Hemen aynı yıl Konya’da milli takım için aynı sıklette yarışarak Balkan seçmeleri Türkiye Şampiyonasında da ikinci oldum. 4 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası milli takım seçmeleri 90 kg sıklette yarışarak Türkiye üçüncüsü oldum. 2012 yılından sonra müsabakalara ara vererek kendime ait Metrocity Spor Merkezi’nde gençlere yönelik vücut geliştirme ve fitness sporunu sevdirme, sağlıklı yaşam ve kişiye özel antrenman programlarıyla her kesime hitap etmekteyiz. 

Branşınız olan vücut geliştirme sporu hakkında bizler için neler söylemek istersiniz?

Halk arasında spor denince akla ilk olarak futbol geliyor. Hâlbuki nice güzel branşlar var. Vücut geliştirme ve fitness sporuna halkımızca inanılmaz bir ön yargı var. Bireysel ve görselliğe hitap eden bu sporu anlamak ve anlatmak gerektiğini düşünüyorum. Vücut geliştirme ve fitnes sporu bütün branşların temelini oluşturur. Bir sporcu başarı elde etmek istiyorsa, kuvvet ve dayanıklılık elde etmek için bu branşı muhakkak yapması gerekir. Önemli bir ayrıntı olarak vücut geliştirme sporu tek başına bir spor branşı olmasına rağmen bütün branşları kapsar.

Sizin gibi başarılı bir sporcu gereken desteği alabildi mi?

Ülkemizin vücut geliştirme sporuna desteği yok denecek kadar az.  Bugüne kadar bu sporla uğraşan sporcular özel sponsorlar tarafından destekleniyor. Bense İtalya’da düzenlenen uluslararası WABBA World Federasyonu’nun düzenlediği dünya şampiyonasına ferdi olarak katılmak için Ahmet Şişmanoğlu kardeşimizin bana sponsor olmasıyla önemli bir derece elde ederek dünya 4.’sü oldum. Kendisine desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Bu yarışa hazırlanmamdaki en büyük etken Ahmet kardeşimizin bana destek vermesiydi. Aksi takdirde böyle bir organizasyona kendi imkânlarımla katılmam mümkün değildi. Uluslararası müsabakalarda ilk kez yarışmama rağmen dünya 4.’lüğü gibi bir derce elde ettim. Eğer uluslararası müsabakalara birkaç kez katılmış olsaydım elde edeceğim derece dünya 3 üncülüğü olabilirdi. Sponsorum sayesinde 11 ay gibi uzun bir zamanı kapsayan hazırlık aşamalarında kafam çok rahattı.

Zor olduğunu söylediğiniz müsabakalara hazırlık aşamasını bizimle paylaşır mısınız?

Dünya şampiyonasına 100 kiloda girdim. Kilom 90 olmasına rağmen 10 kg’lık bir kas kütlesini kazanmak için 11 aylık bir çalışma performansı sergiledim. Müsabakalara hazırlık aşamasında vücut geliştirme sporunda aktif sezon dediğimiz son 14 haftalık bir zaman diliminde ciddi anlamda bir antrenman sergilersiniz. Eğer belirlediğiniz sıklette yarışmaya katılacaksanız çok ağır bir antrenman neticesinde istediğiniz performansı yakalayabilirsiniz. Eski bir sporcu olarak insan kendi vücudunu daha iyi tanıyabiliyor. Dünya şampiyonasına kendi tecrübelerimle hazırlandım. Hangi beslenmenin ve hangi antrenmanın vücuda daha faydalı olduğunu bilebiliyorsunuz. Vücut geliştirmenin insana verdiği en büyük felsefe kendi vücudunu yakından tanımaktır.

Bizlere son bundan sonraki hedefinizden bahseder misiniz?  

Şimdiki hedefim kasım ayı içerisinde Dubai’de yapılması planlanan Kainat Şampiyonası’na hazırlanmak. İtalya’da 100 kiloda yarıştım, şimdiki hedefim ise 105 kilo. Bu da 5 kiloluk bir kas kütlesi kazanmak demek. Bu hedefe ulaşmak kolay değil tabii ki, bireysel olarak böyle uluslararası bir müsabakaya hazırlanmak mümkün değil ancak bir sponsor desteği ile bu hedefe ulaşmam mümkün olur. Hali hazırda da bana destek olacak bir sponsor bulamadım. Madalya şansım çok yüksek olan bu müsabaka için yinede antrenmanlarıma devam ediyorum. Son söylemek istediğim halkımızın vücut geliştirme sporuna destek vermeleri ve hayatlarından sporu çıkarmamaları çünkü spor sağlık demektir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.