Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Hekim seçilir de Hastane seçilmez mi?

Hekim seçilir de Hastane seçilmez mi?

İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci’yi bilirsiniz. Yıllardır Konyalı’nın sağlığına hizmet ediyor. İstikrarlı, çalışmayı seven Konya şehrini sahiplenen görevini hakkıyla yapan bir doktor, bürokrat, akademisyen.

Geçen hafta tam Valilik binasından çıkacağımız sırada her zamanki güler yüzüyle karşımıza çıkıverdi. 112 Ambulans Servisi ile ilgili yazımızı okumuş. “Emrullah Bey, belirttiğiniz vaka kayıtlarını çıkarttırdım, tesadüf olacak ki iki olay da aynı özel hastaneye gitmiş. Size son 2 aydaki vakaların hangi hastanelere sevk edildiğiyle ilgili bir veri fakslatıyorum, bahsettiğiniz hastane özellikle Karatay bölgesindeki sağlık kuruluşu eksikliğinden kaynaklı önemli bir işlev görüyor. Donanım olarak da yeterli olduğundan bu hastaneyle toplam vakaların % 5’i oranında çalışıyoruz” dedi.

Evet, ben henüz gazeteye gelmeden faks masamın üzerine duruyordu. Duyarlılığı adına İl Sağlık Müdürümüz Yard. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci Bey’e teşekkür ediyorum.

Gelin birlikte son 2 ayda Konya merkezdeki hastaların hangi hastanelere nakledildiğini gösteren resmi verilere bakalım.

Konya Numune H (Hastanesi) : 896

Beyhekim Devlet H: 826

Faruk Sükan D.ve Ç. H: 586

Hava Hastanesi: 4

Konya Eğitim Araştırma H: 4014

Özel Selçuklu H: 27

Özel Konya Büyükşehir H: 54

Özel Konya Akademi H: 24

Özel Konya Anıt H: 29

Özel Konya Farabi H: 114

Özel Konya Hospital H: 142

Özel Medicana Konya H: 802

Özel Kızılay T.Borsası H: 55

Özel Medline Konya H: 77

Selçuk Üniv. Tıp Fakültesi: 1065

Başkent Üniv. Konya Uyg. Arşt. M: 152

Mevlana Üniv. Sağlık Uyg. Arşt. M: 273

N. Erbakan Üniv. Meram Tıp F: 1289

Listede iki önemli dikkat çeken durum var. Birincisi devlet hastaneleri arasında 4014 nakille Konya’nın hasta yükünü çeken kurumun Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğu, ikincisi ise özel hastaneler arasında bizim de diğer yazımıza konu olan Özel Medicana Konya Hastanesi.

Birinci durum kuşku yok ki siyasilerin ayıbı. Konya’ya halen şehir hastanesinin temelinin dahi atılamaması, eski Numune Hastanesi neredeyse her gün ayrı bir gazetede manşet olmasına rağmen bir türlü aşama sağlanamaması, doğal olarak Eğitim Araştırma hastanesine aşırı yük bindiriyor. Aklıma kötü kötü acil anıları geliyor bu hastaneyle ilgili. Lakin şimdi anlatıp da moral bozmayalım…

Hasan Bey sorumuza haliyle cevap veriyor. Doğru da yapıyor. 112 özelleşmemiş. Lakin ekip, bina ve teçhizat bakımından şehrin en donanımlı özel hastanesi diğer özel hastanelere oranla kiminden 6 kat kiminden 33 kat daha fazla hastaya bakmış.

Yani konum olarak aciliyet kesbetmedikçe yakınlık uzaklık pek fark etmiyor!

Ben yine de hastasına  ‘hekim seçme hakkı’ tanıyacak kadar modernleşmiş bir ülkede; insanların telaş acziyetinden faydalanmayarak ‘hastane seçme hakkı’ da tanınması taraftarıyım. Yoksa insanın aklına bin türlü şey gelir. Haksız mıyım?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR