Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir

Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir
ABD Büyükelçiliğinin yaptığı açıklama üzerine Türk Büyükelçiliği de karşı açıklamayı yapmıştır. Orada her şey açık seçik, herhangi bir yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde izah edilmiştir.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile ABD arasındaki vize işlemlerinin sınırlı ölçüde alınmaya başlanmasına ilişkin, "ABD Büyükelçiliğinin yaptığı açıklama üzerine Türk Büyükelçiliği de karşı açıklamayı yapmıştır. Orada her şey açık seçik, herhangi bir yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde izah edilmiştir. Diğer mesele şudur; iki ülke arasında özellikle bazı yargılamalar, bazı tutuklama işlemleri var. Amerika'da da var Türkiye'de de var. Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. O bakımdan ABD'ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz." dedi.

Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'nda, resmi ziyarette bulunacağı ABD'nin başkenti Washington'a hareketi öncesinde basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, taraflarına yapılan davete icabetle bugün bearaberindeki heyetle ABD'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini belirtti.

Ziyaret çerçevesinde ABD Başkan Yardımcı Mike Pence ile görüşmeler yapacaklarına değinen Yıldırım, bu resmi görüşmenin dışında gerek kongre mensupları, gerekse oradaki yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla Tükiye- ABD ilişkileri konusunda temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Yıldırım, ABD ziyaretinde kendisine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır'ın eşlik edeceğini, ziyaretin New York bölümüne Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katılacağını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump Uzakdoğu ziyaretinde olduğunu hatırlatan Yıldırım, Pence ile başkan vekili olarak görüşeceklerini, ikili ilişkiler başta olmak üzere bölgesel konularda yaşanan gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulacaklarını vurguladı.

Yıldırım, "Özellikle Türkiye-ABD arasındaki Suriye, Irak meseleleri, FETÖ konusundaki ABD ile ilgili taleplerimiz ve bu konuda bundan sonraki aşama, kapsamlı bir şekilde dile getirilecek. Ayrıca PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele konusunda da aramızda mevcut olan bazı sorunları açıklıkla, iki müttefikin hukukuna uygun bir şekilde ele almayı hedefliyoruz." diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasında bir süre önce askıya alınan vize işlemlerinin ziyaret öncesinde sınırlı da olsa başlamış olmasının olumlu bir adım olarak mütalaa edilebileceğine dikkati çeken Yıldırım, ziyaretin iki ülke ilişkilerini bulunduğu düzeyden daha ileri düzeye taşınmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Yıldırım, bu temasları yaparken vazgeçemeyecekleri şeyin ülke ve milletin hassasiyetleri olduğunu, bu hassasiyetlere muhataplarının da gereken hassasiyeti göstereceğini ümit ettiklerini aktardı.

Türkiye ve ABD'nin müttefik iki ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, "NATO’dan müttefikliğimiz var. Yarım asrı aşan Türkiye-ABD ilişkilerinin zaman zaman dalgalanma geçirmiş olduğu geçmiş yıllarda da malumdur. Ümit ederim ki her iki ülkenin menfaati ve beklentileri açısından verimli bir ziyaret gerçekleştirmiş oluruz." ifadesini kullandı.

- "Vize başvurularının sınırlı ölçüde alınmaya başlanması"

Başbakan Yıldırım, iki ülke arasında vize başvurularının sınırlı ölçüde alınmaya başlanması ve bu sürecin ardından iki ülkenin yetkili makamlarından gelen açıklamaların sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"ABD Büyükelçiliğinin yaptığı açıklama üzerine Türk Büyükelçiliği de karşı açıklamayı yapmıştır. Orada her şey açık seçik, herhangi bir yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde izah edilmiştir. Diğer mesele şudur; iki ülke arasında özellikle bazı yargılamalar, bazı tutuklama işlemleri var. Amerika'da da var Türkiye'de de var. Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. O bakımdan ABD'ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz. Burada bizim hassasiyetimiz şudur; 15 Temmuz darbesi ile ilgili bu darbenin arkasında Fetullah Gülen'in olduğu yönünde çok kuvvetli bulgularımız, delillerimiz var. Bunun iade edilmesini istiyoruz. Ayrıca bazı nedenlerle tutuklanmış olan vatandaşlarımızın davalarının görülmesinde var olan endişelerimizin görülmesini istiyoruz. Onlar da benzer taleplerde bulunuyorlar. Bunlar diplomatik kanallarla görüşülüyor ve bir çıkış yolu bulunmaya çalışılıyor. Esasen bu ziyaretin amaçlarından biri de tüm bu konuları bütün açıklığıyla ortaya koymak ve makul bir yol bulabilmektir."

(Sürecek)

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.