Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

HER ÜLKEYE TEHDİT; TERÖR

HER ÜLKEYE TEHDİT; TERÖR

Tansiyon yine yüksek Suriye, PKK, Rusya, DEAŞ hepsi bir gerilimin sebebidir. Her sabah yeni bir gelişmeye gözlerimizi açıyoruz. Terör belasına verdiğimiz şehitler, her gün yüreklerimizi dağlamaya devam ediyor. Devlet var gücüyle çalışıyor. Bize düşen görev de var gücümüzle hükümetimize, devletimize destek vererek bu terör belasından kurtulmak. Türkiye bölgede çok büyük bir aktör olmak üzere, ön saflara çıkınca bunu hazmedemeyen dış güçler devreye girdi. Bir yandan PKK’yı kışkırtırken diğer taraftan DEAŞ’ı başımıza bela ediyorlar. Biz bunlarla uğraşırken de Suriye’de yeniden yapılanma adına dizayn edilmeye Türkiye’yi oraya karıştırmamaya çalışıyorlar. Devletimiz o kadar güçlü ki bunun da üstesinden geleceğine bütün Türk milleti olarak yürekten inanıyoruz. Dış güçler bu oyunuyla ekonomimizi de rayından çıkarmaya çalışıyor. Örnek olarak ABD Rusya’nın ekonomik gücünü kırmak için ilk önce yaptırımlar uyguladı daha sonra petrol fiyatlarında büyük spekülatif hareketler yapılarak petrolün tarihin en düşük seviyesine kadar düşmesine sebep oldu. Rusya süper güç olmak adına dünyaya ayaktayım mesajı vermek için Suriye’ye girdi ve ekonomik anlamda ayakta kalabilmek için de var gücüyle savaşıyor. Tabii ki her zaman olduğu gibi yine kazanan ABD olacaktır.

Ülkemizde terörle mücadele ederken büyük bir ekonomik sınavdan geçiyor. Dış güçler PKK terörünü arka plandan silah, para ve cephane yardımı yaparak PKK’yı ayakta tutmaya çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti de teröre büyük bir para harcıyor. Bunu tek silah olarak düşünmeyelim. Doğu ve Güney Doğu’ya yapılan yatırımlar hiç de azımsanacak rakamlar değildir. Şimdiye kadar otobüslerin bile zor gittiği illere otoyollar, havalimanları, üniversiteler yeniden imar planları terörden zarar gören Kürt vatandaşlarımızın evlerinin yeniden yapılması aklımıza gelmeyen binlerce harcama kalemi, netice olarak bunların hepsi ekonomik bir güç istiyor. Devletimizin buraya yapılan yatırımlara daha yenilerini de ekliyor. Ve daha da yapacağını belirtiyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan her konuşmasında da bölgeye yapılan yatırımların bütün hızıyla devam edeceğini söylüyor. Ama terör belası da bu yatırımların bölgedeki Kürt kardeşlerimize ulaşmasını engellemek için dış güçlerle işbirliği yaparak açıkça vatan hainliği yapıyorlar. PKK hiçbir zaman Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olmadı ve olamazda bölgedeki kendine yardım etmeyen Kürt kardeşlerimizi evlerinden etti. Çoluk çocuğunu bu soğuk kış günlerinde evsiz barksız bıraktı ve hiç çekinmeden de canlarını aldı. Artık Kürt kardeşlerimiz de PKK’ya destek vermemekte devletimizin yanında olduğunu göstermeye başladı. Halk devletinin yanında olduğunu göstermeye devam ettikçe o bölge hem büyüyecek, gelişecek ve terör belasından kurtulacaktır. Dahası dış güçlerin oyunu bitecek ve ülkemiz ekonomik anlamda da refaha ulaşacak.

Ekonomi bakanımız orta vadeli programı açıkladı. Hemen uluslar arası yatırım bankalarından yorumlar gelmeye başladı. Ortak kanı orta vadeli programın çok iyimser olduğunu açıkladılar, büyümenin 4,5 ulaşmasının zor olduğunu dolar/TL için verilen ortalama kurlarında iyimser olduğu yorumunu yaptılar. Ben de katılıyorum, etrafımızda ateş çemberi var en azından bunlar durulana kadar döviz fiyatlarında düşüşler alım için fırsat olur. 3,000 ile 3,200 arasında dolar/TL dalgalanabilir. Euro/TL’nin ise 3,200-3,400 arasında dalgalanmasını bekliyorum.

Evet, orta vadeli program çok iyimser bulunuyor fakat hedeflere ulaşmak da mümkün, çünkü hedefler ulaşılmak için vardır. Bir hedefe ulaşmak için de bir rakam verilir. Elbette ki iki sonucu olacaktır. Hedefe ulaşmak veya hedefe ulaşamamak terör belasından ve Suriye sarmalından başarıyla çıkarsak bu hedeflere de ulaşırız bekleyip göreceğiz.   

Borsa İstanbul 70,000-73,000 aralığına sıkıştı. Buraları aşamıyor. Bizim daha önceki yorumlarımda hep vardı. İlk hedef 70,000 diye buraları şimdilikte olsa taban olur diye düşünüyorum.

Altın fiyatlarında daha önceki belirlediğimiz hedeflere ulaştık. Hatırlayacaksınız 100 TL seviyeleri altın için en iyi düşebileceği yerler demiştim ve bu seviyeden altın alacaklar alabilir demiştim. Bu seviyeler test edildikten sonra altın şimdilerde 106 TL seviyelerinde. Ben altın fiyatlarında tekrar yükselişler yaşanacağını düşünüyorum.

Sonuç Suriye, Rusya, PKK ve DEAŞ bu dörtlü sarmalından çıktığımız zaman bölgenin lider ülkesi olduğumuz gibi ekonomik anlamda da güçlü bir ülke olacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR