Her yere bir Selçuklu’ya iki

Her yere bir Selçuklu’ya iki
UĞUR’LU GÜNDEM’e konuk olan Başkan Altay, Konya nüfusunun yarısının Selçuklu’da yaşadığını ifade ederek, “Karatay ve Meram’a bir yapılıyorsa, Selçuklu’ya iki yapılmak zorunda” dedi

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Uğur Özteke’nin hazırlayıp sunduğu UĞUR’LU GÜNDEM programında ilk kez açıkladığı projeler ve çalışmalar ile yine gündem oluşturdu. Konya nüfusunun yarısının Selçuklu’da yaşadığını ifade eden Başkan Altay, “Karatay ve Meram’a bir yapılıyorsa, Selçuklu’ya iki yapılmak zorunda” dedi

 

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, PUSULAHABERTV’de canlı olarak yayınlanan UĞUR’LU GÜNDEM programa konuk olup, deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin konuğu oldu. Canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Altay, yatırım ve projeleri değerlendirip şehre yeni müjdeler verdi.

DEV PROJELER EMEK İSTER, ÖZEN İSTER

Başkan Altay, Konya’nın tanıtımı ve cazibe merkezi olması için yaptıkları çalışmalardan birisinin de Sille olduğunu söyleyerek, “Sille bizim tozlu raflarımız arasında kalmıştı. Burayı bugün bu noktaya getirdik. Ama Sille için yaptıklarımız ve yapacaklarımız daha bitmedi. Hâla Sille için açıklamadığımız, açılışlarını yapmadığımız dev çalışmalar var. Bunları bir anda çıkarmak ve ilgi odağı olmalarını sağlamak emek istiyor, özen istiyordu. Her projede olduğu gibi Sille’de de bütünüyle çalışma yürütüyoruz. Parça parça işler, bütünlük etkisi oluşturmuyor. Bu bölgede öncelikle restorasyon çalışmaları yapıldı. Ardından imar planı sorunu çözülüp sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılıyor. Bütüncül ve katılımcı yaklaşımla sokakları ortaya çıkarmamız gerekiyor. Trafiği kapatmak bile büyük bir sorun. Öncelikle insanları, Sille’de ikamet eden vatandaşları ikna etmemiz onlarında rızalarını almamız ve bu çalışmaya ortak olmalarını sağlamamız gerekiyordu. Buradaki insanların da işletmelerin de çok büyük emeği var. Buraya çok orijinal Butik Otel, Aya Eleni Kilisesi karşısına otopark ve sokak düzenlemesi gibi daha çok yapılacak işimiz var. Ama Sille, Konya’ya gelenlerin uğrak noktası oldu. Biz oteli ya işlet devret modeli ile yapmak amacındayız. Ulusal bir markayı getirmek arzusundayız. Şu andan sonra düzen ve nizamı sağlayıp iyi işletmeler oluşturmalıyız. Sille daha güzel olacak. Burada bir hayırseverimiz girişteki eski okulu yıkıp taş bir okul yapacak. Eski okulun yeri müze olacak. Çay cami ve atıcılık kulübü için çalışmalar yapılıyor.

SİLLE’DE PROJENİN FİNALİ BARAJ

Bu işin finalinde Sille Barajı olacak. Onun için de burada trafiği yönetmek gerekiyor. Sille’de özellikle yerli ve uluslararası sanatçılar için fotoğraf çekilebilecek mekanlar oluşturuldu. Gündüz, gece, yaz kış burada çok güzel görüntüler var. Mağaralarla ilgili çok şikayet vardı. Orada da düzenleme olacak, Gevale Kalesi bölgesinde çalışma yapan bilimsel heyet artık mağaralarda çalışma başlattı. Önce temizlik işine başlandı. Ardından da kazı çalışmalarına başlanılıyor. Sille medeniyet havzası. Burada en büyük üzüntümüz çok önceden bir dönem define avcıları çok yeri talan etmişler ama Sille bugün dünden daha iyi yarın daha da iyi olacak inşallah. Bölgede ağaçlar büyüdükçe Konya’nın siluetine etki edecek bir mekan olacak. Sille Barajı’nda 2 milyon metrekarelik alanda çalışma yapıldı.

MEKANLARI İNŞA EDEBİLİRSİNİZ

AMA ÖNEMLİ OLAN İÇİNDE Kİ RUHTUR

Silleliler Derneği ile birlikte çalışmalar yapılacak. Gelenlere Sille’yi anlatmamız lazım. Mekanları inşa edebilirsiniz ama içindeki ruh önemli. Biz mücadeleciyiz, ruhumuzda dağlılık var. Bilindiği gibi Bozkırlıyım. İnandırırsanız arkasından iyi şeyler olur. Ak Cami inşaatı yapıldığında da büyük itirazlar olmuştu, “Merak etmeyin, 6 ay sabır edin” dedik. Şimdi biblo gibi bir cami ortaya çıktı. Ve o gün karşı çıkanlar bugün dua ediyorlar. Önce vatandaş sizin yola çıkarken yapacağım dediğiniz şeye inanacak. Burada her detay düşünülmeli, yapılan korunmalı ve yeni detaylar yapılmalı. Sille artık yokuş aşağı gitmeye başladı. Taşı yukarı kadar çıkardık. Sille Barajı’nın da devreye girmesi ile Sille’yi Türkiye değil dünya konuşacak.

SELÇUKLU’NUN EN UNUTULAN BÖLGESİNE

KELEBEKLER VADİSİNİ YAPTIK

Selçuklu’nun en ırak olduğu, gayrimenkul değerlerinin düşük olduğu, kimsenin düşünmediği bir bölge olan 500 Evler Mahallesi civarına park yapma kararı aldık. Malezyalı bir kelebek üretim çiftliği sahibi ile yola çıktık. Rabbim de yüzümüze baktı. Bunu düşünmek ve yola çıkmak bile büyük cesaret işiydi. Her şeyden önce bu bina kelebek şeklinde ve büyük olacaktı. Bu da büyük risk idi. Yapılan çalışmaların her biri büyük riskliydi başaramasaydık her şey çöpe gidecekti. Malezya uçağı düşünce bile kimsenin haberi yok ama bizim uykularımız kaçtı. Çünkü kargo işlemlerimizi bu hava yolları ile yapıyorduk. Allah’tan THY var ve THY kargo ile sorunu çözdük.

ZİYARETÇİ SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR

Kelebekler Vadisi’ne vatandaşların Konya dışından gelen ziyaretçilerin ilgisi giderek artıyor. İlk yıl 242 bin ziyaretçi sayısına ulaştık ama şimdi ziyaretçi sayısı katlanarak artıyor. Bu bölgeye 825 bin çiçek dikildi, Dubai’de bir çiçek bahçesinden örnek alındı. Ekip arkadaşlarımızla önce buraya gittik ve yerinde gördük. Konya iklimine uygun tohum seçimleri yapıldı. Artık bugün tablo gibi bir manzara ortaya çıktı. Öyle ki buranın fotoğraflarını görenler bunun gerçek değil bir tablo olduğunu sanıyorlar. Çocuklar için macera parkı yaptık, onun bir büyüğünü de şimdi Sille Barajı’na yapıyoruz.

MALİ DİSİPLİNE ÖNEM VERDİK

En başarılı olduğumuz alanlardan biri de mali disiplin. Hemşerilerimizin duası ve Allah’ın yardımıyla bu işler yürüyor. Zor işler yapıyoruz. Bu merkezlerin yapılmasındaki amaç Konya’nın yeni açılımlara olan ihtiyaçtır. Konya’ya gelen insanların buralara gelmesi, şehrin değerinin artması önemlidir. Bu eserlerin herkese faydası var. Turlar artık iki günlük konaklama ile geliyor. Şehre gelen ziyaretçi sayısında artış var.

SOBE TÜRKİYE’NİN PROJESİ OLUYOR

AK Parti iktidarında engelliler için ciddi çalışmalar yapılıyor. Ama artık bir adım öteye geçilmeli. Biz de bu anlayışla rehabilitasyon merkezi kurduk. Öncelikli olarak otizmin nedeni bulunmalı. Çocukların erken teşhis edilip uzun süreli eğitimle normal hayata dönme ihtimalleri var. Çok zor bir iş, öncelikle ne yapacağımızı bilmiyorduk, Türkiye’de ve yurtdışındaki örnekleri incelendi. Bina ulusal mimari ödülü aldı. Eğitim alanı, yüzme, at binme, ekip dikilecek alanlar kısaca tam bir kompleks oldu. SOBE Vakfı kuruldu. Hem de Türkiye’de ilk defa ailesinde otizmli olmayanların kurduğu bir merkez burası. Biz soruna çözüm bulmak için buradayız. Artık 40 öğrenci ile eğitimler başladı. Eylül ayında rehabilitasyon çalışması başlayacak. Bu noktada yetişmiş eleman bulmak da çok zor. Bu bir vakıf ve bu vakfa Konyalıların destek olması gerekiyor. Ortaya koyduğumuz model diğer belediyelere de örnek oldu. Diğer illerden belediye görevlileri bu merkezi görmeye geliyorlar. Türkiye’de bu alanda çalışma yapan tek merkez İstanbul TOHM’da. Burada bir öğrencinin yıllık maliyeti 96 bin TL.

HAYIRSEVERLERİN İLGİSİNİ BEKLİYORUZ

Bizim merkezimize hayırseverler burs bile verebilirler, merkeze yardım ve bağış yapabilirler. Üretim ve bu üretilenlerin destek olarak merkeze alınması çok önemlidir. Ortaya çıkan eserden çok kimin yaptığı çok önemli, Konya bugüne kadar hiçbir yardım işinde geride kalmadı. Dünyanın neresinde olursa olsun elini uzattı. Bu noktada gereken destek verilecektir. Biz buna yürekten inanıyoruz. O ailelerin duası da çok mühim. Bizim en kıymetli işlerimizden birinin de bu olduğuna inanıyoruz.

KONGRE MERKEZİ KONYA’YA YAKIŞACAK

Kongre merkezinde de çalışmaların son aşamaya geldiğini hatırlatan Başkan Uğur İbrahim Altay, “Burada 2 bin kişilik kongre salonu, 800 kişilik tiyatro salonu ve Konya’nın en büyük balo salonu var. Aynı zamanda bin 200 kişi aynı anda yemek yiyebilecek. Bunun dışında 15 ayrı farklı büyüklükteki toplantı salonu var. Burası gerçekten de Konya’ya yakışır bir merkez olacak. Artık üniversitelerimiz bilimsel çalışmalarını kongrelerini otel salonlarında yapmak zorunda kalmayacaklar.

TÜRKİYE BÜYÜK VE GÜÇLÜ ÜLKE

Konjektür olarak bazı sorunlar var. İstanbul’daki patlamalar, yurt dışındaki olumsuz faaliyetler. Bunlar lokal faaliyetler, ama geçecek inşallah. Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Dışarıdaki imajımız da hızla güzelleşiyor. Büyümemiz hızla artıyor. Biz fiziki altyapıyı gerçekleştiriyoruz. Bu kongre merkezi tamamlandığında ne kadar önemli bir eser olduğu ortaya çıkacak. Yüzde 95’i tamamlandı. 100 milyon liraya yakın para harcandı. Dış cephe işlemleri bitti. Yoldan geçerken bile görüntü değişti. Bölge önem kazandı. Burada ayrıca 860 araçlık otopark vardı. Bunun için de Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek’e ayrıca teşekkür ediyoruz. Tahir Başkan’ın talimatı ile buraya arsa tahsisi yapıldı, ihale tamamlandı ve çalışmalar başladı.

MERAM’A KARATAY’A BİR YAPILIYORSA

SELÇUKLU’YA İKİ YAPILMALI

Selçuklu’nun nüfusunun her yıl 20 bin arttığına dikkat çeken Başkan Altay, “Konya’nın nüfusu her yıl 24 bin artıyor bunun 20 bini Selçuklu’da. Konya üç ilçeden teşekkül ama nüfusun yarısı Selçuklu’da yaşıyor. Karatay’a Meram’a bir yapılıyorsa, Selçuklu’ya iki yapılmak zorunda.

SPORDA HERKESİN GÖZÜ BİZİM ÜSTÜMÜZDE

Yaz spor okulunda şu anda 10 bin çocuk kayıt yaparak çalışmalarda başlanıldı. Bu rakamın bayramdan sonra 12 bine ulaşmasını bekliyoruz. Bizim göreve geldiğimiz günden bu yana hizmet önceliğimiz çocuklar. 10 hafta eğitim ve 140 TL bedel. Ama bunun 80 lirası zaten malzeme. Servisle evlerinden alınıp servisle evlerine bırakıyoruz. Türkiye’nin en iyi spor tesislerinde eğitim veriyoruz. Su topu takımımız Türkiye şampiyonu oldu. Binicilik eğitimleri başladı. Tesisleşmede de inanılmaz adımlar atılıyor. 9 yeni spor salonu ve 30 suni çim sahası yapılıyor. Yaptığımız tesislere ve rakamlara bakıldığı zaman inanın bakanlar bile ilk duydukları zaman bunlara inanamıyorlar. Biz de sonradan kendilerine bunların fotoğraflarını ve görüntülerini gönderiyoruz. Sonra bakanlar geliyor ve tesislerimizin açılışlarını yapıyorlar. Amacımız her çocuğa spor yapacak ortamı hazırlamak. Okul döneminde de 8 bin çocuğumuz spor yapıyor. Lisanslı da 6 bin sporcumuz var. Toplamda 26 bin çocuğumuza hizmet veriyoruz.

BASKETBOLDA KONYA’YI EN ÜST LİGDE DE OYNATABİLİRDİK

Biz bu bütçelerle Süper Lig’de zirveye oynayacak bir basketbol takımı yapabilirdik ama biz şöhreti değil altyapıyı, gençlerimizi ve çocuklarımızı seçtik. Bu sezon öncesi de TB2L ile ilgili bir çalışmamız var. Ama gerçekleşir gerçekleşmez bilemiyoruz. Belediyelerin amatör spora harcayabileceği bütçe ortada. (Bütçenin binde 7’si). Bizim sadece spor okulları için malzeme tefariğimiz 1 milyon liranın üzerinde.

CAMİ BİSİKLET PROJEMİZ BEKLENİN ÜZERİNDE İLGİ GÖRDÜ

Cami-bisiklet projesinde bugüne kadar başvuru sayısı 2 bin 500’ü aştı ve kayıtlar hâlâ devam ediyor. Vatandaşlarımız da bu projeye destek olmak istiyor. Her çocuk bisiklet sahibi olabilir ama bedelini ödeyerek, emek vererek almaları önemli. 60 günde 40 gün camiye düzenli gelen çocuğumuz bisiklet ile ödüllendirilecek. Bu konuda vatandaşlarımızın kampanyaya katılma ve destek olma arzuları ise inanılmaz boyutlara ulaştı.

SİLLE’DE TEKNE TURLARI BAŞLIYOR

Sile Barajına çok uzun süre emek veriyoruz. Şu anda 1 milyon 800 bin metre küp su var. Gönül istiyor ki bu yaz kullanıma açalım. Sonbahara doğru fiilen kullanıma açılabilir ama baharla birlikte tam teşekküllü hizmet verecek. Tekne gezisi, sahil kenarında kafeteryalar, restoranlar, büfeler, yürüyüş yolları, devasa macera parkuru. Çocuklar için de müthiş bir proje geliyor. İhale süreci başlayacak. 2018’in sonuna yetiştirmeyi arzuluyoruz. Ama sonuçta Konyalı hemşerilerimizin yıllarca hayali olan Konya merkezde bir tekne gezisi, sulara bakarak çay kahve muhabbetini biz Sille’de inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Çünkü teknelerimiz şu anda Sille’de deneme seferlerine başladı” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.