"Hey Onbeşli" Ağıdı Polemiği

"Hey Onbeşli" Ağıdı Polemiği
Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, “Hey Onbeşli” ağıdının Adana yöresine ait olduğu şeklindeki haberlere karşı, “Taş yerinde ağırdır, bu taş Tokat’ındır” dedi.Türk Halk Kültürü Araştı...

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, “Hey Onbeşli” ağıdının Adana yöresine ait olduğu şeklindeki haberlere karşı, “Taş yerinde ağırdır, bu taş Tokat’ındır” dedi.

Türk Halk Kültürü Araştırmacısı Dr. Halil Atılgan’ın, “Hey Onbeşli” türküsünün Adana yöresine ait olduğu şeklindeki iddialarına karşı açıklama geldi. Basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplayan Akyüz, “Taş yerinde ağırdır” atasözü ile vurgu yaparak, “Türküler bulunduğu yörenin dertlerini, neşelerini, düğünlerini ve folklorunu anlatan sözlerdir. Bu da Tokat’ta söylenmiş ve Tokat’ın bağrından çıkmış ve Türkiye’ye mal olmuş önemli bir türkü. Tıpkı ‘Adanalının yolları taştan’ türküsünü nasıl Tokatlılar düğünlerinde söylüyorsa, ‘Hey Onbeşli’ de ağıt olarak söyleniyor. Bu yazarın Adanalı veya İboş Ali olması ve anonim olması, bunlar çok fazla bir şey ifade etmiyor. Yine söylüyorum ‘taş yerinde ağırdır’, bu taş Tokat’ın taşıdır. Tokat’ın 15’lisi ‘Hey Onbeşili Tokat Yolları Taşlı’ ağıtını Tokat’ın bağrından çıktığı önemlidir. Ben Adanalılara da bu kadar benimsemeleri ve gündeme getirmelerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“Hey Onbeşli” ağıdı hakkında 1998 yılından bu yana araştırmalar yapan Dr. Halil Atılgan, türkünün Adanalı halk ozanı İboş Ali Ağa olarak bilinen Ali Boğaç’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında Tokat’ta askerlik görevini yerine getirdiği sırada yazdığını ve söylendiğini ileri sürmüştü.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.