Hıdırellez'in UNESCO yolculuğu

Hıdırellez'in UNESCO yolculuğu
Türkiye ile Makedonya arasında kültür-sanat alanında işbirliğini içeren "Bahar Bayramı: Hıdırellez" dosyası imzalandı- Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü İbiş: -"Makedonya ile birlikte yapacağımız kültür-sanat alanında birçok proj

ANKARA ( AA ) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ve Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behidjudin Shehabi tarafından Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumuna (UNESCO) sunulmak üzere iki ülkenin ortak hazırladığı "Bahar Bayramı: Hıdırellez" dosyası imzalandı.

Ankara Çukurambar'da bir otelde gerçekleştirilen imza töreninde İbiş, Shehabi ve iki ülkenin Kültür Bakanlığının temsilcileri ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzmanları katıldı.

Türkiye'de ve Balkanlarda her yıl 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdırellez'in UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine kaydettirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye ve Makedonya Kültür Bakanlıkları ortaklaşa bir dosya hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün organizasyonunda ve öncülüğünde, 15-17 Mart'ta gerçekleştirilen dosya yazım çalışması sonucunda hazırlanan "Bahar Bayramı: Hıdırellez" dosyası İbiş ve Shehabi tarafından imzalandı.

Dosya ile ilgili nihai kararın 2017 Kasım ayında gerçekleştirilecek UNESCO "Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi" toplantısında verilmesi bekleniyor.

Shehabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hıdırellez'in iki ülke için de çok önemli olduğuna işaret ederek, "Hıdırellez, Makedonya ve Türkiye arasında yüzyıllarca kutlanan, ortak kültürümüzün, geleneklerimizin bir değeridir. Baharın gelişini ve bahar şenliklerini de yansıtan bu önemli günün UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası olarak korunması için ortak bir dosya hazırladık" dedi.

UNESCO'nun çok titiz kriterleri olduğunu belirten Shehabi, "Kriterleri uzmanlarımız başlangıçta İstanbul'da, sonra da Ankara'da hazırlanan teklif mektubunu UNESCO'ya sunmak üzere iki bakanlık arasında bugün imzaladık" şeklinde konuştu.

Müsteşar Shehabi, Türkiye ile daha çok proje gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Güzel sanatlardan başlayarak tarihi mirasa kadar kültür eserlerimiz, Osmanlı döneminden kalan sivil ve dini eserlerimizin onarımı ve restorasyonu ile ilgili projelerimiz çok yoğun. Kültür Bakanlığı, TİKA ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile anlaşma yapmıştır" dedi. Shehabi, Üsküp'teki Kurşunlu Han'ı bir protokolle devralan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının burayı Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi olarak restore edip kullanacağını kaydetti.

Genel Müdür İbiş ise Hıdırellez'in baharın gelişini kutlamak için Anadolu ve Balkan coğrafyasında ve dünyanın birçok bölgesinde kutlandığını anımsatarak, "UNESCO'ya her yılın mart ayında yeni dosyalar sunuyoruz. Bu dosyamızı da Hıdırellez bayramında kardeş ülke Makedonya ile birlikte hazırladık. Hazırlanan dosyayı bu ayın sonunda UNESCO'ya göndereceğiz" diye konuştu.

UNESCO'ya sunulan dosyayla ilgili iyi bir sonuç çıkmasını ümit ettiklerini belirten İbiş, "Makedonya ile birlikte yapacağımız kültür-sanat alanında birçok projemiz var, bu dosya yeni projelere vesile olacaktır" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.