"Hidroana" Gözünü Yerli Araç Üretimine Dikti

"Hidroana" Gözünü Yerli Araç Üretimine Dikti
Anadolu Üniversitesinden bir grup öğrenci tarafından kurulan, bugüne kadar hidrojen ve elektrikle çalışabilen 10 araç üreten "Hidroana" takımı, elde ettikleri tecrübeyi Türkiye'nin ilk yerli otomobiline aktarmak istiyor- Takımın kaptanı Öz:- "Hidroana eki

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (ANAÜ) Mühendislik Fakültesinden bir grup öğrenci tarafından 2007 yılında kurulan, bugüne kadar hidrojen ve elektrikle çalışabilen 10 araç yapan "Hidroana" takımı, elde ettikleri tecrübeyle Türkiye'nin yerli otomobilini yapacak ekipte çalışmayı istiyor.

"Hidroana" kaptanı ve ANAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Fakültesi 4. sınıf öğrenci Ersin Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene ekibin kuruluşunun 10. yılını kutladıklarını söyledi.

TÜBİTAK'IN geçen ay Kocaeli'de düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda ''Usta'' isimli otomobille ikinciliğini elde ettiklerini belirten Öz, şöyle konuştu:

"Şimdi Shell Türkiye Yarışması'na katılacağız. Takımımızda tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Ekibimizin üyeleri kendi istekleriyle takımda yer alıyor. Arkadaşlarımız yaz tatili boyunca okulda araç tasarımıyla uğraştı. Son 10 yılda farklı modellerde 10 araç imal ettik. Geçen yıla kadar sürekli hidrojenli araçlar üzerinde çalışıyorduk. Artık 'hibrit' denilen hidrojen ve elektrikle yani iki farklı yakıt türüyle çalışabilen araçları tasarlamaya başladık. İki yıldır söz konusu araç tasarımıyla Türkiye ikincisi oluyoruz. Yurt dışında da Shell tarafından düzenlenen Ecomarathon Yarışları'na katılıyoruz. Son üç yıldır Avrupa yedinciliği elde ediyoruz."

- "Yerli aracın bir vidasını sıkmak bile gurur verici"

Öz, "Hidroana" takımı olarak okuldaki eğitimlerini uygulamaya ve pratiğe dönüştürdüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yerli araç üretiminde çalışabiliriz. Bizim bu konuda birikimlerimiz oluyor. Yerli aracın elektrikli olması çok önemli. Üniversitelerde bizim gibi elektrikli araç kategorisinde iş yapan ekipler var. Bu konuda çok fazla kalifiye eleman var. Hidroana ekibi olarak yerli elektrikli araçta gönüllü çalışmayı arzu ediyoruz."

"Hidroana" takımının kadın pilotu ve ikinci sınıf öğrencisi Gamze Aydın ise ekipte pilot olarak görev yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Elektrikli araçların giderek yaygınlaşmaya başlayacağını anlatan Aydın, "Gelecekte elektrikli araçlar üzerinde çalışacağım. Hidroana takımında bulunmak bana bu konuda yardımcı oldu. Önemli tecrübe ediniyorum. Yerli aracı yapan ekipte yer almak istiyorum." ifadelerinde bulundu.

Ekibin diğer pilotu 3. sınıf öğrencisi Enes Okay Koç da geçen yıl katıldığı takımın elektrikli araç kısmında çalıştığını belirtti.

Tasarımını yaptıkları hidrojenli ve elektrikli araçların hareket ettiğini görmenin kendilerini mutlu ettiğini anlatan Koç, şunları söyledi:

"Her zaman daha iyisini yapmak için çalışacağız. Türkiye'de yerli araç projesi başladı. Elektrikli araçlar yaygınlaşıyor. Belli zaman sonra fosil yakıtlı araçların üretimi sona erecek. Elektrikli ve hidrojenli araçların maliyeti çok az. Elektrik ve hidrojen yakıtlı araçlar daha tasarruflu ve çevreye zararı yok denecek kadar az. Hidroana Takımı'nda önemli bir deneyime sahip oluyoruz. Yerli otomobil üretecek ekipte yer almak isteriz. Yerli aracın bir vidasını sıkmak bile gurur verici olacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.