"Hijyen Ve Aşılamayla Hepatit Engellenebilir"

"Hijyen Ve Aşılamayla Hepatit Engellenebilir"
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşı Programları Şubesi, hijyen ve aşılamayla hepatite engel olunabileceğini bildirdi

İSTANBUL (AA) - İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşı Programları Şubesi, karaciğer hücrelerinin harabiyetine neden olan ve genellikle virüslerle bulaşan enfeksiyon hastalığı hepatitten hijyen ve aşılamayla korunulabileceğini belirtti.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, hepatit A'nın, bu mikrobu barındıran su ve besin maddelerinin ağızdan alınmasıyla oluştuğu, tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaştığı kaydedildi.

Kronik karaciğer hastalığı, kronik HBV/HCV enfeksiyonu, HIV/AIDS, pıhtılaşma bozukluğu olanlar, organ ve kemik iliği nakli adayları ve alıcılar, kanalizasyon ve temizlik işçileri, askeri personel, kreşlerde çalışanlar, zihinsel engelli hastaların bakıldığı merkezlerde kalanlar ve çalışanlar ile hepatit A'nın yaygın olduğu yere yolculuk edenlerin risk grubunda yer aldığı vurgulanan açıklamada, hepatit B ve hepatit C virüslerinin ise sessiz olduğu anlatıldı.

Açıklamada, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü alabileceği ve belirti olmaksızın bunu taşıyabileceği aktarılarak, tedavi edilemediğinde her iki virüsün de kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabileceği belirtildi.

- Yüksek risk grupları aşılanmalı

Yüksek risk nedeniyle uygun bulunan kişilere aşı yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, hepatit B ve hepatit C tipi sarılıktan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı:

"Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınmalı, dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalı, berber ve kuaförlerde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura ve manikür-pedikür malzemeleri kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalı. Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı. Ailede (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda) sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalı."

- Hepatit B aşısı 3 doz

Açıklamada, hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu vurgulanarak, Türkiye'de hepatit A aşısının, çocuklara 18 ile 24'üncü ayda ücretsiz uygulandığı belirtildi.

Hepatit B aşısının bebeklere doğumda, birinci ayın ve altıncı ayın sonunda toplam 3 doz olarak sağlık kuruluşlarında ücretsiz uygulandığı anlatılan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Hepatit B aşısı, 1998'den beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğumunun gerçekleştiği hastanede ve aile hekimliklerinde uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır. Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamaları kendileri ile çevresinin sağlığı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Hepatitle yenidoğan sarılığı birbiriyle karıştırılmamalıdır, yenidoğan sarılığı için doğumdan sonra bebekler mutlaka aile hekiminde takip edilmelidir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.