Hırvatistan'da Sığınmacılara Şiddet Uygulandığı İddiası

Hırvatistan'da Sığınmacılara Şiddet Uygulandığı İddiası
Sığınmacı haklarını savunan bazı sivil toplum kuruluşları, Hırvatistan-Sırbistan sınırında bekleyen sığınmacılara polisin şiddet uyguladığını ileri sürdü

ZAGREB (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan ancak geçen yıl mart ayında Balkan rotasının kapatılmasıyla Hırvatistan'ın Sırbistan sınırında kapıların yeniden açılması için bekleyen sığınmacılara şiddet uygulandığı iddia edildi.

Hırvatistan'da faaliyet gösteren ve sığınmacı haklarını savunan "Ciddi Misiniz" ve "Hoşgeldiniz" isimli sivil toplum kuruluşları, başkent Zagreb'de düzenledikleri basın toplantısında, sınırda bekleyen sığınmacılara polis tarafından şiddet uygulandığını ileri sürdü.

"Hoşgeldiniz" hareketinden Lea Horvat, Hırvatistan'ın Sırbistan sınırında bekleyen sığınmacılara yönelik şiddete bölgedeki uluslararası kuruluşların da şahit olduğunu savunarak, "Polisin sığınmacılara devamlı şiddet uyguladığı bir gerçek ve bu durum gitgide artıyor." ifadelerini kullandı.

Sığınmacılara şiddet uygulandığına dair fotoğrafların da bulunduğunu kaydeden Horvat, sığınmacıların ülkede kalmak için başvuru yapmalarına da izin verilmediğini ifade etti.

Horvat, Hırvatistan tarafından şiddete maruz kalan 246 sığınmacının Sırbistan'a geçtiğini söyledi.

"Ciddi misiniz?" hareketinden Kelsey Montzka da Sırbistan'da kalan sığınmacıların son derece kötü şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirterek, sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçiş yapması için Balkan rotasının yeniden açılması gerektiğini kaydetti.

Basın toplantısına Sırbistan'dan video konferansla bağlanan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Momcilo Djurdevic ise Sırbistan-Hırvatistan sınırında son 10 günde 10 şiddet vakasına rastladıklarını ve şiddet gören sığınmacıların görüntülerini ilgili makamlarla paylaştıklarını söyledi.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Hırvat polisine sığınmacılara yönelik şiddete bir an önce son vermesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, Hırvatistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise sınırlarda herhangi bir şiddet olayına rastlanmadığı belirtilirken, iddialarla ilgili gerekli araştırmaların yapılacağı ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.