Hırvatistan'daki Cumhurbaşkanı Seçimi

Hırvatistan'daki Cumhurbaşkanı Seçimi
İlk turda en fazla oyu alan mevcut cumhurbaşkanı Yosipoviç ile seçimin tek kadın adayı Kitaroviç, ikinci turdan umutlu

 Hırvatistan'da, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda en fazla oyu alan mevcut cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç ile seçimin tek kadın adayı Kolinda Grabar Kitaroviç, 11 Ocak'ta yapılacak ikinci turdan umutlu.

İlk turda en fazla oyu alan Yosipoviç, resmi olmayan ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, ikinci turu da kazanacağını söyledi.

Politikasının parolasının "adalet" olduğunu belirten Yosipoviç, "Politik sahnede bu devleti soyanlara, halkı kandıranlara, yolsuzluk politikalarına yer yok" ifadesini kullandı.

Yosipoviç, seçime katılan vatandaşaların adalet isteğini ortaya koyduklarını ifade ederek, adaletsizliğin ortadan kalkması için daha çok çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Gençler olmadan toplumun başarılı olamayacağına işaret eden Yosipoviç, seçimin ikinci turuna katılım oranının ilkinden daha fazla olacağı temennisinde bulundu.

 

- "Halk değişim için oy kullandı"

 

Seçimin kadın adayı Kolinda Grabar Kitaroviç ise konuşmasında, Hırvatistan'ın değişim istediğini bu seçimde gösterdiğini söyledi.

Ülkedeki olumsuz hava şartlarına rağmen vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başına giden seçmene teşekkür eden Kitaroviç, "Halkımızın büyük çoğunluğu değişim için oy kullandı. Cesur, kararlı, vatansever, halkına ve devletine inanan, ülkeyi çöküşe değil ileriye götürecek bir iktidar istiyoruz" ifadesini kullandı.

Seçimin ilk turunda rakiplerine oy veren seçmene de çağrıda bulunan Kitaroviç, "Size de ihtiyacımız var" dedi.

Kitaroviç, Hırvatistan'ın geçen dönemde yaşadığı problemlere işaret ederek, köylüsüyle, balıkçısıyla, çifçisiyle ülkeyi krizden çıkaracaklarına inandığını sözlerine ekledi.

 

- Seçimlerde ne oldu?

 

Devlet Seçim Komisyonu (DIP) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, TSİ 07.00 itibarıyla oyların yüzde 99.98'inin sayımı tamamlandı.

Bu sonuçlara göre, mevcut cumhurbaşkanı ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) adayı İvo Yosipoviç yüzde 38.46, Hırvat Demokratik Birliği'nin (HDZ) adayı Kolinda Grabar Kitaroviç yüzde 37.22, "Canlı Duvar" isimli politik-aktivist organizasyonun adayı İvan Vilibor Sinçiç yüzde 16.42, Hırvatistan Birliği'nin adayı Milan Kuyunciç ise yüzde 6.30 oy aldı.

Seçime katılım oranının yüzde 47.14, geçersiz oy oranının ise yüzde 1.56 olduğunu bildirildi.

İlk turda en fazla oy alan Yosipoviç ile Kitaroviç, 11 Ocak 2015 tarihinde yapılacak ikinci turda yarışacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.