Hobi İçin Diktiler Şimdi İhraç Ediyorlar

Hobi İçin Diktiler Şimdi İhraç Ediyorlar
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, 15 yıl önce hobi diye diktikleri mandalina fidelerinden aldıkları verimle bahçeler kuran çiftçilerin erkencil mandalinaları, Mersin'den yurt dışına gönderiliyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Muammer Coşkun - Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde 15 yıl önce deneme amaçlı dikilen mandalinalardan aldıkları verimle bahçeler kuran çiftçilerin mandalinaları ihraç ediliyor.

Andırın ilçesinde bahçelerine hobi olarak evde tüketmek için 15 yıl önce diktikleri 3-5 kök erkencil mandalina fidesinden güzel ürün alan yöre halkı, oluşturdukları bahçeler sayesinde bin 500 hektar alanda mandalina üretimine başladı. Bu yıl mandalinada 4 ton rekolteye ulaşan çiftçiler, tüccarlar aracılığıyla Mersin'e oradan da yurt dışına gönderilen mandalinadan yüksek gelir elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Beşbucak Mahallesi'nde yaşayan çiftçilerden Mehmet Durdu Efil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerinin önüne hobi amaçları diktikleri mandalina fidanlardan elde ettikleri ürünleri satar hale geldiklerini söyledi.

Yaylasıyla ünlü Andırın'da Akdeniz'in meyvesi mandalinayı yetiştirdiklerini belirten Efil, "Hobi ve tüketim amaçlı olarak evin önüne 3-5 kök mandalina fidanı diktim. Kaliteli ve verimli bir ürün alınca bahçeye çevirdim. Tadı, aroması ve verimiyle çok kaliteli ürün elde ettik." dedi.

Andırın havzasında meyveciliğin sonradan yapılmaya başlandığını anlatan Efil, bulundukları bölgenin her türlü tarım ürününe elverişli olduğunu aktardı.

Mandalina yetiştirmeye de 15 yıl önce başladıklarını ifade eden Efil, "Yaklaşık 15 yıl önce hobi amaçlı diktiğimiz meyvelerin tadı ve aroması çok iyi olduğu için meyveciliğe başladık. Tüccarlar bahçelerimizden topladıkları meyveleri Mersin'e götürüyor oradan da ihraç ediliyor. Benim 15 hektar alanda 550 kök ağacım var. Güzel meyve aldık ve alıcı firmalara sattık. Çok da güzel paraya verdik. Memnunuz." diye konuştu.

"Keşke 30 yıl önce kursaymışım"
Çiftçilerden İsmet Hamedoğlu da 5 yıl önce mandalina bahçesi kurduğunu, geç kalmasına rağmen sonuçtan memnun olduklarını dile getirdi. 5 yıldan beri verdikleri emeğin karşılığını almaya başladıklarını vurgulayan Hamedoğlu, şunları kaydetti:

"Piyasa biraz sıkıntılı. Alıcı tüccarlar az geliyor çünkü bu bölgede mandalina yetiştirildiğini bilmiyorlar. Pazar ortamını daha oluşturamadık ama yine de emeğimizin karşılığını almaya başlıyoruz. Ben bu bahçeyi kurmakta geç kalmışım. Keşke 30 yıl önce kursaymışım. Teyzemin oğlu bana 'Hiç olmasa 10 hektar mandalina bahçesi yap çok güzel olur' demişti fakat biz sıcak bakmadık. Sonra da pişman olduk. Şu an 20 hektar bahçe kurdum. 10 hektar daha kurmayı amaçlıyorum. Allah izin verirse hedefimiz büyük. Tat ve kalibre olarak kaliteli meyve üretiyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.