Hollanda Başbakanı Rutte, Lübnan'da

Hollanda Başbakanı Rutte, Lübnan'da
Hollanda Başbakanı Rutte: "Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan bölge ülkelerine 2016-2017 yılları için 260 milyon avro değerinde yardım tahsis edeceğiz. Lübnan'a da bu rakam dahilinde 80 milyon avroluk yardım da bulunacağız"

BEYRUT (AA) - Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bir günlük ziyaret kapsamında geldiği Lübnan'da mevkidaşı Temmam Selam ile görüştü.

Başkent Beyrut'taki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rutte, 2016-2017 yılları için ülkesinin, Suriyeli sığınmacıların yükünü çeken bölgedeki ülkelere 260 milyon avro değerinde ek bütçe tahsis ettiğini belirtti.

Bu bütçenin 80 milyon avroluk kısmının Lübnan'a verileceğini söyleyen Başbakan Rutte, Lübnanlıların, Suriyeli sığınmacılara sağladığı destek ve çabadan övgüyle söz etti.

Hollanda Başbakanı Rutte, "Lübnan, nüfusuna oranla dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke konumunda. Hollanda mümkün olduğu kadar Lübnan'a yardım etmeye çalışıyor. Lübnan'daki Suriyeli mültecilere 2012'de de 111 milyon avroluk yardım yapmıştık." dedi.

Başbakan Rutte, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan bölge ülkelerine 2016 ve 2017 yılları için 260 milyon avro değerinde yardım tahsis edeceğiz. Lübnan'a da bu rakam dahilinde 80 milyon avroluk yardım da bulunacağız."

Lübnan ordusunun "terörle" mücadelesine de değinen Rutte, sınır güvenliği konusunda Hollanda'nın, Lübnan'a destek sağlayacağını ifade etti.

Lübnan Başbakanı Selam ise Hollandalı mevkidaşıyla gerçekleştirdikleri görüşmede, Hollanda'nın, halihazırda 1 buçuk milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Lübnan'ın ekonomisi ve işsizlikle mücadelesine desteğini ele aldıklarını kaydetti.

Selam, Rutte ile bölgede ve Lübnan'daki siyasi gelişmeleri de konuşma fırsatı bulduğunu belirterek, "İki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması konusunu da ele aldık. Lübnan bu sayede Avrupa pazarlarına ulaşabilecek." diye konuştu.

İki ülke arasında ayrıca, kamu ve özel sektördeki yatırımları artırmaya yönelik iş birliği anlaşması imzalandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin, Lübnan'ın güneyindeki Suriyeli sığınmacıların yaşadığı kampları da ziyaret etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin sayısının 1,1 milyon ancak Lübnan makamları bu sayının 1 buçuk milyon olduğunu belirtiyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.