Hollanda Sözde Soykırım Anıtı Protestosunu Mahkemeye Taşıdı

Hollanda Sözde Soykırım Anıtı Protestosunu Mahkemeye Taşıdı
Hollanda'da yaşayan Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin bir kilisenin bahçesine diktiği sözde soykırımın anıtını protesto eden Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın ifadeye çağrıldı

İZMİR (AA) - Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı ve Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkan Yardımcısı İlhan Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenilerin Nisan 2014'de Hollanda'nın Almalo kentinde bir kilisenin bahçesine 1915 olayları ili ilgili sözde soykırımı gösteren bir anıt diktiklerini, bunu öğrenmelerinin ardından kendilerinin de Türk sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 1 Temmuz 2014'te protesto gösterisi düzenlediklerini anlattı.

Gösteride kendisinin de bir konuşma yaptığını söyleyen Aşk, konuşmasında Ermenilerin, Anadolu'nun bir çok yerinde, Hocalı ile Karabağ çevresinde günahsız, silahsız sivil halkı katlettiklerini gündeme getirdiğini aktardı.

"1 milyon Azerbeycanlı sürgün hayatı yaşıyor"
Aşkın, Avrupa'dan, Ermenilerin zulmüne maruz kalan yerlere giderek oradaki canlı tanıklardan olayları dinlemelerini onlara da kulak vermelerini isteyerek, şunları söyledi:

"Hocalı'da binlerce insanı yok ettiler, kadınların karınlarını deşerek çocuklarını çıkardılar, derilerini soydular. Oradaki konuşmada en son olarak şunu söyledim, Ermenilerden şunu istiyoruz; Azerbaycan'ın yüzde 20 toprağını işgal etmişsiniz 1 milyon Azerbaycanlı sürgün hayatı yaşıyor, Karabağ ve çevresini siz gelin boşaltın o topraklara sahipleri yerleşsin, şayet işgal etmiş olduğunuz toprakları terk etmezseniz sonuçta o topraklarda savaş meydana gelecek o topraklar size mezar olacak. Ben bunu söylediğim için federasyonlar bir araya gelerek hakkımda şikayetlerde bulundular. Bu iki yıl içerisinde büyük bir kamuoyu oluşturarak siyasileri harekete geçtiler. Bunların zulmüne uğrayan bir ailenin çocuğu olarak isyanımızı bile çok gördüler, bu zulmü yapan işkenceyi yapan insandan sorulması gerekenleri sormadılar ama mağdur olan bir ailenin çocuğuna 'burada suçlusun ırkçılık yapıyorsun' diye üzerime geliyorlar."

İki yıl sonra ifadeye çağrıldı
Gösterideki konuşmasına ilişkin, Hollanda'nın 2 yıl boyunca bu duruma sessiz kaldığını ifade eden Aşkın, fakat Ermenilerin baskısı ve Avrupa'da Türklere karşı olumsuz tutumları fırsat bilerek harekete geçtiğini bu sayede Ermenilere sus payı vermek istediğini söyledi.

Posta ile iletilmesi gereken ifadeye çağrılma talebinin kendisinin yurt dışında olduğu sırada polis tarafından evine kadar getirildiğini aktaran Aşkın, mektupta, 'Karabağ Ermenilere mezar olacak' sözünün ırkçı ifade olarak değerlendirildiğini belirtti.

Aşkın, kendileri gibi gurbette yaşayan Ermenilerle bir sorunlarının bulunmadığını, terk dertlerinin Karabağ'ı işgal eden ve halen orada bulunanlar ile orayı yönetenlerle olduğunu vurgulayarak, açılan davada Türkiye ve Azerbeycan'ın kendilerini yalnız bırakmamalarını istedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.