Hollanda'da işitme engellilere Kur’an kursu

Hollanda'da işitme engellilere Kur’an kursu
İşitme engellilere yönelik ilk kez Hollanda’nın Rotterdam kentinde başlayan Kur'an-ı Kerim kursunun daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde de verilmesi planlanıyor

ROTTERDAM (AA) - İşitme engellilere yönelik Kur’an-ı Kerim kursu Türkiye dışında Avrupa’da ilk kez Hollanda’da verilmeye başlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) desteğiyle, Hollanda Diyanet Vakfı’nın (HDV) SARE Vakfı’yla ortak başlattığı projeye ilk etapta aralarında Hollandalıların da bulunduğu 30 öğrenci katıldı.

HDV’ye bağlı Rotterdam’daki Mevlana Camisi’nde 9 ay boyunca verilecek kursların ilerleyen tarihlerde Almanya, İngiltere ve Fransa’da da hayata geçirilmesi planlanıyor.

İlk ders dolayısıyla düzenlenen programa katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, insanların bazı organlarının engelli olmasının önemli olmadığını belirterek, “Engelli ya da engelsiz, isteyen herkese Kur’an-ı Kerim ve din bilgisi dersleri vermeyi istiyoruz.” dedi.

Türkiye’de daha önce görme engellilere yönelik var olan Kur’an-ı Kerim kurslarının dört yıl önce kendilerine ulaştırılan talepler doğrultusunda işitme engelliler için de verilmeye başlandığını hatırlatan Yılmaz, Türkiye’deki kurslara katılımın iyi olduğunu dile getirdi.

Söz konusu kursun Hollanda’da hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, Türkiye’nin ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu kapsamda kurslara devam etmek isteyen herkesi desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

Toplumda engellilere yönelik bir farkındalık oluşturmak istediklerine de değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda daha önce Türkiye’de ‘Engelsiz cami, engelsiz ibadet’ adlı bir hafta başlattık. Şu anda 10 binden fazla cami engellilerin ulaşımına olanaklı hale getirildi. İstanbul, İzmir gibi birçok yerde hutbeler işaret diline de çevriliyor. Engelin elde ya da dilde olması önemli değil, önemli olan engelin kalpte olmamasıdır.”

Kurs görevlilerinden Gülcan Yeşilova, Hollanda’nın söz konusu kurslar için pilot bölge olarak seçildiğini belirterek, daha sonra bu kursların Avrupa geneline yayılmasının hedeflendiğini söyledi.

Hollanda’daki ilk 30 kişilik grup içinde Türklerin yanı sıra Hollandalı ve Faslıların da bulunduğuna işaret eden Yeşilova, kursun bu kapsamda her kesime açık olduğunu kaydetti.

Kursta, Kur’an-ı Kerim’in yanı sıra temel dini bilgilerin de verileceğini anlatan Yeşilova, “Türkçe işaret diliyle vereceğimiz dersi Hollandalı bir tercüman öğrencilere Hollandaca işaret diline çevirerek anlatacak. Kursumuz ilk etapta 9 ay kadar sürecek. Bu süreden sonra inşallah Kur’an-ı Kerim’i tam olarak öğrenebilecek katılımcılar. Biz aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’e özgü bir işaret dili geliştirmek de istiyoruz.” dedi.

Hollanda'da işitme engellilere Kur’an kursu

Hollanda'da işitme engellilere Kur’an kursu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.