Hollande'ın Mısır'a yapacağı ziyaret

Hollande'ın Mısır'a yapacağı ziyaret
İnsan hakları dernekleri, Mısır'daki insan hakları ihlallerine sessiz kaldığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Hollande'ı eleştirdi

PARİS (AA) - Fransa'da faaliyet gösteren dört büyük insan hakları derneği, Mısır'a yapacağı resmi ziyaret öncesi bu ülkedeki insan hakları ihlallerine sessiz kaldığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı François Hollande'ı eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, İnsan Hakları Derneği ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonunca yapılan ortak açıklamada, Mısır'daki insan hakları ihlallerine karşı hükümetin tavrı için ''şaşırtıcı sessizlik'' tanımlaması yapıldı.

Açıklamada, Mısır'daki işkence, haksız tutuklama şikayetleri ile askeri mahkemelerdeki toplu yargılamalara dikkat çekildi, 2013 yılından bu yana bu ülkedeki insan haklarının durumunun kötüleştiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Hollande'ın diplomasi danışmanı tarafından Elysee Sarayı'nda kabul edilen dört derneğin temsilcisi, Kahire ziyareti sırasında Hollande'dan insan hakları ihlalleri ile ilgili şikayetleri gündeme getirmesini istedi.

Dört dernek adına açıklama yapan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Karim Lahidji, ''Hollande'ın Mısır'da ziyareti sırasında üstüne düşen sorumluluğu almasını ve bu ülkedeki insan hakları sorununu gündeme getirmesini bekliyoruz.''dedi.

Mısır'da seçilmiş Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nini darbe ile devrilmesinin ardından 1,400 kişi polis ve güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş ve ülkede Müslüman kardeşler Örgütü'ne sempati duydukları için yaklaşık 40 bin kişinin tutuklanmıştı.

Mısır ile son iki yıl içinde savunma sanayi alanında önemli ihalelere imza atan Fransa, 17 Nisan'da gerçekleşecek bu ziyarette yine önemli anlaşmalar sağlamayı umut ediyor.

Mısırı, ekim ayında 950 milyon avro değerinde iki ''mistral'' tipi savaş gemisi ve 5,2 milyar avro değerinde 24 savaş uçağı almak için Fransa ile anlaşma sağlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.