Hububatta cücelik virüsü toplantısı düzenlendi

Hububatta cücelik virüsü toplantısı düzenlendi
 Editör
Cİhanbeyli’de 2023 Yılı Hububat Verim Değerlendirmesi Ve Hububatta Cücelik Virüsü Toplantısı düzenlendi

Çiftçi bilincinin oluşması ile rekolte kaybının önüne geçilmesi için işin uzmanları ve çiftçileri Hububatta Cücelik Virüsü Toplantısı’nda buluşturduklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Geçtiğimiz hasat döneminde kış yağışlarının gerçekleşmemesi bahar yağmurlarının aralıksız haziran sonuna kadar devam etmesi nedeniyle hububat hastalık ve zararlılarında artış görülmüştür. İl ve İlçe Müdürlüklerimizin teknik personelleri tarafından hububat alanlarında yapılan sürvey ve saha kontrollerinde cücelik virüsü, düşük sıcaklığa bağlı uç yapraklarda yanma ve diğer hastalık kontrolleri aralıksız yapılmıştır. Bu kapsamda alınan numuneler Zirai Mücadele Enstitülerine gönderilerek analizleri yaptırılmıştır. Analizler sonucunda hububat ekili alanlarda erken ekim, aşırı gübreleme, düşük sıcaklıklarda yabancı ot ilacı kullanımı gibi sebeplerden Arpa sarı cücelik virüsü, Buğday cücelik virüsü, Arpa Ağ benek hastalığı gibi hastalıklar tespit edilmiştir. Geçmiş yıllarda tespit edilen cücelik virüsü ile ilgili; gerekli önlemlerin alınması, çiftçi bilincinin oluşması ile rekolte kaybının önüne geçilmesi için çiftçilerimizi konu uzmanı akademisyenlerimizle buluşturmak amacıyla bu toplantıyı düzenlemekteyiz. Toplantımızın verimli geçmesini ve 2024 üretim sezonunun çiftçilerimize ve Cihanbeyli’mize bereketli olmasını dilerim” dedi.

hububatta-1.jpg

TEDBİRLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Protokol konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman SOYLU 2023 Yılı Hububat Verimi Değerlendirmesi ile ilgili katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Süleyman Soylu’nun sunumunun ardından, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yeşil bölgede görülmeye başlayan hububatta cücelik virüsünün tanımlanması, mücadelesi ve yayılmaması için alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirmede bulundu.

hububatta-3.jpg

KATILIMCILAR YERİNİ ALDI

Cihanbeyli’de gerçekleştirilen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Süleyman Soylu, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yeşil İl Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. İsmail Çiftci, Cihanbeyli İlçe Müdürü Ümit Ufacık, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ve üreticiler iştirak etti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.