Hükümet Kurma Süreci

Hükümet Kurma Süreci
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik:- "Buradan bir ortaklık yapısı çıkabilir' sonucuna varılırsa genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir. 'Yok, buradan anlamlı bir ortaklık tablosu çıkmıyor' denilirse süreç orada kesilmiş olacak. Ondan sonra başk

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, hükümet kurma sürecinde AK Parti ve CHP heyetleri arasındaki ilk istikşafi görüşmeye ilişkin, "Buradan bir ortaklık yapısı çıkabilir' sonucuna varılırsa genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir. 'Yok, buradan anlamlı bir ortaklık tablosu çıkmıyor' denilirse süreç orada kesilmiş olacak. Ondan sonra başka bir aşamaya geçilmiş olacak" dedi.

Ankara Palas Devlet Konukevinde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Çelik, ilk istikşafi görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çelik, görüşmede ele alınan konu başlıkları çerçevesinde her iki tarafın da hazırlıkları olduğunu söyledi. Bu kapsamda konu başlıklarının içeriklerini uyumlaştırdıklarını belirten Çelik, ortak ajanda ve gündem maddesi çıkardıklarını ifade etti.

Konuların geneliyle ilgili heyetteki herkesin genel değerlendirme yaptığını dile getiren Çelik, "Bundan sonra pazartesi günü olabilir ama Bakanlar Kurulu olursa salı günü bir araya geleceğiz. Gün aşırı toplanacağız çünkü her bir madde ve görüşmeden sonra genel başkanları arayıp, bilgi vereceğiz. Onların değerlendirmelerini alacağız. Bir sonraki gün aşırı gündem için de çalışma yapmamız gerekecek. Bizim kendimizin o maddelerle ilgili bir değerlendirmemiz ve detaylandırmamız var, Cumhuriyet Halk Partisinin bir detaylandırması var. Bunları ortak liste haline getirmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Çelik, ilk toplantının verimli olduğuna işaret ederek, genel anlamda konuşacakları konuların üzerinden geçtiklerini, maddeleri belirlediklerini anlattı.

Pazartesi veya salı günü heyetlerle yeniden bir araya gelecekleri bilgisini paylaşan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her bir konuya göre, yani o gün hangi maddeyi tartışacaksak, ona göre belki heyete ek katılım olabilecek. İlgili her partinin kendi değerlendirmesine göre o partiden uzman görülen mensuplarından, daha sonra gün aşırı bir araya gelerek, 4-5 toplantıda bu maddeleri bitirmeyi düşünüyoruz çünkü 10-12'ye yakın maddemiz olacak. Bundan sonrasında bu çerçevede ilerleyeceğiz. Herkesin her şeyi açıklıkla konuştuğu, birbirlerine yönelik değerlendirmeleri centilmence, belli nezaket içinde ama son derece açık biçimde yaptığı bir toplantı yaptık. Kuşkusuz bakacağımız şey şudur: İki ayrı partiden bahsediyoruz. AK Parti, herhangi başka bir şeye dönüşmeyecek, AK Parti olarak kalacak ve kendi ilkeleri çerçevesinde masada oturuyor. Cumhuriyet Halk Partisi için de aynı şey geçerli."

- "Ne kadar çok ortaklığımız olur? Baktığımız şey budur"

Tek parti mantığı oluşturmak üzere bir araya gelmediklerine dikkati çeken Çelik, herkesin ilkelerini koruduğunu söyledi.

Çelik, "Zaten bu iki partinin birbirine benzemesi' demek, 'Türkiye'de siyasetin bitmesi' demek. Koalisyon hükümetinin mantığı şudur: Belli konularda, bu belirlediğimiz maddeler çerçevesinde ne kadar yakınlık kurabiliriz? Bu yakınlıklar çerçevesinde de uygulamada bir ortak hükümet kurulması gündeme gelirse ne kadar çok ortaklığımız olur? Baktığımız şey budur" ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar yaklaşık 25 saatlik yorucu çalışma yaptıklarını vurgulayan Çelik, bundan sonra da kendilerini yorucu ve dinamik bir haftanın beklediğini dile getirdi.

Çelik, 7 Haziran seçiminde ortaya çıkan mesajı en iyi şekilde değerlendirecek ve konumlandıracak biçimde ele alacaklarını aktararak, görüşmelerin yine Ankara Palas Devlet Konukevinde yapılacağını bildirdi.

- "Genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir"

Görüşmelerdeki ilk konu başlığının ne olacağının sorulması üzerine Çelik, "Bunu bize bırakın. İki heyet olarak, zaten Türkiye'de siyasetin büyük meseleleri var. Bu büyük meselelerden konu başlıkları oluşturuyoruz. Şuna önem veriyoruz, bu görüşmenin kendine has bir ritmi, takvimi ve gündemi var. Belki ileride 'Şunu görüştük' diye paylaşabiliriz ama şu anda bir şey söylemek konusunda istekli değiliz" yanıtını verdi.

Ömer Çelik, görüşmelerde süre sınırlaması olup olmadığı sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Daha önce '10-15 güne ihtiyacımız var' demiştim, Haluk Bey, '12 gün kadar bir değerlendirmemiz var' dedi. Dolayısıyla önümüzdeki toplantıdan itibaren 4 ya da 5 toplantıya ihtiyacımız olacak. Ondan sonra genel başkanlara sunumlar yapılacak. Genel başkanlarımız, kurumlarımızla, kurullarımızla, partimizin yetkili organlarıyla... En azından biz değerlendirdiğimizde 'Buradan bir ortaklık yapısı çıkabilir' sonucuna varılırsa, genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir. 'Yok, buradan anlamlı bir ortaklık tablosu çıkmıyor' denilirse süreç orada kesilmiş olacak.

Ondan sonra başka bir aşamaya geçilmiş olacak." 

Erken seçimin ne kadar uzaklıkta olduğunun sorulması üzerine Çelik, koalisyon görüşmelerinde son nokta konuluncaya kadar prensipte hiçbir noktada anlaşılmamış sayılacağı görüşünü paylaştı.

Arayış içinde olduklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu arayışımızı kendi ilkelerimiz, prensiplerimiz etrafında, karşı tarafın görüşleri ve ortaya koyduğu teklifler ışığında 'Ne kadar bir ortaklığa dönüştürürüz' bakıyoruz. Biz nihayetinde Türkiye'de büyük işlere imza atmış bir kadroyuz, Türkiye'nin meselelerine hakimiz, Türkiye'nin meseleleri konusunda ciddi bir Ar-Ge'miz, ciddi bir siyasi kapasitemiz ve çok kuvvetli bir siyasi uygulama ajandamız var. Bütün bu esaslar çerçevesinde değerlendiriyoruz. Derseniz ki 'Bugün durum nedir?' Bugün de bir hükümet ortaklığı tablosunun çıkması ya da bir erken seçim seçeneğinin ortaya çıkması yüzde 50-50 dir. Son ana kadar bu, böyle korunacaktır."

Suriye sınırındaki gelişmelerin toplantıya etkisi sorulan Çelik, "Bu, Türkiye'nin milli güvenliğiyle ilgili bir meselesidir. Milli güvenliğiyle ilgili bir meselede siyasi partilerin ortak tutum takip etmesi gerekir. Görüyorsunuz, hem PKK'nın hem de DAEŞ'in yaptığı saldırılar, Türkiye'yi çift odaklı güvenlik tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Burada Türkiye, bir savaşın içinde değildir. Türkiye, burada kendisine saldıran odaklara karşı bir karşılıkta bulunmaktadır. Bu saldırıların hepsinin kullandığı sembolizm ve tarz, bütün Türkiye'nin ve toplumsal barışın hedef alındığını gösteriyor" diye konuştu.

Çelik, görüşmenin başında Suriye sınırındaki gelişmelere de değinildiğine işaret ederek, Başbakan Davutoğlu'nun belirttiği çerçevede heyete bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.