Hükümetten su istiyoruz

Hükümetten su istiyoruz
Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik; PUSULA TV’de sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunup, yeni yatırım ve hedefleri anlattı. Su sıkıntısına özellikle değinen Çevik, bu problemin çözümüyle Konya'nın ve ülkenin kazanacağını söyledi

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik; Pusula TV’de yayınlanan Uğurlu Gündem’in konuğu oldu. Karatay Şehir Parkı’ndan yapılan canlı yayında Genel Yayın Yönetmenimiz Uğur Özteke’ye çarpıcı açıklamalarda bulunan Çevik; Konya’nın su sorunun çözülmesi durumunda mevcut üretiminin 4-5 kat artacağını ifade etti.

30 YILDIR SEKTÖRÜN İÇERİSİNDEYİM

Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan KTB Başkanı Çevik, “Altınapa Barajı civarındaki Ulumuhsine ve Sarımuhsine köyleri var. Anadolu Selçuklu zamanında yerleşim yeri olmuş, Sarıkeçili ve Karakeçili Yörüklerinin yerleşim yeridir. Dedemin dedesi, kervancılık yaparmış o bölgeden bir hatuna tutulmuş ve oraya yerleşmiş.  Babamız da köyde yetişmiş ama 6-7 yaşlarında marangozluk sanatına girmiş. Amcamla birlikte bu işi yapmışlar. Sonrasında marangozluktan keresteciliğe geçiş yapılmış. Aile büyüklerimiz bulunmuş olduğumuz Ankara Yolu’ndaki yere ise 1983 yılında başlamış ve çocuklara farklı bir sektörde iş olsun diye un sektörüne girilmiş. Fizik mezunu birisi olarak biz de 1987-88’de buğday, arpa bilmezken, mesleğe giriş yapıp, sanayiciliğe adam attık. 30 yıldır da sektörün içindeyiz. Sivil Toplum’larda görev aldık. Aile olarak uzunca bir süre siyasete girmedik. Ama toplumun üzerinden buldozer gibi geçen ve ailemizi de derinden etkileyen 28 Şubat’ın ardından siyasete girmek kaçınılmaz oldu” dedi.

2009’DAN BERİ TİCARET BORSASI’NDAYIZ

Ticaret Borsası’ndaki çalışmalarını da anlatan Çevik, “2004’te sektörümüzün diğer ayağı olan Konya Ticaret Borsasının meclisine girdik. 2009’da da kadro değişikliğine gidelim dedik ve bugün vekilimiz olan Sayın Uğur Kaleli abimizle yönetime talip olduk. Uğur Abi yönetim kurulu başkanı ben de meclis başkanı olarak 2009’dan beri hizmet verdik. Uğur Kaleli meclise girince de başkanlık bize geçti. Bu hizmetleri hem üretici ayağı tarafından çiftçi için hem de Türkiye’deki tarımsal ticaretin devlet güdümünden ya da kapalı devletlerde olan sistemden serbest piyasa koşullarına geçilmesi adına projeler üretmeye başladık. 

2009 yılında stratejik planımızı çıkarttık. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünya nereye gidiyor. Baktık ve yol haritasını çizdik. Var olan çalışmaların üzerine koyarak ilerlemek önemli. Satış salonumuzu yenilemekten başladık. Bizim derdimiz vardı. Bu derdin üzerine dertlendik ve bugün Konya Ticaret Borsası’nın geldiği nokta ortada. Türkiye’de hatta yakın coğrafyamızda ve İslam ülkelerinde rol model olduk. Tarımsal üretimi olan yerlere bu sistemi taşıyacağız” diye konuştu.

whatsapp-image-2017-08-16-at-14.07.49.jpeg

MEDİNE PAZARI ANLAYIŞI HAKİM

Ticaret Borsasının kuruluş amaçlarını da açıklayan ve tarihsel sürece değinen Başkan Çevik, “Bir bölgede tarımsal ürün üretiliyorsa, bu ürünler üreticinin değildir. Eğer o ürün değerinde alınıp satılıyorsa ve üreteci alın terini karşılığını alıyorsa, emeğinin karşılığı yere düşmemiş olur. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. Ticaret Borsası’nın kuruluş gayesi budur. Borsaların görevi iyi algılanmalı. Konya Ticaret Borsası cennet mekan Abdülhamid Han’ın fermanı ile kuruldu. Bugünkü binamız 4. fiziki mekanımızdır. Daha önce Zindankale’de pazar olarak, sonra Kızılay’ın orda ve eski buğday pazarında hizmet verilmiş. Borsa peygamberimizin Medine Pazarı anlayışıyla kurulmuştur. Üretici malını getirir, esnaflar oluşur ve üretici ürününü sergiler. Herkes fiyatını verir. Yani mal var, üretici var, fiyat var. Böyle olunca kimse ürünün altında bir değer veremez.  İslami olarak bu bir helallik almadır. Kimsenin malının değeri yerde kalmaz. Borsanın asıl kuruluş amacı da budur” dedi.

KONYA TARIMSAL TİCARETTE MERKEZ OLDU

Konya Ticaret Borsası’nda kurulan elektronik borsa ile güvenirliğin arttığını ve işlem hacminin 5-6 kat fazlalaştığını belirten Başkan Çevik, “KTB’ye ürün geliyor, fiziki analiz yapılıyor. Satış salonunda ürün dolaşıyor, mudiler elektronik ekranda ürünün fiziki değerlerini, ölçüm sonuçlarını takip ediyor. 12 dakikalık işlem hacminde kim yüksek fiyat verirse o ürünü alır. Kimin hangi fiyatı verdiği kimse tarafından görülmüyor. Ardından üretici takas odasına çağrılıyor. Fiyatlar açıklanıyor ve takas işlemi gerçekleşiyor. Biz bu sisteme geçtikten sonra borsanın güvenirliği arttı. 2011 ile 2017 arasındaki grafik yukarı doğru çıktı.  200 bin tondan şuanda 1 milyon 200 bin tona çıktı. Bu bir güven tesisidir. Konya ile sınırlı kalmadı çevre illerden mal gelmeye başladı. Konya tarımsal ticarette merkez oldu” diye konuştu.

SİSTEM KUZEY SUDAN’A GİDİYOR

Konya Ticaret Borsası’nın uyguladığı bu sistemin Afrika’ya taşınması adına çalışmaların başladığını altını çizen Çevik, “Geçen yıl Konya’da İslam ülkeleri sanayi ve ticaret odaları toplantısı yapıldı. 32 ülkeden gelen oda başkanlarıyla yapılan toplantıda İslam ülkelerinde tarımsal üretimin olduğu yerlere de bu sistemi empoze edelim kararı alındı. Nihayetinde Sudan’dan bir ekip geldi. Çalışmalar da başladı. Devletimiz TMO aracılığıyla Kuzey Sudan’da uzun vadeli toprak kiraladı. Orada tarımsal üretim gerçekleşecek. TİGEM aracılığıyla tarımsal üretim yapılacak ve üretilen ürünün satış işlemleri için de Konya Ticaret Borsası’nın modeli oraya monte edilecek. Bu coğrafyada bin yıl hüküm süren bu medeniyetin insanları her zaman faydalı olmak için bilgi ve birikimini aktarmıştır. Biz ümmet olarak gördüğümüz o insanları sömürmeye değil, bilgi birikimlerimizi aktarmak için oralara gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2017-08-16-at-14.08.11.jpeg

KONYA TİCARET BORSASI’NIN KIZILELMASI

Konya Ticaret Borsası olarak kısa, orta ve uzun vadeli olarak ortaya konan hedefleri de açıklayan Çevik, “Dünyada tarımsal ticaret hacmine baktığımız zaman,  Kuzey Yarım Küre’de tarımsal üretimin daha fazla olduğu ve tarımsal ticarette 8 tane firmanın varlığı net bir şekilde görülmekte. Tarımsal ticarette özellikle Ukrayna, Kazakistan, Rusya ciddi bir pazar konumunda. Biz de oralarda lisanslı depolarla Türkiye üzerinden ürün ticareti ile dünya tarımsal ticaretinden gerekli payımızı alalım istiyoruz. Önce yereli halledip ardından bölgeye nihayetinde de dünyaya açılmak amacındayız. Türk milletinin Kızıleması vardır. Bizim Kızılelmamız da budur” dedi.

TOPRAK VAR, GÜNEŞ VAR AMA SU YOK

“Tarımın yapılması için toprak, güneş ve su lazım” diyen Başkan Çevik, yeteri kadar toprak ve güneşi olan Konya’nın tek sıkıntısının su olduğunu vurgulayarak, “Konya’nın 2,2 milyon hektar alanlık bir tarımsal yapıya sahip alanı var. 1,5 milyon hektar alanı kıraç. Allah rahmet verirse ürün yetişiyor. Konya hububat ambarıdır. Son 15 yılda çeşitlilik de artmıştır.

Buğday’ın yüzde 14-15’ini, Arpanın yüzde 13,14’ünü, pancarın yüzde 35’ini, bakliyatın yüzde 8’ini, mısırın yüzde 11-102’sini Konya bölgesi üretiyor. Konya’nın su varlığı da 3,5 milyar metreküptür. Mevcut su varlığıyla bu kadar üretim yapabiliyoruz. Toprak var, güneş de var. Konya’nın su varlığı da oluşunca potansiyel artacak. Bu gelecek, gelmek zorunda. Dicle’den mi Fırat’tan mı nereden gelecekse gelmek zorunda. Üretimin artması ve su probleminin çözümü adına KOP projesiyle 500 milyon metreküp suyun Konya Ovası’na aktarılması için çalışmalar sürüyor. Ama yeni projelere de ihtiyaç var.  Kendi kaynaklarımızdan doğan Fırat ve Dicle; uluslararası anlaşmalardan dolayı Suriye’ye Irak’a akıyor. Bunun önüne barajlar kuruluyor buradaki fazla su Orta Anadolu’ya kanalize edilmeli. Bu bir devlet projesidir. Uzun vadeli projelerdir” diye konuştu.

HEP VEREN EL OLDUK, BU KEZ İSTİYORUZ

Su probleminin çözümüyle Konya çiftçisinin 1 milyar lira gibi ciddi bir kazanacağının olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Çevik, hükümet yetkililerine de seslenip, “su istiyoruz” dedi. Çevik, “Konya ekonomisinde sanayi üretiminin artışı var ama tarıma bağlı bir sanayimiz var. Tarımla içli dışlıyız. Tarım olmazsa olmazımızdır. Ermenek’teki 700 milyon metreküp suyun KOP aracılığıyla bu topraklara akıtılması gündemde. Ama asıl proje Fırat’tan bir kolun bu bölgeye çevrilmesidir. Dünyanın en düşük yağış alan bir bölgesinde tarım yapıyoruz. Su sorunu çözülürse üretim 4’e 5’e katlanır. Geçen yıl yağış az olduğu için ekonomik kayıp 1 milyar TL civarında. Bu yıl yağışlar bereketliydi, rekolteler arttı ve çiftçi 1 milyar TL’lik kazanç elde etti. Bu para da ekonomiye dönecek, harcanacak bir paradır. Hükümetimiz çalışıyor, rüya yatırımlar yapılıyor. Bütün her şey ülke için faydalı. Ulaşımda, sağlıkta geldiğimiz noktalar belli ve bunlar önemli bir ihtiyaçtır. Karadeniz’i doldurup havaalanı yapmak ihtiyaçtır. Ulaşım demek medeniyet demektir. İç Anadolu olarak ise bizim ihtiyacımız sudur. Hükümetimize sesleniyoruz Konya’ya, İç Anadolu’ya, Orta Anadolu’ya su lazım. Biz hep veren el olduk. Bugün isteyen eliz. Su istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum