Hürrem Sultan'ın yaptırdığı hamam müze oldu

Hürrem Sultan'ın yaptırdığı hamam müze oldu
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 16. yüzyılda Konya'nın Karapınar ilçesinde Mimar Sinan'a yaptırdığı tarihi Valide Sultan Hamamı, artık tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 16. yüzyılda Konya'nın Karapınar ilçesinde yaptırdığı tarihi Valide Sultan Hamamı, atıl durumdan kurtarılarak bir müzeye dönüştürüldü.

Yüzyıllardır ayakta kalan, 1970'li yıllara kadar gelin ve damatlar için "güveyi (damat) başı yıkama" geleneğinin de mekanı olarak kullanılan hamam, aynı dönemde yaptırılan Sultan Selim Camii ve Kervansarayı ile yıllara meydan okuyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edildikten sonra Karapınar Belediyesine devredilen Valide Sultan Hamamı, Osmanlı Dönemine ait ev eşyasından tarım aletlerine kadar yaklaşık 500 tarihi eserin sergilendiği bir müze haline getirildi.

Türkiye'de çölleşme riski en yüksek yer olan ve zaman zaman kum fırtınalarının görüldüğü Karapınar'ın belediye başkanı Mehmet Yaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılan cami, kervansaray ve hamamın yüzyıllardır ayakta durarak bugünlere kadar geldiğini, 2007 yılında restore edilerek belediyeye devredildiğini söyledi.

Buranın 1970'li yıllara kadar hamam olarak işletildikten sonra boş kaldığını vurgulayan Yaka, şöyle konuştu: 

"Valide Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Valide Sultan yani Hürrem Sultan tarafından 16. yüzyılda yaptırılmış. Bugünkü haliyle bina kullanılabilir durumda. Günümüzde asıl işlevi olan hamam olarak kullanılamıyor. Belediye olarak hamamı atıl durumdan kurtarmak için belediyeye ait bir müze olarak kullanıyoruz. Müzede, yöremizde Osmanlı Devleti zamanında kullanılmış tarım aletlerinden ev eşyalarına kadar tarihi eserleri sergiliyoruz. Bazıları çok ilginç yaklaşık 500 eser bulunuyor."

Yaka, tarihi hamamın müze olarak kullanılmasını, mevcut şartlarda en akılcı çözüm olduğu için tercih ettiklerini aktaran Yaka, burayı işletmek isteyen olursa her türlü desteği vereceklerini vurguladı. 

- "Güveyi başı yıkama" burada yapılıyordu

Müze olarak kullanılan hamamın Karapınar'daki önemli bir geleneği de uzun yıllar devam ettirdiğini anlatan Yaka, "Dedelerimiz evlilik hazırlıkları yaparken güveyi yıkama denen bir adetle bu hamama gelirlermiş. Günümüzde evlerde hala devam ediyor. Damat eş ve dostlarıyla, gelin kız da kendi arkadaşlarıyla ayrı ayrı son günlerde gelir güveyi başı yıkama adedini yaparlarmış. Günümüzde bu gelenek hamamda yapılmıyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.