M. Alper Türedi

M. Alper Türedi

Huzurevinde Bir Şair

Huzurevinde Bir Şair

Huzurevinde kalmaya başlamadan yıllar önce şiir perisiyle dost olmuş şair. Bugünlerde doksan ikisine merdiven dayamasına rağmen yazdığı ilk şiirini dün gibi hatırlıyor. 1953 yılının Temmuz ayında baba ocağından ayrılması ile yolunu İstanbul’a düşürür. Gurbette altıncı ay bitmişken, o günkü duygularını dile getirmeye çalışır. ‘İlk Ayrılık’ ismini verdiği ilk şiirinde, şunları yazar:

1953 Temmuzunda ayrıldım evden

Dayanamıyor sinemdeki yaralar bu acıya

Çalışıyor hıncını almaya gurbet benden

Nasip olmadı elveda demek ana ve bacıya

                   *          *          *

Kıymet veren yok yadelde yabancıya

Atılmışım gurbete bir sene evvelden

Verir yüce Mevla’m isteyen duacıya

Asla erişilmez arzulara sabretmeden.

Hayatı zorluklar ve acılarla geçer. Sait Faik ‘yazmasaydım, çıldıracaktım’ der. Bekir Sıtkı Amca da yaşadığı zorlukları dile getirmiş şiirlerinde. Çektiği acılardan bir nebze olsun kurtulmuş belki. Şiir atına bindikten sonra bir daha da hiç inmez. Üç giriş kapısı bulunan üç katlı, altmış odalı bir konakta dünyaya gelir. Mevlana Türbesi yakınında inşa edilen evleri üç senede tamamlanır. Yapımı için üç yüz bin altın lira harcanır. - bir altın lira günümüzde bir çeyrek altına tekabül ediyormuş- Babası Başaralı Zade Mustafa Lütfü Efendi. 1930’lu yıllarda babasının serveti saymakla bitirilemeyecek kadar çoktur. Başaralı Oteli, Başaralı Çarsısı taşınmaz mal varlıklarından sadece ikisi. Fakir fukaraya yardım ettiği gibi Ordu’ya da hizmet eder. Konak’ın orta katını on üçüncü piyade alayına açar. Devrin tanınan, sevilen ve saygı gösterilen bir büyüğüdür babası. İşlettiği otelinde Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Büyük Millet Meclisi Başkanı Abdülhalık Renda ve pek çok paşa Konya’ya geldiklerinde misafir olarak kalırlar. O yıllarda henüz Medeni Kanun olmadığından dolayı babasının imam nikâhlı üç hanımı vardır. Altısı kız, altısı erkek olmak üzere de 12 kardeştirler. Kardeşlerden en küçüğüdür. Ömrünün ilk yılları bolluk ve bereket içinde konakta geçer. Babasının işlerinin bozulması sonrası aile dağılır. Otuz üç dükkânlı ve altmışaltı odalı otel icra ile sekiz bin liraya satılır. Büyük Millet Meclisinin aldığı bir kararla dört bin dokuz yüz dönüm arazinin bataklıktan kurtarılması karşılığında bedelsiz verilir arsa aileye. Babası arsanın tapusunu Annesi’nin üzerine yapar. 37 ay askerlik sonrası, çiftlik hayatı başlamış olur. Gün gelir arazi abisinin üzerine geçer. Çiftlikte daha fazla kalamayacağını anlayıp, İstanbul’un yolunu tutar. Geride bıraktıklarının durumu, abisi ve yengesinin tutumlarını şiirlerinde işler. Kader’i sorguladığı, torunlarına yazdığı şiirleri de vardır. Nefis, ölüm, şeytanın hileleri, dünya hayatı, ahiret konularını sıklıkla işler. Acılarını dışa vuramamasının etkisiyle yazdığı ‘İçten Yanarım’ isimli şiirinde “Seni menziline ulaştıracak vasıta şükürle, zikir” diyerek sabır ve olgunlukla karşılar yaşadığı hadiseleri. Vasiyeti niyetiyle yazdığı şiirinde ise, şöyle yazar:

‘Tek taş kâfi mezarımın başına

Harcamayın boş yere yaradan aşkına

Sığabileceğim kadar nizami bir kazı

Yeter bana iki satırlık yazı

İşte Kitabemin Tarifi Şöyle;

Memnun Olurum Yazılırsa Böyle:

Mustafa Oğlu

Bekir Sıtkı Başaralı

Dünya’ya Geldi ve Gitti

Olanca Ömrü Cefayla Bitti

Doğumu- 1923 Ölümü – 2023’

Allah’tan hayırlı ve uzun bir ömür dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Alper Türedi Arşivi
SON YAZILAR