İBB Meclisi'nde Artİstanbul Feshane'de açılan sergiye sert tepki: "Derhal kaldırın"

İBB Meclisi'nde Artİstanbul Feshane'de açılan sergiye sert tepki: "Derhal kaldırın"
İBB AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz: "İBB'nin kültür sanat alanında kendi kamusal mekanlarını kullanarak ideolojik ve toplumsal değerleri göz ardı eden etkinliklerine son günlerde bir yenisi ve belki de en rahatsız edicisi Feshane'de eklenmiştir"-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından açılışı yapılan Art İstanbul Feshane’de, ‘Ortadan başlamak’ adlı sergide yer alan cinsel içerikli ve LGBT propogandalı tablolar tepkilere neden oluyor. Sergide yer alan cinsel içerikli ve LGBT propagandalı tabloların sergilenmesi ziyaretçiler tarafından tepkilere neden oldu.

aw924019-04.jpg

MURAT TÜRKYILMAZ: BİR AN EVVEL KALDIRIN!

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde Artİstanbul Feshane'de açılan "Ortadan Başlamak" adlı serginin bir an evvel kaldırılmasını talep ederek "Aksi halde demokratik ve hukuki haklarımızı en güçlü şekilde kullanacağımızı beyan etmek isteriz." dedi.

İBB Meclisi temmuz ayı toplantısının birinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Meclis'te söz alan İBB AK Parti Grup Sözcüsü Türkyılmaz, "Ortadan Başlamak" adlı sergi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkyılmaz, insanların kendilerini estetik bir biçimde ifade etmelerinin doğal ve toplumsal bir ihtiyaç olduğuna inanan kültürel, sanatsal çeşitliliğin ve çok sesliliğin desteklenmesinin özellikle küresel bir kent olan İstanbul için bir vazife olduğunun idrakinde olan bir anlayışın mensupları olduklarını ifade etti.

Haddini aşan her teşebbüsün zıddına dönüşeceği ilkesini esas alarak, bir eserin salt kültür ve sanat adına yapıldığı iddiasının o eseri bir sanat eserine dönüştürmeye yetmeyeceğini ve meşruiyet kazandırmadığını kabul etmek gerektiğini dile getiren Türkyılmaz, bir eserin sanat olarak kabulünün estetik zevk içermesinin dışında sahnelendiği mekan, coğrafya, gelenek ve kültürel iklimle de mütenasip olması gerektiğini kaydetti.

Türkyılmaz, eserin, toplumsal dokuyu, aile ve değerler sistemini ifsat edici bir misyon üstlenmemesinin beklendiğine dikkati çekerek, kültür ve sanat etkinliklerinin ezber bozan, protest ve itiraz ifade eden yönünün inkar edilmediğini anlattı.

aw924019-02.jpg

"MEKANIN TASAVVUF MÜZESİ OLARAK İŞLEV GÖRECEĞİ BEYAN VE TAAHHÜT EDİLMİŞTİR"

Bu tarz ürünlere kamusal mekanlarda kamusal hassasiyetle sınır koyulması gerektiğini savunduklarını vurgulayan Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"İBB'nin kültür sanat alanında kendi kamusal mekanlarını kullanarak ideolojik ve toplumsal değerleri göz ardı eden etkinliklerine son günlerde bir yenisi ve belki de en rahatsız edicisi Feshane'de eklenmiştir. Feshane, İstanbul'un kutsal kabul edilen bölgelerinden birinde, Eyüpsultan'da, Eyüp Sultan Türbesi ve Camisi'nin çok yakınında bir etkinlik merkezi olarak uzun yıllar kullanılmış, İstanbulluların uğrak merkezi olma hüviyetinde bir mekandır. Bu mekanın restorasyonunun tamamlanması İstanbul adına sevindiricidir. Mekanın ve bulunduğu muhitin manevi iklimi 2019 yılında Sayın İBB Başkanı tarafından ikrar edilmiş, restorasyon sonrası bölgenin manevi kimliğine uygun etkinliklerin gerçekleştirileceği hatta bu mekanın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceği beyan ve taahhüt edilmiştir. Hal böyleyken, restorasyon sonrası mekanda gerçekleştirilen 'Ortadan başlamak' isimli sergi adı gibi toplumsal fay hatlarını ortadan ayırmaya namzet, siyasal mesajlar içeren bir araç ve ahlaki açıdan ortalama bir Türk insanını ve ailesini rahatsız edecek eserlerin sergilendiği bir organizasyona ev sahipliği yapmıştır."

aw924019-01.jpg

"İSTANBUL, MADDİ VE MANEVİ MÜKTESEBATIYLA BİR BÜTÜNDÜR"

Kültür ve sanatın kişisel politik dünya görüşleri ufkunda bir istikamet belirleme vasıtası, toplumsal mühendisliğin bir aracı olarak kullanılması, bir grubun, bir zümrenin elitist sanat algısının kültürel bir hegemonya ve meydan okuma imkanı olarak kullanılmasını, daha doğrusu bunun istismar edilmesini reddettiklerini söyleyen Türkyılmaz, şunları kaydetti:

"Milliyetçi muhafazakar dünya görüşümüz ve milletimizin bizi siyaset sahnesinde korumakla mesul tuttuğu değerler sisteminin muhafazası adına Cumhur İttifakı olarak, sanat adı altında imal edilen aslında bir patolojiyi ifşa eden bu ve benzeri ürünlerin kamusal mekanlarda kamusal hassasiyet gereği sergilenmemesini, söz konusu serginin bir an evvel kaldırılmasını, aksi halde demokratik ve hukuki haklarımızı en güçlü şekilde kullanacağımızı beyan etmek isteriz. İstanbul, maddi ve manevi müktesebatıyla bir bütündür ve bu bütünü millet namına korumaya kararlılıkla devam edeceğiz."

aw924019-03.jpg

EYÜPSULTAN BELEDİYE BAŞKANI DENİZ KÖKEN'DEN TEPKİ

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İstanbul'un kalbi Eyüpsultan'da ahlak ve değerlerimize uygun olmayan sergiyle ilgili İBB tarafından gerekli adımların atılacağını 'ümit ederek' bir açıklama yapmamıştık. İfade özgürlüğüne her zaman saygı duyarız. Ancak bu özgürlük, toplumumuzun çoğunluğunun kabul edilemez bulabileceği ahlaki sınırların aşıldığı bir noktada olmamalıdır. Bu şehre hizmet etme iddiasıyla yola çıkan herkesin, toplumumuzun değerlerine ve ahlaki ilkelerine saygı duymakla yükümlü olduğunu unutmaması gerekir. Artİstanbul Feshane’de açılan sergiyle ilgili, İBB’nin toplumun hassasiyetlerini anlamasını ve bu ahlaki çizginin aşılmamasını sağlamasını bekliyoruz.”

aw924019-05-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.