İbrahim Halawa'nın ailesinden İrlanda'ya çağrı

İbrahim Halawa'nın ailesinden İrlanda'ya çağrı
Mısır'da darbe yönetiminin tutukladığı Mısır asıllı İrlanda vatandaşı İbrahim Halawa'nın ablası Somaia Halawa:- "İrlanda hükümeti hiçbir şey yapmıyor demiyoruz ama Mısır’a yaklaşımı fazla yumuşak. Mısır'daki gibi bir sisteme sahip ülkelere biraz sert yakl

DUBLIN (AA) – MICHAEL SERCAN DAVENTRY - Mısır’da darbe yönetiminin tutukladığı İrlanda vatandaşı İbrahim Halawa’nın ablası Somaia Halawa, kardeşinin serbest bırakılması için İrlanda hükümetinin bu ülkeye yaklaşımını sertleştirmesi gerektiğini söyledi.

İrlanda’nın en büyük camisinin imamı Hüseyin Halawa’nın oğlu olan İbrahim, ailesinin memleketi Mısır’da 950 gündür tutuklu bulunuyor.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te yaşanan askeri darbeyi takip eden günlerde yapılan demokrasi yanlısı gösterilerden birinde, Kahire’de Ramses Meydanı'ndaki El Fetih Camisi'ne sığınan İbrahim ve ablaları Omaima, Fatma ve Somaia darbe yönetimi tarafından tutuklandı.

İbrahim’in ablaları serbest bırakılırken, kendisi "terör, cinayet, patlayıcı madde kullanmak" suçlaması ile 493 sanığı bulunan bir davada yargılanmayı bekliyor. Tutuklandığında 17 yaşında olan İbrahim Halawa'nın duruşmaları bugüne kadar 13 kez ertelendi. Son olarak 6 Mart’ta yapılan celsede duruşması 26 Haziran’a ertelenenen dava, hem ertelemeler hem de sanık sayısı nedeniyle insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyor.

- Açlık grevinde 30 kilo kaybetti

Dublin’de Clonskeagh Cami'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Somaia Halawa, kardeşinin 3 yıla yakın süredir Mısır’ın en kötü hapishanelerinden birinde tutuklu bulunduğunu belirterek, İrlanda hükümetini bu ülkeye baskısını artırmaya çağırdı.

Somaia Halawa, "İrlanda hükümeti hiçbir şey yapmıyor demiyoruz ama Mısır’a yaklaşımı fazla yumuşak. Mısır'daki gibi bir sisteme sahip ülkelere biraz sert yaklaşmak gerekir, yoksa yanıt vermezler" dedi.

Kardeşinin hapishanede tedrici bir açlık grevine başladığını anlatan Halawa, "Önce şekeri bıraktı, sonra eti, şimdi sadece meyve ve su ile yaşıyor. İnsanlara bunu söylediğimizde ‘Vay, hapishanede meyve bile var demek’ diyorlar. Kazın ayağı öyle değil. Annem meyve namına ne bulabilirse götürüyor hapishaneye. Kardeşim hapiste 30 kilo kaybetti" diye konuştu.

- El Cezire muhabiri ülkesine iade edilmişti

İrlanda hükümetinden kardeşini kurtarmak için daha atak bir diplomasi yürütmesini isteyen Somaia Halawa, 400 gün tutuklu kaldıktan sonra Avustralya hükümetinin girişimleri ile serbest kalan Avustralya vatandaşı El Cezire muhabiri Peter Greste’nin durumu örnek gösterdi.

Aralık 2013’de Kahire’de tutuklanan Greste, Mısır mahkemesinde "ulusal güvenliği tehlikeye atmak" suçlamasıyla yargılanmış ve suçlu bulunmuştu. Greste, yabancı uyruklu suçluların sınır dışı edilmesini öngören bir yasaya dayanılarak Avustralya’ya iade edilmiş ve burada serbest kalmıştı.

Halawa ailesi, İbrahim Halawa için de aynı yasanın uygulanmasını istiyor ancak İbrahim Halawa’nın yargı süreci henüz tamamlanmış değil, o nedenle bu yasanın kapsamına girmiyor. Ailesi, İbrahim Halawa’nın Mısır Cumhurbaşkanı'nın af yetkisini kullanması ile de serbest kalabileceği görüşünde.

- İrlanda hükümeti devrede

Halawa davasının bir kez daha ertelenmesinin ardından İrlanda hükümetinden yapılan açıklamada Kahire’deki İrlanda Büyükelçiliği yetkililerinin 11 Şubat’a kadar İbrahim Halawa’yı hapishanede 50 kez ziyaret ettiği kaydedilmişti.

İrlanda’nın hem Halawa’nın serbest bırakılması için çaba sarf ettiği hem de hapishane koşullarının iyileştirilmesi için destek verdiği ifade edilen açıklamada, "İrlanda hükümeti İbrahim Halawa’nın avukatlarının yaptığı kefaletle serbest kalma başvurularını da Cumhurbaşkanlığı kararı ile serbest bırakılması için müracaatlarını da resmi olarak destekledi" denilmişti.

- İşkence gördü

İrlanda’da 26 Şubat’ta yapılan genel seçimden ikinci parti olarak çıkan merkez sağ parti Fianna Fail'in Dış İlişkiler Sorumlusu Brendan Smith de “İbrahim Halawa adil yargılanma fırsatından mahrum bırakılıyor. Gözaltına alındığında daha 17 yaşında olan bir İrlanda vatandaşının adil yargılanma hakkından mahrum bırakılması kabul edilemez bir durum" ifadelerini kullandı.

Smith, İrlanda hükümetine İbrahim Halawa’nın serbest bırakılmasına yönelik gayretlerini acilen artırması çağrısı yaptı.

İngiltere merkezli insan hakları örgütü Reprieve, İbrahim Halawa’nın gözaltında dövüldüğünü, tecritte tutulduğunu, silahla yaralanan bir elinin de tıbbi müdahaleye izin verilmediği için sakat kaldığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.