Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

İcat Çıkaralım

İcat Çıkaralım

      “İnsanların hayatlarına ve faaliyetlerine egemen olan kuvvet, icat yeteneğidir.”

Söz Mustafa Kemâl Atatürk’e ait. Günümüzde fark yaratmak, marka olmak büyük düşünmek, yaratıcılıkla mümkün kuşkusuz. Bugünün orta yaş kuşağı  “icat çıkarma” “eski köye yeni adet getirme” sözleriyle büyümüştür. Buyurun, milli gelirimiz 10000 dolarda frenledi. Üzerine çıkmak icat çıkarma yeteneğimize bağlı. Çağrımız icat çıkarmayı teşvik ve icat çıkaranlara destek çağrısı olmalı.

       2013 yılında Konya 153 patent başvurusu ancak 37 patent tescili ile Türkiye yedincisi. Tescil süresi on yıl olan faydalı model sınıflamasında 204 başvuru 119 tescil ile sıralamamız beşincilik. Patent tescilinde İstanbul, Bursa, Ankara, Kocaeli, İzmir, Manisa; faydalı model tescilinde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa önümüzdeki iller. Mucitlerimiz var ancak icatların tescil olup kalmadığını, üretim ve ekonomiye katkı olarak döndüğünü umut ediyorum. İnşallah Sanayi Odamızın mucitlerin patent tescillerini takip ve mucitlere destek çalışması vardır.

       “Made in Konya” sloganımız ve bu konuda hayallerimiz var ancak Konya adına sadece etli düğün pilavımız 2009 tarih ve 142 tescil no ile bize özgü olarak kayda geçmiş. Mutfağımızın Belediye veya meslek odaları teşvikiyle bir an önce tescillenmesini diliyorum. Geleneksel el sanatlarımız, Lâdik halımız ve sayısız zenginliğimiz var ancak bunların hiçbiri tescilli değil. Peynir kentiyiz ancak burada da hiçbir ürünümüzün tescili alınmamış. Konya gevreği, peynir şekeri bile tescilsiz dolayısıyla markasız, sahipsiz durumda. Oysa marka artık günümüzde kalitenin simgesi ve garantisi olarak görülüyor. Markalaşmanın bedelini göze alanlar ürünlerinin değerini artırabiliyorlar.

       Konya Sanayi Odamızın internet sitesinde Konya’ya yatırımın cazip yönleriyle ilgili güzel bir sunum var. Emeği geçenleri kutlarım. Sunumda Tübitak destekli Bilim Merkezimiz de yer almış. Sanayi yanı başında ancak çocuklara yönelik bu merkezimiz “çocuklarımız bile bilime düşkün” mesajı için mi sunumda yer almış, yoksa Sanayi Odası da burasını Ar-ge merkezi gibi mi düşünmüş, bunu bilmiyorum.

       Markalarıyla fark yaratan, mucitlerin emeklerinin karşılığını üretim ve ekonomiye katkı sağlayarak aldıkları bir Konya diliyorum. Saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR