ICCIA yönetiminden KTB’ye ziyaret

ICCIA yönetiminden KTB’ye ziyaret
ICCIA yönetiminden KTB’ye ziyaret

İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) 24. Yönetim Kurulu Toplantısı için Konya’ya gelen ICCIA Başkanı Şeyh Saleh Kamel, TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve ICCIA Yönetim Kurulu Üyeleri Konya Ticaret Borsasını (KTB) ziyaret ederek KTB Elektronik Satış Salonunda inceleme yaptılar. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, ticarette sınırların kalktığı günümüzde, ‘Ürettiğiniz değil sattığınız mal sizindir’ diyerek, bu açıdan organize piyasalar olan borsaların da küreselleşmesinin kaçınılmaz bir sonuç olarak karşılarına çıktığını söyledi. Türkiye’nin dünya tarımsal ticaretinde merkez bir coğrafyada bulunduğunu, bu ticaretten istenilen payın alınması gerektiğini ifade eden Çevik, amaçlarının özelikle İslami sermayenin dikkatini çekerek tarımsal ticareti uluslararası bir niteliğe kavuşturmak, böylece üretime katma değer kazandırmak olduğunun altını çizdi. Bu bilinçle Konya Ticaret Borsası olarak, kendine hedefler belirlediklerini, ortak akılla oluşturulan stratejik planlarını hayata geçirdiklerini belirten Çevik, bu konuda yasaların izin verdiği ölçüde her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

“İslam Borsası kurulsun”
ICCIA Başkanı Şeyh Saleh Kamel konuşmasında, Konya Ticaret Borsası'nı gezdiklerini ve çok güzel bir sistem gördüklerini belirtirken, İslam ülkeleri arasında bir borsa sisteminin kurulması için harekete geçeceklerini söyledi. Şeyh Kamel, Türkiye’de özel sektörün ne kadar etkin olduğunu yerinde görme fırsatı elde ettiğini belirterek, diğer İslam ülkelerinde de bu görevleri devletin üstlenmesini değil, özel sektörün yapmasını istediklerini anlattı. Kamel, Türkiye’de modern bir teknoloji gördüğünü ifade ederken, İslam ülkelerinin borsaları arasında da işbirliği yapılmasını istedi. İslami usullerle uluslar arası yatırım ve ticaret yapmak için BorsaKonya’nın çok iyi bir araç olacağını belirten Şeyh Kamel, Türkiye ve Konya’nın yatırım yapmak için oldukça cazip bir yer olarak gördüklerini ifade ederek, “Türkiye’de olanları örnek almalıyız” diye konuştu.

“KTB İslami Borsacılığa örnek”
ICCIA Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Konya Ticaret Borsası’nda yaptığı bilgilendirmede, burada gerçekleştirilen ticaretin tamamen İslami usullere uygun olarak yapıldığını belirterek, aynı sistemin bütün İslam ülkelerinde tarım ve hayvancılık alanında uygulanması gerektiğini vurguladı. İşlemler örneğin BorsaKonya’da gerçekleştirilse de aslında bütün Türkiye'nin buradan pazar olarak görülebildiğinin altını çizdi.
Programda ICCIA heyetine sunum yapan Konya Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esat Bilici, lisanslı depoculuk, BorsaKonya Elektronik Platformu ve BorsaKonya Tarımsal Ürün ve Emtia İhtisas Piyasaları (TÜVEİP) çalışma esasları ve şekli hakkında detaylı bilgi vererek, Konya Ticaret Borsası’nın tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olmasını sağlayacak bu yapı içerinde, üzerine düşen sorumluluğun farkında olduğunu kaydetti.
Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, KTB Meclis Başkanı Selçuk Öcal ile Ankara Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz’un da hazır bulunduğu ziyaret, KTB Elektronik Satış Salonu’nda sembolik alım yapılmasıyla son buldu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.