İdomeni'nin esnaf sığınmacıları

İdomeni'nin esnaf sığınmacıları
Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki kampta sınırın açılmasını bekleyen bazı sığınmacılar, hayatlarını idame ettirebilmek için buradaki diğer sığınmacılara yiyecek, giyecek, telefon, mutfak kabı satıyor, berberlik hizmeti sunuyor- Kampta lavaş satan Iraklı

İDOMENİ (AA) - CÜNEYT DAVUT/BESAR ADEMİ - Umuda yolculuklarına devam edebilmek için Makedonya sınırının açılmasını bekleyen sığınmacılar, Yunanistan’daki İdomeni kampında yaşamlarını idame ettirebilmek için esnaflık yapmaya başladı.

Kamptaki insani yardım kuruluşları, sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, bir grup sığınmacı da yiyecek, giyecek, telefon ve mutfak kabı satıyor, hatta berberlik hizmeti sunuyor.

Kampta lavaş satan seyyar satıcı Osman Belak, Irak'tan geldiğini ve yaklaşık 2 aydır bu kampta kaldığını belirterek altı gün önce buradaki diğer sığınmacılara lavaş satmaya başladığını söyledi.

Irak'ta ayakkabı tamirciliği yaptığını anlatan Belak, parası bittiği için bu işe başladığını ifade etti.

İdomeni kasabasındaki bir çiftçiden 80 sente aldığı lavaşı, 1 avroya sattığını kaydeden Belak, "Günde 200 ila 250 lavaş satıyorum. Kamptaki sığınmacılara verilen yiyeceklerin yetersiz olmasından ve insanların bu tarz yiyeceklere ihtiyaç duymasından dolayı bu işe başladım. Burada bir süre daha kalmaya devam edersek, kampın içi çarşıya dönüşecek." diye konuştu.

Kamptaki sığınmacıların geleneksel yemeklerini çok özlediğini belirten Belak, "Buradaki mutfak kültürü bizimkinden çok farklı. İnsanlarımız makarnaya alışık değil. Bizim yemeklerimiz buradakilerden çok daha güzel." dedi.

- Kampın berberi

Kamptaki seyyar berber Fadil Haşar da ülkesi Suriye'de 19 yıl boyunca berberlik yaptığını anlatarak bir aydan daha uzun süredir kaldığı İdomeni'de yaklaşık iki haftadır mesleğini icra ettiğini söyledi.

İnsanların burada uzun süre beklediğini ve dolayısıyla saç tıraşı ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Haşar, "Mesleğimi burada da icra etmeye karar verdim ve gerekli araçları Selanik'ten getirtip burada bir sandalyeyle bu işi yapmaya başladım." ifadesini kullandı.

Suriyeli erkeklerin saç ve sakallarına şekil vermeyi sevdiğini ve dış görünüşlerine özen gösterdiğini söyleyen Haşar, "Günde yaklaşık 20 ila 25 kişi saç ya da sakal tıraşı için geliyor. Buradaki insanların da tıpkı benim gibi maddi durumlarının kötü olduğunun bilincindeyim. Bu nedenle her gün en az 10 kişiyi ücretsiz tıraş ediyorum." diye konuştu.

Saç ve sakal tıraşını 5 avroya yaptığını kaydeden Haşar, kamptaki kadın sığınmacıların bu ihtiyacını karşılayacak bir berberin olmamasının onlar için büyük sorun teşkil ettiğini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.