Ihlamur altına kafa tutuyor

Ihlamur altına kafa tutuyor
Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklardan korunmak isteyenlerin ilk durağı her sene olduğu gibi bu senede aktarlar oldu. Vatandaşların soğuk havalarda yoğun ilgi gösterdiği ıhlamur bu sene fiyat noktasında altınla yarışıyor

Soğuk günlerin sıcak içeceği ve vitamin deposu olan ıhlamura talebin artmasıyla birlikte fiyatı da tavan yaptı. Kış tezgahlarını süsleyen ıhlamurun kilosu 150 TL’den alıcısını bekliyor. Ihlamurda yaşanan fiyat artışının nedenini, Eymen Baharat sahibi Aktar Mustafa Özince, toplanmasında yaşanan zorluklardan kaynaklandığını söyledi.

IHLAMURUN YETİŞME YERİ DAĞLARDIR

Ihlamurun yıllardır her evde bulunan bir bitki türü olduğunu ve faydalarını saymakla bitmeyeceğini söyleyen Mustafa Özince, “Ihlamur yıllardır annelerimizin, dedelerimizin, nenelerimizin kış gününde sürekli tükettiği ve her evde bulunan bir bitkidir. Bu bitkinin faydaları; göğsü yumuşatır, öksürüğe çok faydalı, nezle gribe çok faydalı bitkidir. Ihlamur kış gününde hepimizin evinde bulunması gereken bir bitkidir. Ihlamur yüksek dağlarda 5 metre ağaçlardan toplanır. Konyamızda da belediye tarafından dikilen bir sürü ıhlamur ağacı var. Onlar hep boşa gidiyor. Egzoz dumanı olduğu için hiçbir faydası olmuyor. Ihlamurun yetişme yeri dağlardır. Orda egzoz dumanı olmaz. Egzoz dumanından uzak olacak ki faydası olsun. Biz genellikle dağlarda yetişen ıhlamurları tercih ediyoruz” dedi.

FAZLA KAYNATILMAMASI LAZIM

Ihlamur toplamanın zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Özince, “Ihlamur yüksek dağlarda 5 metre ağaçlardan toplanıyor. Toplanırken yaşanılan zorluklar kilogram fiyatına da yansıyor. Bu sene çiçek ıhlamurun fiyatı 150 TL. 100 gram ıhlamur alındığında uzun bir süre ıhlamur kullanılmış olur. Ihlamurun faydalarından ziyade zararları da var. Eskiden rengi çıkıyor diye bir ıhlamuru bir hafta kaynatırlardı. Bu durumu faydalı diye bilirler ama böyle olunca zararlıdır. Ihlamur çok kaynadığı zaman kumaş boyası içmiş oluyor hastalar. O yüzden fazla kaynatılmaması lazım” diye konuştu.

FAYDA YERİNE ZARAR VERİR

Mustafa Özince faydalı bir ıhlamurun yapılış tarifini ise şöyle sıraladı: “Ihlamur yapmadan önce yıkanması lazım. Yıkandıktan sonra kaynayan suya atılır. Kaynayan suya attıktan sonra en fazla bir dakika kaynayıp 10 dakika demlendikten sonra hemen termosa süzülmesi lazım. Süzülmez ise yine kararır. Daha sonra onu günübirlik tüketilmesi lazım. Eğer ıhlamuru ‘tekrar çıkıyor’ diye tekrar tekrar kaynatılırsa fayda yerine zarar vermiş olur. Herhangi bir bitkiyi en fazla bir dakika kaynatmak lazım. Çok kaynatıldığı zaman bitkinin içindeki faydalı maddeler uçup gider. Kumaş boyası kalır.”

(HABER: UĞUR SARI)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.