'İhracatçıya Yeşil Pasaport İle Pazar Çeşitlendirme Hızlanacak'

'İhracatçıya Yeşil Pasaport İle Pazar Çeşitlendirme Hızlanacak'
EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Kızılgüneşler, "Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları, 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmek hız kazanacak." dedi

 Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, özellikle Uzakdoğu ülkelerinde vize başvurularının 2-3 haftadan önce sonuçlanmadığını belirterek, ihracatçılara yeşil pasaport imkanı getirilmesiyle pazar çeşitlendirmenin hız kazanacağını bildirdi.

Kızılgüneşler, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesi ve ihracatta hızlı hareket kabiliyetinin önemli olduğunu vurguladı.

Yeşil pasaport imkanının yılda bir kez bunu kullanan devlet memurlarına sağlandığını ancak neredeyse her ay seyahat eden ihracatçılarda bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu belirten Kızılgüneşler, "Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları, 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmek hız kazanacak. Türkiye'de binlerce ihracatçı firma, bu kararla hareket kabiliyeti kazanacak. Bu kararla doğru ve önemli bir adım atıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya da Türk doğaltaş sektörü dış satımında Uzakdoğu ülkelerinin payının yüzde 50 civarında olduğu bilgisini verdi.

Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine dış satımda yeşil pasaportun ihracatçıların işlerini büyük oranda kolaylaştıracağına dikkati çeken Kaya, "15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında 'İnadına Üretim, İnadına İhracat' sloganımızı hayata geçirmede itici güç olacak ihracat dünyasının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaportu hayata geçiren Başbakanımız Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.

İhracatçılar, uygulamada ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına girmek için şart koşulan ihracat rakamının göz önünde bulundurulmasını, her firmadan yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısı esas alınmak üzere yeşil pasaportun en az iki kişiye verilmesini talep ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.