İhvan'ın iç tüzüğünde köklü değişiklikler yapılacak

İhvan'ın iç tüzüğünde köklü değişiklikler yapılacak
İhvan'ın iç tüzüğündeki seçme ve seçilmeyle ilgili 5 maddede önemli değişiklikler yapılması öngörülüyor

KAHİRE (AA) - Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) anayasası olarak bilinen iç tüzüğünde önümüzdeki dönemde önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

İhvan'a yakın kaynaklar, Mısır’ın içinde bulunduğu durum, İhvan yöneticilerinin hapishanelerde, sürgünde olması veya mahkemeler tarafından verilen müebbet, idam gibi ağır kararların iç tüzükte köklü değişiklikleri zorunlu kıldığını belirtiyor.

Ocak ayında İhvan'ın Mısır içindeki sözcüsü Muhammed Muntasır’ın "Aktif barışçıl direniş" yapılması yönündeki açıklamalarının ardından teşkilat içindeki krizin iyice artmasından sonra Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karavadi de olaya müdahil oldu. Karadavi’nin girişim ve önerileri üzerine son dönemde tüzük değişikliğiyle ilgili çalışmalar hız kazandı.

Bu bağlamda iç tüzükte değişiklik yapması için bir komisyon oluşturuldu. Komisyon bünyesinde ülke içinde yaşayanların yanı sıra Türkiye, Katar, Sudan ve Malezya gibi ülkelerde sürgünde olan üyeler de bulunuyor. Değişikliklerin Mısır’ın içinde bulunduğu şartlar dikkate alınarak yapılacağı belirtilirken, ülkede normalleşmenin sağlanması durumunda değişikliklerin tekrar gözden geçirileceği ifade ediliyor.

- Tüzükte seçim sistemleri yeniden gözden geçirilecek

Söz konusu komisyonun, iç tüzükte yapacağı değişiklikler ise şu şekilde sıralandı:

"Köy, ilçe ve şehir yönetimlerinin demokratik seçimlerle iş başına gelmesini sağlayacak yeni bir seçim sistemi oluşturulması, teknik komitelerin seçim sistemi ve görevleri, teşkilat içinde üyelerin yükselişi ve hiyerarşi sistemi, seçme ve seçilme hakkıyla ilgili düzenlemeler, Şura Meclisi üyelerinin ve Rehberlik Konseyi Başkanı'nın seçim sistemiyle ilgili maddelerde değişiklikler."

Temeli 1930 yılında atılan iç tüzük 1945 yılında yürürlüğe girmişti. Teşkilatın kuruluş tarihi olarak kabul edilen 1928’den günümüze kadar olan 88 yıllık süreçte iç tüzükte 14 defa küçük çaplı değişiklikler yapıldı. Teşkilatın kuruluşundan sonraki dönemde iç tüzükte yapılan en önemli değişiklik, 1994 yılında kabul edilen ve İhvan'ın uluslararası oluşumunu organize eden maddeleri olarak biliniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.