II. Kent Araştırmaları Kongresi

II. Kent Araştırmaları Kongresi
Kent alanında disiplinler arası diyaloğu ve bilgi alışverişini geliştirmek amacıyla düzenlenen kongre, yarın başlayacak- Bu yılki teması "Küresel ve Yerel Arasında Kentler: Fırsatlar ve Sorunlar" olan kongreye katılan 162 akademisyen 80 bildiri sunacak -

İSTANBUL (AA) - Kent alanında disiplinler arası diyaloğu ve bilgi alışverişini geliştirmek amacıyla düzenlenen "II. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi", İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi'nin Taşkışla Kampüsü'nde yarın başlayacak.

İTÜ, Kent Araştırmaları Enstitüsü ve İdeal Kent Dergisi tarafından düzenlenen ve bu yıl "Küresel ve Yerel Arasında Kentler: Fırsatlar ve Sorunlar" temasının ele alındığı kongrenin açılışı yarın saat 09.30'da yapılacak.

Yüzyıllar boyunca bölgeler üstü siyasi, ekonomik ve kültürel bir merkez olma işlevi gören ve son 30 yılda Türkiye'nin küresel kenti konumunu yeniden kazanan İstanbul'da düzenlenen kongre, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin 170 yıllık binası Taşkışla'da gerçekleşecek.

Kongrede, "Küreselleşme ve kentlerin değişimi", "Küreselleşme ve yerel yönetimler: Stratejiler, fırsatlar, sorunlar", "Yerel çıkar grupları ve küreselleşme stratejileri", "Değişen ekonomiler ve yeni sınıfsal gruplaşmalar: Yeni orta sınıflar, profesyoneller", "Küreselleşme ve neo-liberal kent politikalarının toplumsal ve mekansal sonuçları", "Ötekilerin Küreselleşmesi: Kaçak göçmenler, sığınmacılar, mülteciler", "Yeni bölünmeler, yeni çatışmalar: Yerliler ve yabancılar", "Küreselleşen kentlerde kent planlaması ve tasarım", "Küreselleşen kentlerde mimari sorunlar", "Küresel çağda muhalif kent hareketleri ve ulus-aşırı ağlar", "Küreselleşme ve İstanbul" ve "Küreselleşme ve Anadolu Kentleri" temaları ele alınacak.

Kongrede, Amerika Illinois Üniversitesi'den şehirleşme profesörü Faranak Miraftab ile "İstanbul-Küresel ile Yerel Arasında" kitabı bulunan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Keyder konferans verecek.

- İdeal kentler ödüllendirilecek

Kongreye ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Kent Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Emir Osmanoğlu, 8 aydır hazırlıkları yürütülen kongreye başvuran 200 bildiriden 80'inin kabul edildiğini söyledi.

Kongreye katılacak 162 akademisyenin 3 gün boyunca bilimsel içerikli bildirilerini sunacağını dile getiren Osmanoğlu, 170 yıllık Taşkışla binasında düzenlenmesinin de kongrenin ruhunu etkileyeceğini kaydetti.

Emir Osmanoğlu, bu yıl ilk kez ideal kentleri ödüllendireceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bu yıl ilk defa İdeal Kent Ödülleri sahiplerini bulacak. İnsanların hayatlarını kolaylaştıran ve çevre odaklı projelerin değerli olduğunu düşünerek teşvik etmek amacıyla böyle bir ödül koyduk. Ödüller, kentin gelecekte büyümesini çok boyutlu hesaplayan planlama çalışmalarını, kentsel ve mimari dokunun korunmasını, insanı merkeze alan kentsel dönüşüm uygulamalarını, kimlik ve kültür inşa çabalarını, insan ekolojisine yaraşır kentsel ekoloji ve çevre düzenlemelerini, araç merkezli değil yaya merkezli şehircilik uygulamalarını, toplu taşımayı özendiren çalışmaları, kentlerde katılımcı demokrasinin işletilmesini önemseyen ve bu yönde çaba gösteren kentsel aktörleri teşvik etmek amacıyla verilecek. Ödül için ülke genelinde 111 belediye başvurdu. 10 belediye bu ödüle layık görüldü. Açılışın ardından ödül töreni yapılacak."

- Ödül verilecek belediyeler ve projeleri

"Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi" ile Konya Büyükşehir Belediyesi, "Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi-Eski Adliye Sarayı'nın Renovasyon ve Restorasyonu Projesi" ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Kent Meydanında Bulunan Tarihi İskenderpaşa Camisi Avlusunun Canlandırılması ve Tescilli Belediye Binalarının Yeniden İşlevlendirilmesi Projesi" ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi, "Dülükbaba Tabiat Parkına Biyolojik Gölet Projesi" ile Gaziantep Şehitkamil Belediyesi, "Şehir Araştırmaları Kütüphanesi Projesi" ile Ankara Pursaklar Belediyesi, "Katılımcı ve Sosyal Belediyecilik Çalışmaları"yla Trabzon Arsin Belediyesi, "Şehir Düşünce Merkezi Projesi"yle Esenler Belediyesi, "Doğa Doktoru Öğrenciler Projesi"yle Ankara Kazan Belediyesi, "Personel Kaynakları Yönetimi Projesi"yle Batman Sason Belediyesi ve "ESTRAM (Hafif Raylı Sistem) Projesi"yle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ödüllendirilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.