İİT 5'inci Olağanüstü Zirvesi

İİT 5'inci Olağanüstü Zirvesi
Fransa'nın başlattığı "barış girişimi", zirveye katılan ülkelerden destek buldu

KAHİRE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 5. Olağanüstü Zirvesi'ne katılan ülkelerin, Fransa'nın, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden canlanması için başlattığı "barış girişimine" tam destek verdiği belirtildi.

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen, Filistin ve Kudüs'le ilgili İİT 5. Olağanüstü Zirvesi hazırlık toplantıları kapsamında teşkilata üye ülkelerin dışişleri bakanları ve heyet başkanlarıyla bir araya geldi.

Teşkilat tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde Filistin sorunu, barış girişimi, zirvede gündeme taşınacak konular ve İİT ile üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığı belirtildi. Medeni'nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmede, Cakarta zirvesinde Filistin sorunuyla ilgili somut sonuçlar ortaya konmasının gerekliliği vurgulandı.

Açıklamaya göre Abbas, Filistin sorununda yaşanan durgunluğu sona erdirmeyi hedefleyen Fransa'nın girişimine tam destek verdiklerini ifade etti.

Ürdün'deki Kraliyet Dini Araştırmalar Enstitüsü Mütevelli Hayeti Başkanı Prens Hasan bin Talal ise Medeni ile yaptığı görüşmede, Filistin meselesini uluslararası düzeyde desteklemenin önemine işaret etti. Görüşmede ayrıca İsrail'in Kudüs'ü tamamen işgal etmek amacıyla demografik yapısını değiştirme ve onu bulunduğu muhitten koparma çalışmalarından duyulan endişeleri dile getirildi.

ABD'nin İİT Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman da Washington yönetiminin iki devletli çözüme ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması için yürütülen çalışmalara destek verdiğini ifade etti.

Eski Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, daha önce yaptığı açıklamada, Avrupa, ABD ve Arapları bir araya getirecek uluslararası bir konferansın hazırlıklarına başlayacaklarını duyurmuştu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri Nisan 2014'te durmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.