İki çocuğuyla savaştan kaçtı, hayata tutunmaya çalışıyor

İki çocuğuyla savaştan kaçtı, hayata tutunmaya çalışıyor
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 18 yaşındaki genç kadın, evinin bir odasında kuaförlük yaparak geçinmeye çalışıyor- Halep'teki kuaför salonu rejim tarafından varil bombasıyla yıkılan Fatma El-Hac, çocuklarıyla iki yıldır Başkentte hayat

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 18 yaşındaki kadın, evinin bir odasında kuaförlük yaparak yaşama tutunmaya çalışıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, insani krize dönüşen iç savaş nedeniyle 20 milyon Suriyeli'den 13,5 milyonu yardıma muhtaç hale geldi. Suriye'de 6,5 milyon kişi, iç savaş nedeniyle 5 yıllık süreçte yerlerinden edilirken, 4,3 milyon da komşu ülkelere sığındı. Türkiye, bu süreçte 2,7 milyon kişiye kapılarını açarak en fazla Suriyeliyi kabul eden ülke oldu.

Halep'in Seyf El-Devle semtindeki kuaför salonu rejim tarafından atılan varil bombasıyla yerle bir olan 18 yaşındaki iki çocuk annesi Fatma El-Hac da Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında yer alıyor.

Siteler Ulu Bey Önder Mahallesi'de kiraladığı evinin bir odasında kuaförlük yapan El-Hac, Halep'te sahibi olduğu salonun 2013'te rejime ait helikopterden atılan varil bombası sonucu yıkıldığını söyledi.

El-Hac, "Salonumun o harabe hali gözlerimin önünden gitmiyor. Evim de yakıldı. Kocamın işte olduğu gün, rejim güçlerince evdeki mazot deposuna ateş açılması sonucu yangın çıktı. Evim, cephe hattında olduğu için keskin nişancıların hedefindeydi. Beni ve kızımı komşularımız kurtardı. Kızıma bir şey olmasından korktum. Çok şükür kızım sağ" dedi.

Halep merkeze yoğun şekilde varil bombalı saldırı olduğu için şehri terk etmek zorunda kaldığını ve 2013'te Hatay'ın Reyhanlı ilçesine geldiklerini anlatan El-Hac, "Yaşım küçük olduğu için bana ne kimlik kartı çıkıyordu ne de pasaport. Reyhanlı'da kiralar çok pahalıydı. Ankara'da kiraların ucuz olduğunu duyduğum için buraya geldim. 1,5 yıldır Ankara'da yaşıyorum" diye konuştu.

- Evinin girişine Arapça ve Türkçe tabela

Fatma El-Hac, yaşamını sürdürebilmek için dört ay önce evinin bir odasında kuaför hizmeti vermeye başladığını ifade etti.

Türklerin gelmediğini, müşterilerinin Suriyelilerden oluştuğunu belirten El-Hac, "Odama bir boy aynası, bir kaç tarak, fırça, bazı makyaj malzemeleri bıraktım. Evimin girişine de Arapça ve Türkçe tabela astım. Bir süre önce mahalleden biri geldi. Yaptığım işin uygun olmadığını söyleyerek tabelayı kaldırmamı söyledi. Ben de ara sıra tabelayı kaldırıp bir daha bırakıyorum. Suriyeli müşteriler bazen kuaför ücretini ödemek istemiyorlar. Müşteriler, 'Zaten zorluklar yaşıyoruz, bir de saçımız için para mı ödeyeceğiz?' diyerek para vermemekte direniyorlar. Ayda sadece 500 lirayla geçinmeye çalışıyorum. Çok az müşterim oluyor" şeklinde konuştu.

El-Hac, evlenen Suriyeli genç kızların saç yapımına 25 lira, fön ve saç kesimi için ise 5 lira ücret aldığını kaydetti.

Yardım kuruluşlarının ve hayırseverlerin yardımlarıyla kirasını, elektrik ve su faturalarını ödemeye çalıştığını dile getiren El-Hac, "İki kızımın masraflarını elimden geldiğince çıkartmaya çalışıyorum. Burada zorluklarla yaşamaya çalışıyoruz. Eşim de halen Suriye'de. Onun da gönderdikleri bize yetmiyor" dedi.

El-Hac, yaşadıkları kentin ve evinin yıkılması nedeniyle ülkelerine geri dönebilme ihtimallerinin zor olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.