İKİNDİ SOHBETLERİNDE “KONYA EFSANELERİ” KONUŞULDU

İKİNDİ SOHBETLERİNDE “KONYA EFSANELERİ” KONUŞULDU
Konya Büyükşehir Belediyesi ile S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi ve Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Hocaların hocası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu “Konya Efsaneleri”ni anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi ve Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Hocaların hocası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu “Konya Efsaneleri”ni anlattı.

Konya Efsaneleri ile ilgili çok sayıda kitap yazdığını, bu eserlerin üniversitelerde ders kitabı olarak okutulduğunu, çeşitli sanat ödülleri aldığını, bunlardan en önemlisinin 1990 yılında Halk Bilimleri dalında İş Bankası’nın büyük ödülünü dönemin başbakanı Yıldırım Akbulut’tan aldığını; fakat Konya Gazetelerinin hiçbirinde bu haberin yayınlanmadığını söyleyen Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Ben Avrupa’daki bir spor müsabakasında 4. olsaydım gazeteler beni yere göğe sığdıramazdı, diye düşünüyorum. Biz şöhret peşinde falan değiliz ama, basınımızın sanata, bilime, edebiyata olan yaklaşımını da biliyoruz.”dedi.

Eserlerinin başkaları tarafından çalındığına sitem eden Sakaoğlu, “Hırsızlık maddeyi çalmaktır, fikri çalmanın adına da eskiler intihal diyor. Ben ise buna ‘aşırma’ diyorum. Bu işi yapana da ‘aşırgan’ diyorum. Hele hele bir eserden bir başka eserine kaynak göstermeden aşırmada bulunanlara özçekim’den hareket ederek ‘özaşırgan’ diyorum. Toplumumuz aşırganlardan ve özaşırganlardan geçilmemektedir. Ne yazık ki, benim çalışmalarımı, yazdıklarımı aşıranlar arasında kendi öğrencilerim de var. Adını benim koyduğum, adını koymaktan öte kendi imzamla yayınladığım efsaneleri on iki kitaptan oluşan Büyük Türk Efsaneleri dizisinde yeniden yazmışlar ama her şey aynı. Konyamızda para vererek aldığım elimdeki şu kitapların içindeki efsanelerin tamamı benimdir. Ama hiçbir yerde adım geçmiyor. Bu artık aşırganlık’tan da öte bir kavramdır. Hakkımın yendiği yerleri söyleyeyim de ileride sizler bana şahitlik yaparsınız. Atatürk Kültür Merkezi 15 yıl kadar önce 33 ciltten oluşan muhteşem bir dizi hazırladı. Bu dizinin efsane örnekleri bölümünü ben hazırladım. Fakat adımı hiçbir yere koymadılar. Teşekkür bile etmediler. Onlarca özgün efsaneyi yeniden kaleme aldım ve oraya verdim ama ne yazık ki, adımızı bile anmadılar.”dedi. 

Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar, Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, Aliya İzzet Begoviç Camii Yaşatma Derneği başkanı İbrahim Günay,  Yazarlar, Hasan özönder, Melahat Ürkmez, Anuş Gökçe, Ömer Lütfi Ersöz, Salih Sedat Ersöz, İhsan Kayseri, Zeki Oğuz, Sadık Gökçe, Av. Serdar Ceylan, Ali Işık, Şair İsmail Detseli, basın mensupları, öğrenciler ve kültürseverlerin katıldığı program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar tarafından günün anısına kültür yayınları takdim edildi.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.