İktidar muhalefet el ele verdi, komisyon rekora koştu

İktidar muhalefet el ele verdi, komisyon rekora koştu
TBMM Sanayi Komisyonu, 198 maddelik Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nı, toplamda 8 saati bulan çalışma sonrasında kabul etti -Komisyon üyelerinin üzerinde genel itibariyle görüş birliği olan tasarı, iktidar ve muhalefet partisi mensuplarının kabul edilen ön

TBMM (AA) - SEVAL GÜLER - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, iktidar ve muhalefet partisine mensup üyelerinin ortak çalışması ile 198 maddelik Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nı toplamda sekiz saat süren çalışma sonrasında kabul etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili bileşenlerle hazırladığı, marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması ve bu suretle teknolojik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan tasarı, 6 Nisan tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarının esas komisyon alarak ele alındığı Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 26 Nisan'daki ilk toplantısında çalışmayı, daha ayrıntılı olarak ele alması için alt komisyona sevk etti.

Alt komisyonda iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile tasarıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı kapsamlı bir çalışma yapıldı. Tasarı, iki gün süren alt komisyon çalışmasının ardından bazı yeni düzenlemeler ve madde ihdasları ile yeniden esas komisyonun gündemine geldi.

Esas komisyonun 5 Mayıs günü yapılan ve tasarının alt komisyondan gelen haliyle ele alındığı ilk toplantıda, komisyonunun CHP ve MHP'li üyeleri tasarıya yönelik bazı itirazlarının alt komisyonda yapılan düzenlemeler ile giderildiğini, giderilmeyenlere yönelik önergelerini ise esas komisyonda gündeme getireceklerini belirterek ancak geneli itibariyle tasarının iyi niyetli yapıldığını, en ideal haliyle yasalaşarak ilgili sektörlerde sorunlara çözüm olabilmesi amacıyla destek vereceklerini ifade etti.

Bu kapsamda komisyon, üzerinde anlaşılan maddelerin sadece oylanması, itiraz olan düzenlemelerin ise önergeleri ile ayrıntılı olarak görüşülmesi yöntemiyle çalışılması kararını alarak yaklaşık dört saatlik bir mesai sonunda ilk 83 maddeyi kabul etti.

Komisyonun 11 Mart'ta aynı yöntemle gerçekleştirilen ikinci toplantısı da dört saat sürdü. Bu toplantı sonucunda çok daha az maddeli tasarı ve tekliflerin günler süren ve bazen de tartışma ve kavgalara yol açan görüşmelerinin aksine Sinai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın geçici düzenlemelerle birlikte 198 maddeye ulaşan metni komisyonda kabul edildi.

Böylece yaklaşık sekiz saat süren bir çalışma sonunda 198 maddelik tasarı kabul edilerek, rekor niteliği taşıyabilecek bir çalışma gerçekleştirildi.

Toplantıda tasarıya son şekli, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin önergeleriyle verildi. Ancak muhalefet partilerinden gelen bazı değişiklik ve madde ihdası önerileri ise kabul edilmedi.

-Bakan, sergilenen ortak çalışma için teşekkür etti

Hükümet adına komisyonda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sergilenen örnek niteliğindeki çalışma için iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerine teşekkür ederken, tasarının Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını giderecek, uluslararası alanda önünü açacak bir düzenleme olduğunu işaret etti.

Komisyon Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun tüm üyelerinin el birliği ile bir çalışma ortaya koyduklarını bunun takdirle karşılanacak bir durum olduğunu vurguladı.

Altunyaldız, şöyle konuştu:

"AK Partimizin 13 yıldır ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda büyüyen ve gelişen Türkiye’nin yenilikçi hedeflerine güçlü katkı sağlayacak bir reformu daha hayata geçiriyoruz. Bu reform üreticimizi, yatırımcımızı ve markalarımızı bugünün değil yarının Türkiyesine ve geleceğin rekabet ortamına göre hazırladığımızın en büyük emaresidir. Hükümetimizin Meclis'e sunduğu bu tasarı ile uluslararası sözleşmeler ve Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumun artırılması ve daha nitelikli ve etkin işleyen çağdaş bir sınai mülkiyet sistemine geçiş sağlanmaktadır. Böylece tüm sektörlerimiz için yeni buluşlar, yeni tasarımlar ve daha çok markalaşmaya imkan sağlayan bir hukuki çerçeve oluşturulmaktadır.

Komisyonumuzun çalışma anlayışının, yapıcı katkılarının ve gerçekten ülkemizin ihtiyacı olan iş birliği her türlü övgünün üzerindedir. İktidar ve muhalefetiyle tüm üyelere ve görüşleriyle katkı veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür ediyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.