Ziya Uysal

Ziya Uysal

İKTİDAR VAR, İSTİKRAR YOK

İKTİDAR VAR, İSTİKRAR YOK

Bankalara kredi açtırmak da açılmış krediyi kullanmak da yaklaşık bir aydır iyiden iyiye zorlaşmaya başladı. Yıllardır % 12’nin altında seyreden reel faizler, birkaç aydan bu yana azar azar yükselerek, %17-18’lere kadar geldi, daha da yükselebilir. Piyasadaki sıkıntı ve belirsizlik, ileriye ümitle bakmayı zorlaştırıyor. Yeni sabit yatırıma girişmekse bu günlerde imkânsız hale geldi. Bu gidişle büyüme % 3 ün de altına düşebilir. İşsizlik hangi seviyelere yükselir, ön görmek zor.   

İhracattaki piyasa daralması ve gerileme sebebiyle iç pazarda oluşan aşırı rekabet ve durgunluk ekonominin önünde yeteri kadar engel oluştururken, şimdi buna bir de faizlerin yükselmesi ve kredi darlığı eklenmiştir.

Kimi “Paralelcilikten”, kimi piyasa şartlarından sıkıntıya düşüp, çeklerini ödeyemeyen ve konkordato, iflas ertelemesi gibi çıkış yolları aramaya koyulan firma sayısının sürekli artması da bankaların gözünde bütün firmaları, istikbali şüpheli bir duruma düşürmüştür.

Özellikle bazı büyük ölçekli, tanınmış firmaların bu şekilde piyasadan çekilmesi sebebiyle bankaların, endişeye kapılarak diğer müşterilerinden de tamamen veya kısmen desteğini çekmesi, ticaret çarkının dönmesini engelliyor. Bu yüzden ödemeler ve emtia piyasaları kilitlenmiştir. Büyük şehirlerde ve özellikle de Konya’da bu durum mevcuttur. Bu sıkıntı artmaya devam eder ve uzun sürerse, Ak Partinin ekonomiyi devraldığı noktaya geri götürebileceği konuşuluyor.

Muhalefet partileri mevcut hükümette yer almadığı için Sayın Bakanların hepsini yine Ak Parti belirlemiştir. Durum böyle olunca halk, mevcut hükümete bir seçim hükümeti gibi bakmıyor. Herkes, “iktidarda yine Ak Parti var” diyor. Çareyi, icraatı ve istikrarı da her zaman olduğu gibi yine iktidardaki partiden bekliyor.

Bu yüzden, ekonomiyle ve özellikle de bankalarla ilgili bu sorunlar acilen giderilmezse, bunun faturası kesinlikle Ak Parti’ye çıkacaktır. Sadece seçim için kurulmuş bir hükümet olamaz, iktidar iktidardır. Hükümet, iktidar boşluğu ve tereddütlere meydan bırakmamalıdır, halkımız bunu bekliyor. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR