İlaç zammı 22 Şubat’ta başlıyor

İlaç zammı 22 Şubat’ta başlıyor
Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cemil Karakap, “5 Ocak’ta kararı verilen zam 22 Şubat’ta uygulanmaya başlanacak” dedi. Karakap, ilaç fiyatlarında 2005 yılından bu yana 630 kez fiyat indirimine gidildiğine de dikkat çekti

Son dönemlerde gündemde sıkça yer eden piyasada bulunamayan ilaç konusunda Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cemil Karakap, ilaçların değerinin altında fiyatlandırılması ile bu sorunun ortaya çıktığını, uzun zamandır da bu sorunun baş gösterdiği ifade etti. Vatandaşların “eczacılar ilaçları saklıyor” ithamlarına cevap veren Karakap, ilaç saklamanın ciddi anlamda ceza içerdiğini de ifade etti.

2005’TEN İTİBAREN 630 KERE FİYAT DÜŞÜŞÜ

Türkiye’de ilaç fiyatlarının belirlenmesinde etkin kurumun Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade eden Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cemil Karakap, “İlaç fiyatlarına genel olarak baktığımızda 2005 yılında sosyal güvenlik reformundan sonra hükümet sağlık harcamalarını rasyonel bir fiyatta tutmak üzere en başta ilaç fiyatlarına düzenlendi. 2005 yılından itibaren 630 sefer ilaç fiyatı düşüşe uğradı. İlaçlar yeterince ucuzladığı ve değerinin altına düştüğünden dolayı ilaçların erişilebildik ve bulunabilirlik sorunlarının yaşanmasından dolayı endişelerimizi dile getirdik. Tabi ki bu endişelerimizde de sonuç itibariyle haklı çıktı. Yıllar içerisinde piyasada bulunmayan ilaçlar çoğalmaya başladı” ifadelerini kullandı.

İLAÇ ETKİNLİĞİ İLE SORU İŞARETLERİ VAR

Yurtdışından ilaçların büyük çoğunluğu ithal geldiğini söyleyen Karakap, “İlaçlar İthal geldiğinde fiyatlandırmada Türkiye’deki Sağlık Bakanlığının belirlediği Euro kuru kullanılıyor. Bununla birlikte maliyetinin altında fiyatlar verildiği için bazı ithalatçı firmalar Türkiye’ye yeni nesil ilaçları yeni çıkan teknolojik ilaçları sokamamaya başladı. Bir şeyi değerinden fazla ucuzlattığın zaman buna erişmek mümkün olmuyor. İlaç hayati öneme sahip olduğu için daha titiz davranmak gerekiyor. Bir ilacın oluşması, piyasaya çıkması 25-30 yıllık emeklere dayanıyor. Bugün baktığımızda ilaç fiyatları değerinin altına inmiş durumda. Bu nedenle ilaçların bulunmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar baş gösteriyor. Baktığımız zaman ilaç firmalarının çoğu İsviçre, Almaya gibi Avrupa ülkelerinden hammadde temin ederken şimdi çoğunluğu Çin, Hindistan gibi uzak doğu ülkelerinden ham madde teminine gittiler. Burada ilaçların etkinliği ile ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başladık” dedi.

10,6 ORANINDA ZAM BEKLENİYOR

2016 yılında zam alan ilaçların Euro kurunda 2.11 ile zam aldığını dile getiren Karakap, “2017 yılı içerisinde ilaçlar 2.34 kurunda fiyatlandırıldı. Ancak bu bile yeterli değil. 5 Ocakta Resmi Gazetede fiyatların yayınlanmasıyla birlikte 45 günlük bir geçiş süreci verildi. 22 Şubatta bu fiyatlar hayata geçecek. İlaçların 10,6 civarında bir zam alması bekleniyor. Vatandaşı çok ciddi yakından ilgilendiren bir durum değil” dedi. Cemil Karakap, şunları da sözlerine ekledi; “Türkiye’de ilaçlar İlaç Takip Sistemi adı altında bir sistemle takip ediliyor. Türkiye’ye gelen ve üretilen her ilacın bu sistemden nerede ne kadar olduğu kontrol ediliyor. Zaten var olan ilacın piyasaya sürülmemesi beraberinde ciddi anlamda para cezasını da getiriyor.”  (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.