Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

İlk 12 Haftada Gebelik Takibi

İlk 12 Haftada Gebelik Takibi

Gebelik testi pozitif çıkan hastalarımıza ilk hafta ultrasonografi ile bakarız. Ultrason ses dalgaları ile görüntü kaydeden bir cihaz olduğu için herhangi bir radyasyon içermez. 60 yıldır kullanılan bu görüntüleme cihazının bilinen bir yan etkisi yoktur. İlk takipte hastalarımızın tüm sağlık bilgilerinin kaydını alır ultrason ile kese var mı bakarız. Ultrasonda gebelik kesesini görmüş olmamız dış gebelik olasılığını ortadan kaldırır. Keseyi gördükten yaklaşık 15 gün sonra da bebeğimizin kalp atışlarını görmek için ultrasonografi için çağırırız. Bazı yayınlar sakın ultrasona girmeyin, sakın hastanede doğurmayın, sezaryenseniz bile kesinlikle evde kolay doğum yaparsınız, evde düşük yapabilirsiniz, jinekologlar hemen sezaryen yapar, gereksiz yere küretaj yaparlar gibi çok abartılı bilgiler sunuyorlar. Hangi çağda yaşıyoruz? İslam dini tıp gelişmelerine kapısını kapamış bir din midir? Eskiden düşük nedeni ile doğum yırtıkları, doğum sonu kanamaları ya da doğuramamaktan dolayı rahim yırtılması ile gebelerimiz hayatını kaybediyordu.

Takibe gelmeyip de atlanan dış gebelik vakaları iç kanama ile hayatını kaybedebilir. Erken yakalanan dış gebelik olguları sadece küretaj ve ilaç kullanımı ile ameliyatsız atlatabilecekken gecikmiş ve patlamış dış gebelik vakaları ameliyatla bir tüpünü kaybeder ve tekrar gebe kalma oranı düşmesi yanında olacak gebeliğin de dış gebelik olma riski artar. Müslümanın hayatında ifrat ve tefrite yer yoktur. Hayatı daima denge üzeredir. Hekimini tanımak, sevmek ve güvenmek son derece önemlidir. Tüm hekimleri kötülemek sadece benim dediğim doğrudur demek kul hakkıdır, kibirdir. Halkımızın kafası karışıyor. Hemoglobini 9 olmuş ben 3 yıldır doğal besleniyorum, hacamat yapıyorum kesinlikle demir ilacı kullanmam diyen gebe hastalarım oluyor. Tüm bunlar yeterli olsa idi hemoglobinin 13 üzerinde seyretmesi gerekirdi. Doğal dediğimiz ürünlerin bile doğallığı tartışılmalıdır. Eski sezaryenleri doğumhanem ile ameliyathanem bitişik, en tecrübeli ebelere sahip iken ben bile emanet almaya korkarken nasıl diyebilirim ki git evde kendi kendine doğur. Ya bu gebelerden birisinin dikiş yeri açılır ve bebek anne karnına fırlayıverir ise hem bebek ölür hem de iç kanamadan anne ölürse hiç mi acı duymayacağız. Tıp öğreniminin eksiklerini dillendirmek ayrı şey tüm hekimleri yermek ayrı şeydir. Tıbbi nebeviyi yaşamak demek tıptaki gelişmeleri takip etmemek, istifade etmemek demek değildir.

Karnında bebek ölen hasta ben evde düşüreceğim diyor kalkıp 10 gün sonra tekrar geliyor temizlenmiş miyim diye. Ultrasonla bakıp parça kalmış deseniz bile “ Olsun benim rahmim atar!” diyor 2 ay kanmaya devam ediyor. Rahim kanaya kanaya elbette kendisini temizliyor lakin kansızlık da hediyesi oluyor. Ağrı kesici de içmem diyen hanım iki büklüm halde yatıp duruyor. Çocuklara da eşi bakıyor. İslam dini ilaç tedavisini reddetmiş midir? Önemli olan uygun tanıya uygun dozda ilaç tedavisi vermektir.

Gebelik kesesini karın ultrasonu ile göremediğimiz taktirde vajinal ultrason ile bakarız. Halk arasında vajinal ultrason düşük yapar diye dolaşan yanlış bir bilgi vardır. Vajinal ultrason başlığı bir parmak kalınlığında olup üzerine jel dökerek çok nazik bir şekilde baktığımız bir çubuktur. Sertleşmiş bir penis bu probun iki katı kalınlıkta olup yaşanan orgazm esnasındaki rahim kasılmaları da çok daha fazla düşük riski taşır. Hiçbir aile gebelik döneminde cinsel yaşamını terk etmez. Sadece risk gruplarına hekimler izin vermediği taktirde ara verilen yasaklı dönemler olur. Sorunlu bir gebelik olacak ise ( boş gebelik, dış gebelik, mol gebelik, ölü gebelik, kimyasal gebelik vs…) zaten düşeceği vardır ve giderek kanama artar ve düşer. Yine de vajinal ultrason yaptırmak istemeyen hastalarımızı zorlamıyoruz idrara sıkışık olarak 3-4 gün sonra tekrar karın ultrasonu için çağırıyoruz. Hastalarımızın sabırlı olmaları ve 6 haftaya kadar kese oluşumunun 8 haftaya kadar da kalp atışlarının görülmesinin gecikebileceğini bilmeleri gerekir. Hastalarıma geniş bilgi verdiğim halde panik yaşadıklarını görüyorum. Ne yani ben dış gebe miyim,  yani bebek ölü de ben kendi mi riske mi atıyorum? Falan dedi ki sen de ölürsün hemen kürtaj ol, falan dedi ki sakın kürtaj olma bir daha gebe kalamazsın cümlelerini sık sık duyarız. Ölü bebeğin anneyi zehirlemesi tespiti 12 gebelik haftasından sonradır. Hiç hekime gitmemiş bir kadının ilk 12 hafta içerisinde ölen bebeği 20-30 gün sonra kanama ile belirti verir ve kendisini hastaneye getirtir. 20 haftanın üzerinde ölen bir bebeği anne zaten hisseder hareketi kayboldu der. Bu bebekler 20 günden sonra kan pıhtılaşma faktörlerini bozmaya başlar ve vajinal kanama belirtisi ortaya çıkar.

İlk 3 ay içerisinde bebeğimizin kalp atışlarını gördükten sonra aylık takiplere geçeriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR