İlk cemre bugün düşüyor

İlk cemre bugün düşüyor
Halk arasında baharın müjdecisi olarak görülen ilk cemre, bugün havaya düşüyor. Cemre bir hafta aralıklarla suya ve toprağa düşecek.

Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”nin sözlük anlamı “kor halindeki ateş” anlamına geliyor. Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen “Cemre”nin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılmakta. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor. Bu yıl ilk cemre 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat tarihinde suya, ve 6 Mart tarihinde ise toprağa düşecek. Cemrenin düşüş sırasına göre önce havanın ısındığına sonra su ve yerin ısındığına inanılır. Ancak bu coğrafi bilgilerle çatışmakta. Çünkü; güneş ışınları önce toprağı ısıtmakta ve yerden yansıyan ışınlar havayı ısıtır.

Cemrenin bir takvim bilgisi olduğunu ifade eden halk bilimcileri, “Üç tane cemreden söz ediyoruz, bu takvim bilgisi bize cemrelerin düşmesiyle bir müjdeyi beraberinde getiriyor. Her cemrenin düşüşü bizi yaza ve bahara doğru güçlendiriyor, heveslendirip, heyecanlandırıyor. Özellikle bu sene kış mevsimi çok sert geçtiği için cemrelerin düşüşüyle ilgili haberler, bilgiler bizi çok meraklandırıyor. Bu son derece gözleme dayalı bir takvim bilgisinin bir parçası, dünyada iki çeşit takvim bulunuyor, birisi çizgisel takvim diğeri döngüsel takvim. Bu döngüsel takvimde deneyimlenen, gözlenen ve yaşanan bilgiden hareket ediliyor. Döngüsel takvimde yıl ‘Kasım Günleri’ ve ‘Hızır Günleri’ diye ikiye ayrılır. 6 Mayıs’tan itibaren Hızır günleri başlar aynı zamanda hıdırellez kutlanır, bunlar insanlığın ortak coğrafyada, ortak kültürlerle ortaya çıkardığı gözlemleridir” bilisini vermekte. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.