ILO'dan "Sosyal Politika Diyalog" toplantısı

ILO'dan "Sosyal Politika Diyalog" toplantısı
Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü Özcan:"TÜİK verilerine göre hane halkı ve aile bakım işlerine kadınlar 4 saat 35 dakikasını ayırırken, erkekler sadece günde 53 dakika ayırıyor"

ANKARA (AA) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, TÜİK verilerine göre hane halkı ve aile bakım işlerine kadınların 4 saat 35 dakika, erkeklerin ise 53 dakika ayırdığını söyleyerek, sosyal bakım hizmetlerine yapılacak kamu yatırımlarının bu yükü omuzlarında taşıyan kadınların iş gücüne katılımlarını artıracağını ifade etti.

ILO tarafından sosyal bakım hizmetlerine kamu yatırımları yoluyla istihdam yaratılması ve yoksullukla mücadele konularının değerlendirildiği, "Sosyal Politika Diyalog" toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Özcan, Türkiye'de özellikle aile içerisinde kadınların çocuk, hasta ile yaşlı bakımına harcadıkları emek ve zamanın erkeklere kıyasla çok yüksek olduğunu söyledi.

Kadın istihdamının artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla ILO Türkiye Ofisi olarak yürüttükleri projelerden örnekler veren Özcan, şunları söyledi:

"TÜİK verilerine göre hane halkı ve aile bakım işlerine kadınlar 4 saat 35 dakikasını ayırırken, erkekler sadece günde 53 dakika ayırıyor. Dolayısıyla bu sorumluluğun daha çok kadınların omuzlarında olduğu düşünüldüğünde, bu yükü azaltacak kaliteli ve erişebilir sosyal bakım hizmetleri için kamu yatırımlarının ve politikalarının oluşturulmasının önemi ve zarureti bir kere daha ortaya çıkmaktadır."

Özcan, kaliteli ve erişilebilir sosyal hizmetlerin eksikliğinin Türkiye'de kadın iş gücü arzına ciddi kısıtlamalar getirdiğini ve bu durumun kadınların iş gücü piyasasına bağlılığını zayıflatan başlıca etmenler arasında olduğunu ifade etti. Özcan, "Bu nedenle sosyal bakım hizmetlerine yapılacak kamu yatırımlarının, bu yükü omuzlarında taşıyan kadınların iş gücüne katılımlarını artırmada ve dolayısıyla Türkiye'de genel olarak iş gücüne katılımın artmasında ne denli önemli olduğu açıktır." dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İpek İlkkaracan Ajas, "Türkiye'de sürdürülebilir ve eşitlikçi kalkınma için bir politika seçeneği: Sosyal bakım hizmetlerinde kamu yatırımları" konulu sunum yaptı.

"Sosyal bakım hizmetleri yatırımlarında sosyal politika perspektifleri" konusunun da ele alındığı toplantıya, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarından temsilciler ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) yetkilileri katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.