İsmail Detseli

İsmail Detseli

İlyasbabatekke’de yaşayan bir gelenek

İlyasbabatekke’de yaşayan bir gelenek

Yılbaşı yaklaşırken ne yazık ki ülkemiz insanlarının harıl harıl Hıristiyan aleminin bir geleneği olan noel kutlamasına hazırlanışını görünce doğrusu büyük bir hüzne boğuluyoruz oysa bizim öyle güzel hasletlerimiz var ki onlar hem dünya yaşamımızı güzelleştiriyor, hem de ahirette kurtuluşumuz için birer vesile oluyor. İşte onlardan biri de

Mevlid Kandili idi. İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed’in (a.s.) doğum gecesi, Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi...
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. İslam'da Hz. Muhammed (S.A.V) 'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır.

Osmanlı padişahı II. Selim’den itibaren mübarek gün ve gecelerde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almış. Yüce peygamberimize olan sevgi saygı bağlılık ve sadakatimizin bir nişanesi olarak onu anmak ona salatü selam getirmek ondan yardım ve şefaat ummak niyetimiz.

Bir hafta önce de M. Celaleddin Rumi’yi 742 inci ölüm yıldönümünde andık. Peygamberimizin mesajını ve “O’nun yolunun toprağıyım” diyen Hz. Rûmi’nin öğretilerini anlayabilseydi dünya, yeryüzünde müslüman kanı akar mıydı?

Bir toplumu ayakta tutan unsurlardan biri de tarihini iyi bilmek, örf, adet ve geleneklerine bağlı kalmaktır. İşte bu necip milletin evlatları atalarından gördüğü hayırlı işleri devam ettirerek atalarının ruhlarını şad etmekte adeta yarış içerisinde olmuş.

Eskiden beri yaşanagelmiş adetlerimizden olan ve arkasından gelecek olan üç ayların manevi atmosferine girmeye çaba gösterdiğimiz kutsal emanetlerimizden birisi de Yüce peygamberimiz Muhammed Mustafa nın doğum günü olan Rebiulevvel ayının 12. gecesinin mevlit kandili olarak kutlanmasıdır.

Her yıl bu günlerde mutlaka bu konu üzerine bir köşe yazısı kaleme alırım. Çünkü anneciğimin sülalesi olan dedelerimizin İlyasbabatekke köyündeki Çavuşgil namıyla tanınan o aile yuvasında asırlardır devam edip gelen bu mevlit okuma ve sofra serme geleneğini dedelerim, ninelerim, dayılarım, teyzelerim ve şimdilerde onların evlatları olan genç nesiller aksatmadan devam ettiriyorlar. Çünkü bu işi atalarından bir miras olarak kabullenmişler, bu işe gönül vermişler. Bunu yaparken asla bir gösteriş ve unvan peşinde olmadıklarına bizzat şahitlik ederim. Yine bu yıl dayımın oğulları elleri kanda olsa dahi gününü aksatmadıkları bu geleneğin devamını yapacaklarını bunun için artık ailenin büyüklerinden saydıkları zatımı bir hafta öncesinden davet edip bu Mevlid okuma ve geçmişlerimize dualar gönderme işini ağabeyleri olarak güvendikleri için bana tevdi edip rahatladıklarını beyan ettiler.

Sözü sağlığa bağladım, inşallah deyip üstlendim görevi. 21 Aralık Pazartesi günü idrak edilecek görev için akşamdan yola çıktım köye doğru.

Kudsi merasimi düzenleyen akrabalarım köyde kadrolu imam olmadığı ve bana da güvendikleri için mevlit okuma işini bana tevdi etmişlerdi. Hem işi üstlendim hem de acaba bir hata yapar mıyım diye düşündüm. Kırağılı acı soğuklu bir gecenin sabahı güneşli bir hava karşılamıştı davet ettiğimiz misafirleri. Allah bereketini bol vermiş yemekler ve etli pilav harikaydı. Saatler 11’e yaklaşırken köyün camisinde mevlit icra edilecek cemaat camiye buyursun diye anons yaptık. Cemaatten önce davetliler arasındaki değerli imam arkadaşlar teşrif ettiler hemen aramıza. Okuyacağımız bahirlerden ve ilahilerden oluşan bir görev bölümü yapıp camiyi dolduran cemaate bir güzel sunum yaparak gönülleri fethettiğimizi düşünüyorum.

Değerli imam kardeşlerimizin isimlerini zikretmek hem onlara teşekkür olarak hem de bizleri ihya etmelerinden dolayı bir onur ve güzellik olacak.

İlyasbaba tekke köyünün yetiştirdiği emekli imam Selahattin Çetinkaya, imam Bayram Sac, imam Mehmet Mete, imam Fehmi Küllüoğlu, imam Mehmet Harmankaya. Hepsi sağolsun var olsunlar. Bana da bir iki bahir arada bir aşır ve bir de ilahi lütfettikleri için teşekkür ederim kendilerine.

Bu güzel bir dağ köyünde kalabalık bir cemaatle huşu içerisinde icra edilen mevlidi şerifin ardından öğle namazını eda ettik. Rabbim kabul eylesin.

Bu merasimi tertip eden akrabalarıma ve iştirak eden değerli hocalara ve dostlarımıza çok teşekkür ederken nice nice mevlit kandillerinde yine bu beldelerde bulunmayı Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Kabul et Ya Rabbi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR