"İnancın Zulümle İmtihanı: 20. Yüzyıl Balkanlarında İslam'ın Serüveni" konferansı

"İnancın Zulümle İmtihanı: 20. Yüzyıl Balkanlarında İslam'ın Serüveni" konferansı
Yazar Muhammed Şerif:-" Orta Çağ'da Avrupalılar büyük bir sefalet ve sıkıntı içerisinde yaşarken Osmanlı'nın yönetimi altında bulunan Avrupa'daki bölgelerde kültür çok önemli bir yer alıyordu."

İSTANBUL (AA) - Aliya İzzetbegoviç'in yakın çalışma arkadaşı mütefekkir Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif, Orta Çağ'da Avrupalıların büyük bir sefalet ve sıkıntı içerisinde yaşarken Osmanlı'nın yönetimi altında bulunan Avrupa'daki bölgelerde kültürün çok önemli bir yer aldığını söyledi.

Şerif, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nce tercüme edilen "Şeytan Adası Belene", "Drina Köprüsü" ve "Foça'ya Giden Yol" kitaplarının tanıtımı kapsamında düzenlenen "İnancın Zulümle İmtihanı: 20. Yüzyıl Balkanlarında İslam'ın Serüveni" konferansında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i ölüm döşeğinde en son ziyaret eden ve duasını alan kişi olduğunu söyledi.

İzzetbegoviç ile yaşadığı tecrübeleri anlatan Şerif, Türkiye'ye ilk kez 1965 yılında geldiğini daha sonra Doğu Avrupa'daki ülkeleri ziyaret ettiğini anlattı.

Doğu Avrupa ülkelerinde Osmanlı'nın eserlerini yerinde gördüğünü belirten Şerif, "Orta Çağ'da Avrupalılar büyük bir sefalet ve sıkıntı içerisinde yaşarken Osmanlı'nın yönetimi altında bulunan Avrupa'daki bölgelerde kültür çok önemli bir yer alıyordu." dedi.

Balkanlarda bulduğu zamanda buradaki Müslümanlar hakkında kitap yazdığını, o dönemlerde bu bölgeleri komünist ve faşist Sırpların yönettiğini kaydeden Şerif, bunların Müslümanlardan özellikle de Türklerden nefret ettiğini anlattı.

Osmanlı'nın, Sırbistan'ı İstanbul'dan önce fethettiğini belirten Şerif, Avrupa'da özellikle Balkanlardaki Müslümanları oradaki Hristiyan ve komünistlerin asimile edemediğini vurguladı.

Asilime olmayan Müslümanların, İslam'a ve İslami değerlere bağlı kaldığını ifade eden Şerif, komünistlerin başka hiçbir yerde görülmeyen büyük bir etnik temizliğe giderek, özellikle Bosna'daki Müslümanları katlettiğini bildirdi.

Müslümanların yakın tarihte en büyük düşmanlarının komünistler ve Yahudiler olduğunu ifade eden Şerif, Balkanlarla ilgili yazdığı 7 kitaptan üçünün Türkçeye çevrildiğini söyledi.

- "Amaç ikinci

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da, Şerif'in, Sudan'ı ziyaret ettiğinde kendilerine büyük bir alaka gösterdiğini, yazarın Türkiye'den gelen herkese Osmanlı torunları gözüyle baktığını kaydetti.

Endülüs bilgisinin herkesin hafızalarında olduğunu belirten Duman, Müslümanların çok uzun yıllar hüküm sürdüğü bu coğrafyadan uzaklaştırılıp, öldürüldüğü, çıkartıldığı bilgisinin hafızalarında bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Duman, 1. Dünya Savaşı, Balkan Savaşları ve sonrasında Osmanlı Devleti'ne karşı Avrupalıların birlik olup yaptıkları savaşın bir amacının bu coğrafyada yaşayan Müslümanları olabildiği kadar geldikleri yerlere sürmek, yaşadıkları topraklarından uzaklaştırmak ve ikinci bir Endülüs yaşatmak olduğunu dile getirdi.

Bosna'nın, bunun savaş sahnesi olduğunu vurgulayan Duman, şöyle konuştu:

"1914'lerden sonra arkaya kalmış, çok az sayıda Müslümanın bir anlamda kalanlarının o topraklarda sökülüp atılması mücadelesiydi Bosna Savaşı. İkinci bir Endülüs'ün yaşanmaması sağlanan Balkanlarda, o bölgede yaşayan Boşnak ve diğer Müslüman insanların güç olarak bunu sağlamakta yetersiz kaldıklarını ve dünya Müslümanlarından maddi manevi destekler beklediğini biliyoruz. Türkiye'mizde de bununla ilgili çalışmalar yapıldığını hatırlıyorum. Kimisi dualarıyla, kimisi küçük maddi katkılarıyla bu büyük savaşta Müslümanların yanında yer aldı. Ama bir de bizzat bedeniyle fiili olarak, oraya katılıp burada Müslümanlara yardımcı olan kahramanlar vardı. Bu kahramanlardan biri şu an aramızda. Üniversite olarak bu kahramanın ülkemizde biraz daha tanınması ve Bosna Savaşı'yla merhum İzzetbegoviç'in çok yakınında bulunduğu hatıralarını Türk okuyucuyla buluşturmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Daha sonra Şerif'in yazdığı ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nin katkılarıyla tercüme edilen "Şeytan Adası Belene", "Drina Köprüsü" ve "Foça'ya Giden Yol" kitaplarının tanıtımı yapıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.