İngiliz hükümetinin insan hakları çalışmalarına eleştiri

İngiliz hükümetinin insan hakları çalışmalarına eleştiri
İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, bakanların insan haklarına önem verilmediği algısı yarattığı gerekçesiyle hükümeti eleştirdi

LONDRA (AA) - İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, İngiliz hükümetinin yurt dışındaki insan hakları konularına yeterli eğilimi göstermediği algısı yaratıldığı gerekçesiyle İngiltere Dışişleri Bakanlığının çalışmalarını eleştirdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu Dış İlişkiler Komisyonu bugün "Dışişleri Bakanlığının idaresi ve yurt dışındaki insan hakları çalışmaları" başlıklı raporunu yayımladı. Komisyon üyeleri raporda, "hükümet bakanlarının insan haklarına önem verilmediği algısı yarattığı" eleştirisinde bulundu.

Komisyon, Dışişleri Bakanlığının insan hakları alanındaki projelere yönelik bütçesinin iki katına çıkarılmasına rağmen, hükümetin bu alana yeteri kadar odaklanmadığı algısı yaratıldığı, bakanların, Suudi Arabistan, Mısır ve Çin ile güvenlik ve ticaret konularını ön sıraya koydukları izlenimini verdiğini bildirdi.

Bakanlığın, insan hakları alanındaki çalışmalarını daha etkili bir şekilde değerlendirerek, daha kullanıcı dostu bir şekilde sunması gerektiği tavsiyesinde bulunulan raporda, "Komisyon, Dışişleri Bakanlığının hususi olarak insan hakları programındaki fonunun iki katı artırılarak, 10,6 milyon sterline çıkarılmasına rağmen, Dışişleri Bakan Yardımcılarının kullandığı dil ve eylemlerinin, insan hakları konularını önemsizmiş gibi gösterdiğini tespit etti." denildi.

- Bakanlığın çalışmaları mercek altına alınacak

Rapordaki bulgulara ilişkin açıklamada bulunan Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Crispin Blunt da bakanlığın bu yöndeki çalışmalarının mercek altında tutulacağı ve yakından takip edileceğini belirterek, "Dışişleri Bakanlığındaki bakan yardımcılarının eylemleri ve kullandığı kelimeler, bakanlığın insan hakları alanındaki mükemmel çalışmalarını baltaladı. Buna bir çözüm bulunmalı. Bakanlığa, Çin, Mısır ve Suudi Arabistan'la olduğu gibi, özellikle diğer çıkarların refah ve güvenlik alanlarıyla bağlantısı olması gibi, bakanlık seviyesinde oluşturduğu algılarda düşünceli davranması tavsiyesinde bulunuyoruz." diye konuştu.

Raporun hazırlığı aşamasında geçen Ekim ayında komisyonun sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Bakanlığın Diplomatik Hizmetler Müdürü Sir Simon McDonald, insan hakları konularının bakanlığın öncelikleri arasında olmadığını söylemiş, İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood da iş adamlarından oluşan bir delegasyonla Mısır'ı ziyaretinde, bu ülkedeki insan hakları konularına dikkati çekip çekmediğini hatırlayamadığını ifade etmişti.

- Dışişleri Bakanı Hammond'dan tepki

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise komisyonun bulgularına tepki gösterdi. Hammond, "İnsan hakları çalışmalarımızın bu şekilde nitelendirilmesini tanımıyorum. İnsan haklarının iyileştirilmesi, Dışişleri Bakanlığının temel yükümlülüğü ve dünya genelindeki her bir İngiliz diplomatın da sorumluluğudur." ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ın, 40'dan fazla ülkede 75'in üzerinde insan hakları projesine destek verdiğini vurgulayan Hammond, "İnsan hakları projelerine yönelik tahsis edilen fonumuzu bu yıl iki katına, 10 milyon sterline çıkardık. Bu, bu ajandaya yönelik doğru bir önemlilik tartısı oluşturuyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.