İngiltere Işid'e Katılımların Nasıl Önleneceğini Tartışıyor

İngiltere Işid'e Katılımların Nasıl Önleneceğini Tartışıyor
Londra polis komiseri Hogan-Howe:

LONDRA (AA) - Londra polis komiseri Sir Bernard Hogan-Howe, İngiltere'nin terörle mücadele alanında uygulamalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, Suriye ve Irak'taki çatışmalarda yer almayı arzulayanların engellenmesi için sunulan tüm önerilere açık olduklarını söyledi.

Hogan-Howe, yurtdışındaki şiddet eylemlerinde yer almayı arzulayan İngiliz gençlerinin engellenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidinin giderek büyüdüğüne ve tehlikeli "militanların" başkent Londra'ya gelebileceğine dikkati çekti.

Aşırıcıların yurtdışına gitmesini ya da dönmesini engelleyecek, yasal olarak uygulanabilecek herhangi bir fikrin iyi bir fikir olduğunu savunan Hogan-Howe, "Bu ülkenin vatandaşı olmak, pasaportunu taşımak bir ayrıcalık. Eğer başka bir ülke, devlet için savaşacaksan ya da başka devlete karşı savaşacaksan, o zaman nerede olmak istediğine dair seçimini yapmışsın demektir" diye konuştu.

Hogan-Howe, ülkedeki mevcut yasaların bu konuda daha da sıkılaştırılması için hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, evlerine geri dönmek isteyen İngiliz savaşçıların pasaportlarının elinden alınması hususunda yeni bir uygulama getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Komiser Hogan-Howe, terör şüphelileriyle baş edilebilmesi için polis ve istihbarat birimlerine ekstra finansman sağlanması gerektiğini anlatarak, diğer İngiliz yetkililere göre Suriye ve Irak'a savaşmaya gidenlerin sayısına ilişkin daha yüksek bir tahminde bulundu.

İngiliz komiser şöyle konuştu:

"Bizim asıl endişe duyduğumuz nokta, İngiltere'den Suriye'ye ve muhtemelen Irak'a savaşmaya giden kişi sayısı. Birçok kişinin olması. En az 500-600 kişinin gittiğini düşünüyoruz. Bazıları geri döndü. Gözümüz onların üzerinde. Bir terörist ağı içindeler. Bu endişe verici çünkü 3 kişiden 2'sinin Londra bölgesinde yaşayan kişilerden olduğunu düşünüyoruz. Bu büyük bir rakam."

Komiser Hogan-Howe, aşırıcılara karşı alınması gereken önlemler kapsamında, yakın zamanda "Yetkilileri bilgilendirmeden Suriye veya Irak'a seyahat eden İngiliz vatandaşlarının masum oldukları kanıtlanana kadar potansiyel terörist sayılmalı" diyen Londra'nın Muhafazakar Partili Belediye Başkanı Boris Johnson'ın önerisine destek verdiğini de kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.