İngiltere Tahran'a Yeniden Büyükelçilik Açıyor

İngiltere Tahran'a Yeniden Büyükelçilik Açıyor
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond bugün İran’ın başkenti Tahran’da, dört yıl önce kapatılan İngiltere Büyükelçiliğinin açılışını gerçekleştirecek.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın pazar sabah saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’a resmi ziyarette bulunarak, yaklaşık dört yıl önce kapatılan İngiltere Büyükelçiliğinin açılışını gerçekleştireceği bildirildi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın beraberindeki iş dünyası temsilcilerinden oluşan bir delegasyonla 23-24 Ağustos tarihlerinde Tahran’a resmi ziyarette bulunacağı belirtildi. Hammond’ın ziyareti 2003 yılından beri Dışişleri Bakanlığı seviyesinde yapılacak ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor. Resmi ziyaret kapsamında yaklaşık dört yıl önce kapatılan İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliğinin açılışının da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Eş zamanlı olarak İran’ın Londra’daki Büyükelçiliğinin de açılışı gerçekleştirilecek.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Hammond, “Dört yıl önce İngiliz Büyükelçiliğine yapılan saldırının ardından, bugün büyükelçiliğimizi yeniden açıyorum. Aynı zamanda İranlılar da Londra’daki büyükelçiliklerinin açılışını gerçekleştirecek. 2011’den bu yana ilişkilerimiz gelişme kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin seçilmesi ve geçen ay gerçekleştirilen nükleer anlaşması önemli dönüm noktaları oldu. İnanıyorum ki daha fazla ilerleme potansiyelimiz var” ifadelerini kullandı.

İngiltere ve İran arasında işbirliği

İngiltere ve İran’ın yeniden karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmasının ikili ilişkiler açısından kilit önemde olduğunun altını çizen Hammond, nükleer anlaşmayla sağlanan başarının devam ettirilmesini, yaptırımların kaldırılmasının ardından ticaret ve yatırımların da desteklenmesini istediklerini belirtti.

İngiltere ve İran arasındaki bölgesel işbirliği ihtimallerine de değinen Hammond, “İngiltere ve İran, iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı terörizm, bölgesel istikrar, DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta büyümesi, uyuşturucu ve göçle mücadele konularını görüşmek konusunda hazır olmalı” ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.